Contra nu e magician

28 mar 2018 929 afişări Blog

O comparaţie cu epoca Daum la naţională nu poate fi ocolită acum, când Contra a ajuns la patru victorii din tot atâtea partide. Autoexilat din fotbalul mare, Daum de pe banca tricolorilor era prudent, temător, era fricos, iar echipa era şi ea fricoasă la rându-i. Ce aşteptări poţi avea oare de la un meci acasă cu Muntenegru, care nu e nici Spania, nici Germania, dacă începi cu patru fundaşi, cu Săpunaru şi Hoban închizători şi cu Bicfalvi consemnat în propria jumătate?! Aşa a început Daum ultimele preliminarii, temător, fricos, aşa le-a şi încheiat. Temător, fricos.

Consecinţa: oricine ar fi venit după Daum la cârma naţionalei era cu totul altceva. Fără legătură cu subiectul, singura punte de legătură dintre cele două întâlniri, de la Cluj şi de la Craiova, e starea mizerabilă a celor două suprafeţe de joc. Se spune că noul selecţioner a readus printre jucători zâmbetul în vestiar, a destins atmosfera. Posibil. "Vorbeşte pe limba noastră, înţelegem ce vrea de la noi", susţin jucătorii. De-ar fi aşa, dar nu e, nu poţi decât să te minunezi cum de mai pricep stranierii noştri ce-i povăţuiesc antrenorii la echipele lor de club... Exceptându-i pe Săpunaru şi pe Lung, la care colericul Sumudică răcneşte pe limba lor, toţi ceilalţi nu iau aminte în română la antrenamente. Doar dacă, între timp, Sarri la Napoli şi Ranieri la Nantes s-au pus cu burta pe carte şi au luat lecţii de limba română. În fine, teoria lui "vorbeşte pe limba noastră" nu prea rezistă.    

Contra a făcut exact ceea ce ar fi făcut orice tehnician cu scaun la cap care nu mai trebuie convins că nu conduce naţionala Luxemburgului şi-i dârdâie treningul la fiecare meci. Contra a compus, simplu, o echipă echilibrată între compartimente, fără excese, a împins, la fel de banal, centrul de greutate undeva la mijlocul terenului sau dincolo de el. A readus naţionalei surâsul, bucuria jocului, a slăbit hamurile tacticizării exagerate care avea doar scopul de a ne demonstra cât de priceput e antrenorul, cum face el pe deşteptul. Cu alte cuvinte, Contra i-a făcut un hatâr şi tribunei cu un stil mai ofensiv, pe cât ne ţin balamalele.

Nu socotiţi mai mult decât e cazul că bilanţul pozitiv al mandatului Contra e compus, excepând oficialul cu Kazahstanul, doar din partide amicale, tratate diferit de către adversari, care, cazul Suediei, ne-au înfruntat cu destule rezerve. De acord, dar ştiţi vorba veche: cum te antrenezi (în meciuri amicale), tot aşa şi joci (în oficiale).  

Versiune selectata: mobil / standard