"Drumul spre victorie" se întoarce

28 aug 2014 5299 afişări Blog

Americanii au venit la Sofia pentru a filma continuarea peste ani la „Victory”, sau „Drumul spre victorie”, cum a devenit la noi faimoasă pelicula în care apar Pele, Ardiles, dar şi Michael Caine. Cum Sylvester Stallone a îmbătrânit şi a devenit „Expendable”, un personaj de care te poţi dispensa, „americanii” l-au distribuit în rolul neofitului care aterizează conjunctural în poarta unei echipe de fotbal şi-şi poartă coechipierii spre victorie apărând penaltyul decisiv pe un tânăr star bulgar de origine română, Cosmin Moţi. Sau Motty, cum e promovat el la Hollywood. Fiind partea a doua, scenariştii au zis să îngroaşe tuşele faţă de filmul original şi i-au dat proaspăt aterizatului în poartă DOUĂ penaltyuri pe care el le apără precum şi o miză în plus faţă de minora cauză pentru care se luptau cei din „Drumul spre victorie”, libertatea. Acum, în buna tradiţie a filmelor pop-corn, pe cei 11 metri dintre minge şi poartă au fost presăraţi şi 11 milioane de euro, sau câţi or mai fi, că numai biroul de contabilitate de la Poarta Albă mai ştie.  

Steliştii au fost în acest „sequel” pe post de nemţi. Ajutaţi de arbitru ca-n „Drumul spre victorie”, cu Varela şi Prepeliţă salvaţi de la eliminare de „cavalerul fluierului” nu în negru, „cavalerul în negru” privind de pe banca Stelei cum se devoalează până la urmă minciuna din meciurile precedente din acest sezon. Totul părea să le fie la îndemână „nemţilor” de la Steaua, precum celor din „Drumul spre victorie”, cu un amărăştean rătăcit în poartă la penalty în faţa marilor favoriţi.

Dar totul s-a dus de Râpă din nou pentru cei care păreau să aibă toate şansele. Poate şi pentru că Râpă, autorul ratării decisive la penaltyuri, s-a dus după meci în faţa peluzei steliste şi s-a lăsat dezbrăcat de un „suporter” venit la Sofia din ţară, „suporter” care apoi a aruncat tricoul de joc al lui Râpă într-un dispreţ total pe pista stadionului. Cel care l-a învins psihologic pe Râpă, Moţi, a fost contestat de mai multe ori de galeria lui Dinamo pe când „noul Stallone” juca în Ştefan cel Mare. Dar Moţi nu s-a dus atunci la peluză să se lase dezbrăcat şi umilit de vreun nene din galerie. El a înfruntat demn ocările şi şi-a văzut de „drumul spre victorie”, ignorându-i pe acei dinamovişti care acum îl proslăvesc după ce, cu câţiva ani în urmă, îl înjurau.

Într-o seară cu ninsoare ca-n poveşti în Ghencea s-a lăsat cu omăt cam de 3 goluri în poarta Stelei. Urgia venea de la munte, de sub Tâmpa. Managerul Stelei care acum se închină la Poarta Albă, a venit atunci lângă poarta albă de lângă peluza Nord şi a îngenuncheat în faţa fanilor furioşi punându-i şi pe jucători să facă la fel, „că altfel nu scăpăm de ăştia”. Antrenorul de atunci al Stelei, Marius Lăcătuş, a refuza să facă acest gest umilitor şi a preferat demnitatea unei demisii. Când te laşi dezbrăcat şi umilit de peluză, îţi tremură „beţele” şi în faţa unui portar improvizat într-un meci din preliminarii. Când nu te laşi umilit de vreun „fan”, nu-ţi tremură picioarele nici în faţa unui mare portar şi rupi plasa în finala Cupei Campionilor.


 

Versiune selectata: mobil / standard