Ştucan, despre suspendarea lui Şumudică: "Houdini şi peretele dublu dincolo de care se vorbeşte la cartele pre-pay din Asia"

29 feb 2016 18979 afişări Fotbal Intern
Ştucan, despre suspendarea lui Şumudică: "Houdini şi peretele dublu dincolo de care se vorbeşte la cartele pre-pay din Asia"

„În ciuda disputelor pe care le-am avut în trecut, consider că suntem prieteni şi vorbesc cu tine deschis. Acum toată lumea va spune că eu sunt mafia pariurilor. Nu am jucat pe meciurile Astrei, am pariat pe câteva meciuri din Liga 1, însă am pierdut de fiecare dată. Asta înseamnă că am trucat meciuri?”. Dialogul telefonic avut recent cu Marius Şumudică pare desprins dintr-un film suprarealist, dar e doar un crâmpei din fotbalul românesc.

Acum aproape 4 ani, când ProSport scria despre meciurile suspecte în care apărea uneori şi FC Braşov, echipa lui Şumudică, antrenorul ne trimitea dedicaţii ironice prin conferinţele de presă. Le asorta uneori cu degete mijlocii plimbate discret pe la buze, dar nu puteai să-l condamni. În cel mai pur stil şumudician, se putea apăra spunând că avea un strop de transpiraţie sub nas. N-ar fi fost o surpriză. La fel a procedat şi când s-a proprit cu umărul în arbitrul Bârsan, după care a spus că doar i-a strâns mâna bărbăteşte.

Pe Şumudică nu-l poţi apuca de nicăieri pentru că are o capacitate nativă de a evada din situaţiile delicate. Când crezi că l-ai prins, vine şi spune că a fost dependent de jocurile de noroc, dar că s-a vindecat. La televizor se vede clar că o brichetă l-a lovit în umăr, însă el te face să crezi că două monede i-au zgâriat pielea capului. Şumudică este un Houdini al fotbalului românesc pe care, totuşi, cineva a reuşit să-l prindă într-o cutie cu perete dublu, în timpul unui număr banal de magie.

Într-o măsură fără precedent, Şumudică a devenit primul român suspendat pentru pariuri. Suntem în 2016, la 101 ani după prima sancţiune de acest gen dictată în fotbalul englez, după un meci trucat pentru pariuri între Liverpool şi Manchester United, şi la aproape doi ani de la plecarea de la federaţie a lui Mircea Sandu, ocrotitorul Cooperativei.  

Acum, apare marea discuţie: e Şumudică doar un peşte mic numai bun de dat exemplu sau decizia e prea blândă?

Ca jurnalist, tentant este să alegi varianta B doar pentru că nu ai suficiente informaţii pentru a proba că varianta A e falsă. În fond, Costin Negraru - fostul jurnalist ProSport care a devenit primul om din presa românească pornit într-o campanie contra meciurilor trucate pentru pariuri – l-a prins pe Şumudică cu pantalonii în vine. Antrenorul Astrei paria între 500 şi 900 de euro odată pe meciuri din România şi din Europa. Regulamentar, Şumudică e în culpă, trebuia sancţionat şi, neaşteptat pentru o comisie federală din România, a fost suspendat pentru jumătate de an. Ce urmează la recurs e altă discuţie.

Conform regulamentului FRF, Şumudică va putea antrena abia la finalul lunii octombrie a acestui an

Truca, însă, Marius Şumudică meciuri? Pe contul online descoperit, nu există nicio dovadă. Răspunsul definitiv la această întrebare nu-l ştie, însă, decât el. Deocamdată.

„Cum, bă, deocamdată?”, e probabil reacţia teatrală a lui Şumudică dacă citeşte aceste rânduri. Da, Marius, deocamdată. În fotbalul românesc, nimic nu este definitiv, totul este predispus unor mutaţii inexplicabile de la moment la altul. Nici măcar tu nu cred că poţi să bagi mâna în foc că acum câţiva ani intrai frecvent în case de pariuri, cu o şapcă trasă peste ochi.

Să luăm acum drept exemplu reacţia clubului Astra. Într-o lume în care UEFA şi FIFA trâmbiţează toleranţă zero faţă de implicarea oficialilor şi jucătorilor în dimensiunea abisală a pariurilor, un club anunţă că-şi va apăra cu încăpăţânare antrenorul. Că nu se va lepăda de el. Practic, a păstra în club un angajat pe care nu-l poţi folosi jumătate de an competiţional pentru implicare într-o activitate extrem de nocivă este – teoretic - o sinucidere de imagine.

Semnalul dat de Astra este: „Nu ne pasă dacă antrenorul nostru pariază!”. Prin extensie, se poate înţelege că nu le pasă nici dacă jucătorii lor pariază. Nu e nimic nou şi nu doar românii gândesc aşa. Juventus a avut aceeaşi atitudine în 2012 când antrenorul ei, Antonio Conte, a fost suspendat 10 luni, reduse ulterior la 4, pentru că nu a raportat o tentativă de trucare a unui meci pe vremea când era angajat la Siena.

Conte a rămas atunci la Juventus, iar acum se pregăteşte să lase naţionala Italiei pentru a merge în Premier League, la Chelsea. „E acelaşi om care nu a oprit o trucare de meciuri?”, s-a întrebat, siderat, jurnalistul canadian de investigaţie Declan Hill pe pagina sa de Twitter.  Hill este singurul ziarist din lume care s-a infiltrat în mafia asiatică a pariurilor, o experienţă pe care a descris-o apoi într-o carte bulversantă, „The Fix”.

Este cartea care l-a făcut pe jurnalistul Costin Negraru să privească fotbalul dintr-o perspectivă aproape bolnăvicioasă pentru un suporter de rând.

La 4 ani după iniţierea în universul trucării de meciuri, actualul oficial FRF Negraru l-a prins pariind pe Şumudică, antrenorul liderului din Liga 1. În faţa acestei agresiuni de neimaginat în cei 24 de ani de mandat ai lui Mircea Sandu, sistemul se apără, ţesând plase de siguranţă şi reţele pe care nu le bănuiai posibile în urmă cu câteva zile.

Este semnalul clar că un cont banal deţinut de un antrenor la o casă de pariuri online are în spatele lui un perete dublu. Dincolo, în tunelul de fugă, se ascund magicienii care vorbesc la cartele pre-pay trimise de prieteni din Singapore, Indonezia, China sau Thailanda. Nu credeţi? Citiţi povestea patronului lui Olympiakos Pireu, Evangelos Marinakis, ditamai armatorul prins când vorbea despre trucări de meciuri de pe o cartelă înregistrată pe numele unui pakistanez, Fataul Haque.

Marius, nu te supăra! Nu susţinem doar noi că lucrurile sunt putrede în fotbal, o susţine chiar preşedintele tău, Petre Buduru. Uite dovada:

„Câţi dintre noi n-au jucat la pariuri?! Sunt alţii care joacă, mascat, prin nevastă şi copii. Ştiţi şi voi că e metoda clasică de pariere"

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.