Reghe "spunea chestii". Gâlcă nu

20 mai 2015 7994 afişări Blog

Prima noastră ligă poate răsufla uşurată, are acum un motiv în plus să se calmeze. Arabii l-au reconfirmat pe Piţurcă. Asta-i mai lipsea campionatului: să revină acasă şi fostul selecţioner. Şi aşa mătrăşirea lui Reghecampf din Golf a înfierbântat atâtea minţi şi a alterat îndeajuns lupta la titlu din acest retur. Cum să nu se aleagă cu un colegiu, neicusorule, tocmai Reghe? Musai la Steaua, nu altundeva. O pipetă de sarcasm, o picătură de venin? Poate. Se lucrează însă întotdeauna cu materialul clientului. Mare grijă, cum ar zice Dem Rădulescu în rolul plăpumarului, materialul intră mai mereu la apă.

Până când Mourinho de Snagov să fie coborât de pe cocoaşa din Golf nimeni n-a citit pe treningul de antrenor al lui Gâlcă etichete parcă lipite de poznaşi de clasa a doua de genul "e moale", "e la început de carieră". Au fost deformate cu lupa doar după ce familia Reghecampf a început lectura la mica publicitate în speranţa unui job. Mâine, poimâine, la vară, cândva, Gâlcă tot va pleca de la Steaua. De va fi să fie mâine ori după finala Cupei pentru cei mai mulţi antrenorul Gâlcă rămâne o enigmă. Numai de veridicitatea unei ştampile nu are nimeni a se îndoi. Gâlcă nu e plămâdit din acelaşi aluat al reţetei antrenorului de succes de la noi. Calapodul Valentin Stănescu, Florin Halagian ori Sorin Cârţu. Nu dă cu pumnul în masă, nu cade tencuiala de pe pereţii vestiarului la pauză de sudalme, nu se îmbăţoşează ca un birjar neplătit către magazinerul care a uitat două mingi de antrenament în autocar. Nu le spune precum Reghe "nişte chestii, nişte discursuri" – Pintilii dixit. Gâlcă e altcumva, e doar civilizat. "Afară, antrenorul îţi spune o dată ce cere de la tine. N-ai respectat, meciul următor eşti pe bancă. Fără explicaţii. Îţi mai spune o dată, iar ai ieşit din vorba lui, la viitoarea partidă eşti în tribună, spectator. Tot fără explicaţii." Aceasta e optica şi fişa postului antrenorului de afară. Şi ale antrenorului Gâlcă, după cum a mărturisit într-un interviu.                                                                                                                          

E una dintre posibilele explicaţii ale îndărătniciei şi mersului în gol sâcâitor ale lui Chipciu ori Tănase: Gâlcă e doar un om civilizat. Nu "spune chestii", ce cusur!                                                                                                                               

P.S. Păstrând proporţiile, şi despre Pişti Covaci se spunea că era mai degrabă decorativ la Ajaxul lui Cruyff. Ar mai fi câştigat oare Pişti Covaci două Cupe ale Campionilor dacă pe rând Ajax i-ar fi vândut pe Cruyff, pe Neeskens şi pe Hulshoff? Coborând vârtos ştacheta, adică pe Keseru, pe Sânmărtean şi pe Szukala...                                                                                                                                

P.P.S. Pe vremea când Reghecampf nu intrase în Golf în vria eşecurilor înşirate ca mărgelele din sticlă, jumătatea PR din familie ne şoca în faţa camerelor tv. Prima ligă din România nu mai era de nasul soţului. Maestrul era prea mare pentru noi. Azi aşteaptă încă provincia.   

Versiune selectata: mobil / standard