Nu doar UEFA e problema

24 iun 2013 1493 afişări Blog

Problema Stelei nu e doar dacă va fi sau nu exclusă astăzi din cupele europene. Asta e doar partea cea mai spectaculoasă şi cu cele mai serioase consecinţe. Rămân la părerea că legal, regulamentar există motive ca Steaua să fie pedepsită, la fel cum îmi păstrez şi un semn de întrebare dacă nu cumva lentoarea justiţiei din România pedepseşte acum şi oameni absolut fără nicio vină sau măcar legătură cu momentul ”Valiza”. Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă Becali ar fi vândut între timp pe bune echipa, iar patron era cu totul altcineva, eventual vreun rus sau arab. Becali face însă legătura dintre ”Valiză” şi Steaua 2013 aşa că s-ar putea ca nici scuza asta legată mai mult de moralul unei pedepse să nu ţină. Nu sunt însă în comisia de judecată, nu am şi nu cred că are nimeni surse acolo aşa că aştept ca toată lumea verdictul.

Dar chiar şi în cazul rămânerii în Europa nu văd o perioadă liniştită la Steaua. Chiar dacă vor veni 5, 10, 15, 20 de milioane de euro pe viitor, funcţionarea de acum relevă existenţa unor probleme mai mari. Mi-e greu să pun pe seama incertitudinii încasării euro-milioanelor de exemplu faptul că nu s-au găsit câteva mii ca să se asigure participarea celor mai buni juniori ai Stelei la turneul semifinal. Suma e atât de ridicolă încât nu ţine de buget, ci de seriozitate, profesionism, organizare. Mai mult, Steaua ignoră în continuare obligativitatea de a îşi face o echipă de tineret pentru Liga Campionilor unde e convinsă totuşi că va juca. Sigur că excluderea n-ar mai obliga-o nici să-şi facă echipa de tineret, dar nebăgarea deloc în seamă a subiectului denotă din nou dezorganizare, amatorism, chiar nepăsare.

Cel mai probabil blocarea tuturor activităţilor în afara celor strict necesare este cauzată atât de incertitudinea europeană, cât şi de ieşirea din peisaj a lui Becali. Prima parte nici nu depinde de Steaua, dar nici nu e sigură. A doua însă e sigură. Cererile de eliberare pentru ziua de naştere sau celelalte bazaconii invocate de Becali sunt ridicole. E adevărat că încurcate sunt căile justiţiei de la noi, dar parcă nici chiar aşa. În mod normal Becali va mai sta mult după gratii, iar la Steaua fie ”putere maximă” n-are nimeni, fie nu ştie să o folosească. Totul va deveni mai clar azi sau, cel târziu, după eventualul apel la decizia UEFA. Dar perspectivele nu mi se par grozave.

Versiune selectata: mobil / standard