Logica lui Piţurcă

27 feb 2012 1452 afişări Blog

Să încercăm să înţelegem strategia lui Piţurcă. Măcar cea exprimată public, pentru că prea rar ceea ce se spune este şi adevărul. Dacă doctorul Cal Lightman din serialul "Lie to me" ar fi angajat de cineva să "traducă" limbajul non-verbal al fotbalului românesc, ar lua-o razna probabil. Nimic nu e de fapt ceea ce se spune. Hai totuşi să ne chinuim să înţelegem ce spune selecţionerul nostru, al tuturor românilor.

Torje a fost convocat "pentru că merită un ajutor". Pantilimon n-a fost convocat pentru că nu joacă la Manchester City. Deci el nu merită un ajutor, deşi "adversarul lui este titularul Angliei". Nu mai contează că în acelaşi interval în care Pantilimon n-a mai jucat, Lung jr şi Bălgrădean au evoluat în super-derby-uri amicale cu "Turmekistan", vorba lui Marius Niculae. În plus, şi Marica intră la Schlake în minutul 119, dar şi pentru el e o explicaţie: "e peste Huntelaar ca şi calităţi", doar că olandezul dă goluri. Şi-adică de când sunt golurile cele mai importante, nu? În schimb, Raţ a fost anunţat când era la check‑in că "trebuie să lupte să redevină titular" în faţa lui Latovlevici şi Grecu. Habar n-am când au devenit titulari Latovlevici şi Grecu. Amândoi chiar pare-se. În fine, oricum la Raţ nu funcţionează criteriul care la Mutu e de bază: "Pentru el e ultimul tren de a prinde un turneu final de Campionat Mondial". Şi mai înţeleg că Raţ nu se încadrează nici la "Mă interesează ca jucătorii cu experienţă şi valoare să se gândească numai la echipa naţională, şi când intră pe teren să dea totul".

Deci Raţ fie n‑are valoare, că experienţă e mai uşor de demonstrat că are, fie nu se gândeşte doar la naţională, fie nu dă totul pe teren.
Aici însă mai mare e greşeala chiar a lui Raţ. Deşi nedreptăţit evident la această convocare, după ce la meciurile trecute a fost căpitan, el stă şi tace. E super-frustrat de situaţie în particular, dar public n-are nicio problemă! Îi e frică să spună ceva de Piţurcă, probabil de teama că nu-l va mai convoca! Dar deja nu îl mai convoacă, de unde atâta frică?!

Ei bine, mie nu mi-e frică. Aşa cum am criticat de multe ori gafele lui Răzvan Lucescu, aşa am obligaţia să remarc acum şi non-sensurile lui Piţurcă. În ciuda faptului că, nu-i aşa?, zgomotul e subit mult mai mic. Impresarilor li se pare totul perfect acum şi, cum ei conduc fotbalul nostru, nimeni n-are nimic de obiectat. Dintr-o dată, "lăsaţi-l să lucreze, e nevoie de linişte, el decide, nu ne băgăm, bla bla bla".

P.S. - Piţurcă ieri: "Preşedintele mi-a spus că e interes pentru joc. Totuşi s-au vândut prea puţine bilete. Eu sper ca stadionul să fie plin". Deci unul e mincinos, celălalt e de pe altă planetă. Nici nu mai contează care-i care...

Versiune selectata: mobil / standard