Costache, Andrei Ionescu, Ţucudean şi mulţi alţii

17 feb 2016 6336 afişări Blog

Două subiecte dezvoltate de ProSport peste care am trecut val-vârtej, chiar cu o strângere de inimă. Despre noul Colţ Alb, Valentin Costache, iar celălalt despre transferul în a doua ligă olandeză a fostei "perle" a Craiovei, Andrei Ionescu.

Pe cei doi îi desparte cam un deceniu de viaţă, dar îi şi poate apropia – e exact ceea ce îţi dă încă o dată frisoane – acelaşi destin. Cine mai ţine azi socoteala câţi Valentin Costache n-au fost altceva decât un Andrei Ionescu în devenire?! De ani şi ani, generaţie după generaţie, ca un făcut, e mereu actuală zicala "s-a născut talent şi a murit speranţă".

O vreme, în fişa postului aveam trecută şi activitatea naţionalelor de juniori. Azi eu la o partidă la Roşiori, poimâine Johnny Cupen la revanşa de la Plopeni. Bunăoară, am prins pe viu debutul lui Răducioiu în selecţionata de juniori la Câmpulung Muscel, cum se cizela de la meci la meci ştafeta Dan Petrescu – Sabău pe banda dreaptă în echipa lui Gigi Staicu ş.a.m.d. Aceştia erau însă doar vârfurile. Anuarele scoase în timp de FRF sau de câte o mână de pasionaţi sunt înţesate de zeci, sute de alte promisiuni, una "mai certă ca alta", în felurite loturi naţionale, promisiuni şi nimic mai mult. S-au stins cât ai clipi, în cel mai fericit caz pe la câte un club meteorit pri Divizia A. Acolo unde gazonul era mai de Doamne ajută, pe vremuri era obiceiul ca în deschiderea meciurilor de A să se producă şi echipele de tineret-speranţe. Ici-colo, reîntâlneai şi pe unii dintre cei care, mai ieri, mutau munţii în naţionalele de juniori sau de tineret, iar acum nu-şi mai aflau locul nici în lotul de 18 al primei echipe...                                        

Ultima promisiune neonorată a fost Ţucudean. I-am remarcat explozia la Dinamo. Apoi l-am revăzut toţi în câteva rezumate de meci după transferul la Standard. Un şirag incredibil de ratări, din 2 metri, cu poarta goală, din toate poziţiile. O dezamăgire imensă, o prăbuşire abruptă în numai câteva luni. A ţâşnit ca din puşcă, precum Costache, şi e azi în căutarea unui contract, orice fel de contract, pe un an, pe şase luni, aidoma lui Andrei Ionescu.  

Versiune selectata: mobil / standard