Turnesol de Galaţi

23 nov 2011 702 afişări Blog

Ce Bundesliga, ce Primera, nu mai suntem, iată, nici de nasul campionatului elveţian! De nasul lui Basel, o echipă elveţiană cu elveţieni, nu una îndopată cu sud-americani precum Şahtiorul lui Lucescu. Nici măcar împotriva Baselului Oţelul n-a avut vreo şansă, cât de plăpândă, nici în tur, nici marţi pe Arena golaşă. Oţelul nu e doar cenuşăreasa grupei, ci s-a autopropus chiar a întregii Ligi. Vinovaţii sunt însă altundeva, nu în bătătura lui Marius Stan. Să adăugăm: Rapidului i s-a stins demult lumina în Europa League, doar Vasluiul şi Steaua mai pâlpîie cât de cât. De Dinamo nu-şi mai aduce nimeni aminte. Aceasta e radiografia la zi probabil a celui mai searbăd şi mai cenuşiu campionat din întreaga istorie a fotbalului nostru. Campionatul Chiajnei, Miovenilor, al Sibiului care în vară trăgea la desfiinţare cu un sfert de ceas înainte de a promova, al Brăneştiului... Politrucilor care au scornit Daciada, faza pe sate şi comune, trebuie să le salte inima în piept după decenii.

Ce să facem, dom'le, dacă s-a redus aria selecţiei?! Aceasta e acum marota neputinţei mai marilor din fotbal, Carevasăzică azi copiii, adolescenţii au lepădat mingea pentru calculator. Probabil că aşa e. Dar numai la noi? Fenomenul nu e acelaşi şi-n, să zicem, Uruguay, Serbia ori Elveţia, ţări cu fotbal de calibru - mai nou iată şi Elveţia - şi care, toate trei, adună populaţie cam cât cifrele propuse de ultimul recensământ de la noi? Cu siguranţă, fenomenul e acelaşi. Uruguayul, dublă campioană mondială, strânge cam cât Capitala şi Ilfov laolaltă şi tot mai împânzeşte cu jucători de rasă Europa în lung şi-n lat.

Toţi, de la Mircea Sandu şi Mitică Dragomir în jos, constată că e cam acelaşi nucleu de jucători care se tot vântură de colo-dincolo. A promovat Alba Iulia, hop şi noi. A promovat Miovenii, tot ei. Au promovat Otopenii, Brăneştii sau Petrolul, cam aceleaşi nume culeg şunca din fasolea primei ligi şi care trag şi cu coada ochiului încă de pe acum ce mai e şi prin B şi mai aruncă o vorbă aspirantelor la promovare să le ţină locul cald până la vară. Imaginaţi-vă cam câte parale ar fi făcut pârlitul ăsta de campionat fără Wesley, Culio, Brandan, Cadu, Spadacio şi ar fi îmbătrânit tot aşteptând revenirile lui, să zicem, Vali Badea, Mitea, Neaga sau Vali Negru... Decât să le tot citească în bobi viitorul acestora şi încă multor altor clovni ai fotbalului, mai degrabă Naşul şi Corleone acceptau soluţiile de criză. Orice om cu scaun la cap comprima demult prima ligă la 14-16 echipe şi reclădea Divizia B pe o serie unică, aşa cum e în toată Europa. Dacă tot s-a restrâns aria de selecţie, nu? Pe agenda FRF sau a Ligii în niciuna dintre milioanele de şedinţe reconstrucţia nu şi-a găsit un loc nici măcar la rubrica diverse. Motivul pentru care am şi ajuns la degetul mic al eleveţienilor. Şi al elveţienilor.

Versiune selectata: mobil / standard