Vremea lui Budescu

2 sep 2015 3742 afişări Blog

A devenit deja o regulă. Cum bate la uşă câte un meci cu Ungaria, toată lumea se implică destoinic şi caută cu sârg un nou jucător providenţial. Caută sau inventează un alt salvator al naţiei, fără de care, cu alte cuvinte, tricolorii nu pot înclina balanţa într-un meci ca niciun altul. Cu Ungaria. Alaltăieri îi redescopeream pe Hagi şi pe Marius Niculae, anul trecut îl ţineam în puf pe Sânmărtean, acum i-a venit rândul lui Budescu. Budescu în sus, Budescu în jos, îl ia ori nu Tata Puiu la Budapesta, nu mai avem ochi nici pentru Sânmărtean, nici pentru Chiricheş, pentru nimeni.                 

O singură constatare rezonabilă: pentru a nu ştiu câta oară o partidă cu Ungaria se arată complicată, cu capcane întinse la orice fază, oricât ar părea de banală şi, mai presus de orice, un meci fără favorit şi fără victimă sigură. Vă aduceţi aminte de mult comentata emisiune păstorită de Adrian Păunescu în studioul Antenei 1, din primăvara lui "99, în care a fost convins Hagi să revină la echipa naţională, tot înaintea unei întâlniri cu Ungaria. Încă o dată era nevoie, o uriaşă nevoie de Hagi. Nota bene, în condiţiile în care garnitura lui Piţurcă îi număra pe Gică Popescu, Adi Ilie, Dan Petrescu, Dorienl Munteanu, Gâlcă, Viorel Moldovan, Ganea, Filipescu... Muc şi sfârc, nu? Toate aceste nume grele, iată, nu erau de ajuns. Ne trebuia Hagi pentru partida din Ghencea. 

După cum, păstrând proporţiile peste ani, ne trebuia şi Sânmărtean, în ale cărui dantelării şi şerpuiri ne-am pus atâtea speranţe toamna trecută în meciul tur cu Ungaria. Altul pe viaţă şi pe moarte. N-a fost atunci chibiţ care să nu se răţoiască la selecţionerul Piţurcă şi la decizia acestuia de a-l înlocui pe Sânmărtean după vreo oră de joc. Dispăruse pata de culoare, dintr-odată se înceţoşase mintea echipei, iar egalul, oricât i-a cătrănit pe fani, a părut cel mai firesc rezultat fără talismanul Sânmărtean. Acum, chiar nu mai ştie nimeni cam cât îl mai ţin balamalele pe Sânmărtean. Din câteva frânturi de imagini TV, măcar pare să nu-şi fi rătăcit în Golf harul la loviturile libere.             

Vineri la Budapesta toate reflectoarele se vor muta pe Budescu, subiectul zilei de vreo lună încoace. Noul jucător providenţial. Asta doar dacă Iordănescu nu face o nefăcută şi ne dă cu tifla tuturor lăsându-l pe bancă pe Budescu.

Versiune selectata: mobil / standard