Laura Ilie, fata cu puşca de la Dinamo: medalie de bronz la Mondialele Universitare de tir, cu un nou record naţional

16 oct 2014 588 afişări Highlight
Laura Ilie, fata cu puşca de la Dinamo: medalie de bronz la Mondialele Universitare de tir, cu un nou record naţional

Din poligonul românesc s-a lansat zilele acestea un nume nou pe traiectoria Jocurilor Olimpice. Laura Ilie (21 de ani) poate fi considerată una dintre surprizele anului, atât timp cât sportiva de la CS Dinamo a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale Universitare de la Al Ain (Emiratele Arabe Unite / 8-12 octombrie), cu un rezultat de nivel olimpic. Laura s-a calificat în finala mondială universitară cu 585 puncte (nou record naţional) în proba de puşcă 50 m – 3x20 focuri. La Londra, în finala olimpică s-a acces cu 584 de puncte!

Laura Ilie face tir de numai patru ani, iar din 2012 s-a transferat la Dinamo, la secţia condusă de antrenorul Olimpiu Marin. Deşi a avut rezultate promiţătoare, abia anul acesta a avut ocazia să participe la primele ei competiţii internaţionale. Ea a prins pe ultima sută de metri un loc în delegaţia pentru Campionatele Mondiale de seniori de la Granada (Spania), unde s-a clasat pe locul 59, cu 572 de puncte, după ce pe finalul calificărilor s-a defectat sistemul electronic. Mondialele Universitare de la Al Ain au fost a doua ei competiţie majoră, iar medalia de bronz cucerită acolo, primul ei trofeu important din carieră.

Concurs desfăşurat pe o căldură sufocantă

Competiţia s-a desfăşurat în condiţii speciale, pe o temperatură extrem de ridicată. ”Afară erau 60 de grade Celsius, iar înăuntru în jur de 45 de grade, pentru că din cauza numărului mare de concurenţi au fost obligaţi să lase geamurile deschise. Gândiţi-vă că echipamentul nostru cântăreşte opt kilograme, iar pe dedesupt avem colanţi şi o bluză groasă. Noroc că nu a fost umiditate mare, că altfel nu am fi putut concura din cauza transpiraţiei”, povesteşte Laura. Chiar şi în aceste condiţii, sportiva de la Dinamo a tras impecabil în calificările probei de puşcă (glonţ) 50 metri – 3 poziţii x 20 focuri, reuşind un total de 585 de puncte: 195 în genunchi, 197 din culcat şi 193 din picioare. ”Eu am mai tras cifrele acestea în poligon, la antrenament, dar niciodată legate, la toate cele trei poziţii. La mine, mai slabă era tragerea din picioare, dar acum mi-a mers totul perfect. Sincer, încă nu m-am dezmeticit bine după acest rezultat ca să pot spune care a fost secretul reuşitei mele”, explică Laura Ilie.

Lipsa de experianţă a costat-o în finală

Sportiva de la CS Dinamo a încheiat calificările pe prima poziţie, dar în finală lucrurile nu au mai mers atât de bine. ”S-a schimbat regulamentul şi timpul s-a scurtat. Ai doar şapte minute să te pregăteşti pentru prima poziţie, apoi cinci minute între genunchi şi culcat, apoi nouă minute să reglezi tragerea pentru picioare. Presiunea este mare, iar pulsul urcă rapid la peste o sută. Este greu să faci faţă. Ştiu că sunt aceleaşi condiţii de concurs pentru toţi, dar toate celelalte sportive din finală au experienţă mare, în timp ce eu eram abia la a doua mea competiţie majoră”, mai spune Laura.

În finală (opt concurente) s-a început cu trei trei serii de câte cinci focuri în poziţiile genunchi şi culcat, apoi două serii de câte cinci focuri în picioare. S-a continuat cu trageri foc cu foc, ultimul punctaj fiind eliminat după fiecare manşă. Cu un total de 437,9 puncte, Laura Ilie s-a clasat pe locul trei, fiind devansată de Isabella Straub (Austria, 456,1 p) şi Nikola Mazurova (Cehia, 455,1 p).

Laura Ilie este studentă în anul trei la ASE şi nu se înscrie în tipatul tipului introvertit ce e asociat, în general, cu tirul sportiv. ”Ies cu prietenii în oraş, mergem la film, am o viaţă normală. Poate doar vara aceasta care a trecut a fost mai specială, pentru că am avut un program foarte încărcat de antrenamente. Nici nu ştiu când a trecut”, mai spune Laura. Ea a început tirul la CSŞ 1 Pajura, iar după doi ani a trecut la Dinamo.

Declaraţie

”Sper ca de anul viitor să am mai multe concursuri internaţionale, astfel încât să mă pot califica la Jocurile Olimpice de la Rio. Cifrele de la Mondialele Universitare îmi dau încredere în mine”
Laura Ilie

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.