România, sub Ţara Galilor şi Iran, dar peste Serbia şi Turcia. Ce loc ocupăm în clasamentul FIFA şi unde se află adversarele din preliminariile EURO 2020

4 apr 2019 1647 afişări Nationala
România, sub Ţara Galilor şi Iran, dar peste Serbia şi Turcia. Ce loc ocupăm în clasamentul FIFA şi unde se află adversarele din preliminariile EURO 2020 MEDIAFAX FOTO / PAUL URSACHI

FIFA a anunţat, joi, clasamentul actualizat al naţiunilor, iar echipa naţională de fotbal a României a rămas pe locul 25, cu 1496 de puncte, cinci mai puţin faţă de luna februarie.

Din grupa preliminară a "tricolorilor" pentru Campionatul European din 2020, Spania staţionează pe locul nouă (1601 puncte), iar Suedia pe 14 (1567 puncte). Sub România se află Norvegia, care a coborât două poziţii, pe 50 (1420 de puncte). Feroe a coborât cinci poziţii, pe 102 (1213 puncte), iar Malta s-a menţinut pe 180 (943 de puncte).

Belgia rămâne pe primul loc în clasamentul FIFA, cu 1737 de puncte, fiind urmată la doar trei lungimi de Franţa. Podiumul este completat de Brazilia (1676 puncte).

Deasupra României se mai află ţări precum Ţara Galilor (locul 19), Peru (locul 21), Iran (locul 22) şi Senegal (locul 23). De asemenea, echipa lui Cosmin Contra stă mai bine decât naţionale precum Ucraina (27), Serbia (29) sau Turcia (39).

Cum se calculează punctajul în clasamentul FIFA, potrivit FRF:
Punctajul unei naţionale se calculează pe o perioadă de patru ani prin adunarea:

– mediei de puncte în meciurile din ultimele 12 luni

– mediei de puncte în meciurile mai vechi de 12 luni (care se depreciază anual prin înmulţirea cu 0.5, 0.3, respectiv 0.2 în cei trei ani)

Numărul de puncte (P) obţinute la un meci depinde de următorii factori/coeficienţi:

– Rezultatul meciului, victorie sau egal (R)

– Importanţa meciului, de la un simplu amical până la preliminarii de Campionat Mondial (I)

– Valoarea adversarului (V)

– Confederaţia din care face parte adversarul (C)

Formula de calcul a punctajului obţinut la un meci:

P = R x I x V x C

(R) : Echipele primesc 3 puncte la victorie, un punct la egal şi zero puncte la înfrângere. În cazul unui meci decis la lovituri de departajare, câştigătoarea primeşte două puncte, iar învinsa un punct

(I) : Meci amical = 1.0; Preliminarii continentale = 2.5; Turneu final continental / Cupa Confederaţiilor = 3.0; Campionat Mondial = 4.0

(V) : Valoarea adversarului este exprimată într-un număr egal cu 200 minus locul ocupat de oponent în clasamentul FIFA (cel mai recent). Excepţie: liderului ierarhiei îi este întotdeauna desemnat coeficientul 200, iar echipelor clasate sub locul 150 le este desemnat automat coeficientul 50.

(C) : CONMEBOL = 1.0; UEFA = 0.99; AFC/CAF/OFC/CONCACAF = 0.85

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.