Ilie Dumitrescu şi Ciprian Marica, dialog aprins pe tema naţionalei! "N-ai fost selecţioner, n-ai nici licenţă" vs. "Te-aş contrazice, iartă-mă!"

10 sep 2019 26304 afişări Nationala
Ilie Dumitrescu şi Ciprian Marica, dialog aprins pe tema naţionalei! "N-ai fost selecţioner, n-ai nici licenţă" vs. "Te-aş contrazice, iartă-mă!"

Ilie Dumitrescu şi Ciprian Marica s-au contrat, tema fiind legată de echipa naţională, de sistemul de joc ales de Contra, schimbările din lot şi mai ales rezultatele şi prestaţia modestă din meciurile cu Spania, 1-2, şi Malta, 1-0.

Iată dialogul purtat de cei doi foşti internaţionali la Digi Sport. Marica explica faptul că selecţionerul nu a avut timp să-şi impună ideile de joc, iar Dumitrescu a susţinut contrariul.

Ciprian Marica: Iertaţi-mă, dar despre ce vorbim acum? Când să aibă Contra timp, la naţională, în 3 zile? Problema e în felul următor, că vorbim de faza defensivă: Chiricheş vine de la echipa de club, ceea ce ne place, ceea ce şi lui Cosmin îi place, şi anume pe pasă în spate, să ieşi, să scoţi linia mai sus şi ceilalţi nu te urmează şi are Spania ocazii clare de a marca pe acest fapt, că el ieşea, obişnuinţă de la echipa de club, unde la Napoli, pe minge în spate, se iese, urci o linie mai sus. Şi Grigore...

Ilie Dumitrescu: Noi n-am ieşit la meciul ăsta.

Ciprian Marica: Am încercat să ieşim, uită-te câte pase printre ei, filtrante, şi niciun offside. De ce?

Ilie Dumitrescu: Eu consider că între linii s-a jucat pentru că profilul jucătorilor din linia de mijloc, toată densitatea asta, cu 5 inşi pe linia de fund, n-a făcut decât să stai 5 contra 3. Pentru că erau Moreno, Paco Alcacer şi Ceballos. Mergeau foarte sus... Pe dezvoltarea jocului, se cheamă să-ţi fixezi adversarul. Din poziţionare, ei stăteau cu 3 contra 5 ai noştri pentru că era clar că Paco Alcacer era singurul atacant. Şi cu ce? Domnule, era un dezechilibru mare la mijloc. Şi nu aveai nici profilul jucătorilor. Că nu-i ai pe Gattuso, pe Makelele sau pe Kante.

Ciprian Marica: Ilie, mi se pare că vorbim de lucruri diferite. Eu vorbeam de deprinderi de la echipele de club şi pe care Contra n-a avut timp să le schimbe şi tu vorbeşti că am jucat sistemul prost, cu 5 în linie. Sunt perfect de acord cu tine. Asta da, dar eu vorbeam de faptul că echipa naţională nu pasează aşa cum am vrea.

Ilie Dumitrescu: Păi tu spui că în 3 zile nu aveai timp să lucrezi?

Ciprian Marica: Păi ce timp avea?

Ilie Dumitrescu: Păi el a venit prima dată la echipa naţională şi avea 3 zile la naţională?

Ciprian Marica: Păi stai, de când n-a mai fost Chiricheş la naţională? Câţi jucători au lipsit?

Ilie Dumitrescu: De când preiei echipa, încerci să pui bazele pe organizarea de joc. De câte ori vin jucătorii ăştia la lot, mai faci cu ei două-trei zile înainte de joc.

Ciprian Marica: Hai să vedem de câte ori a schimbat sistemul Contra...

Ilie Dumitrescu: Deci faza defensivă se lucrează de când preiei naţionala. Jucătorii ăştia au mai fost pe la naţională. Singurul care n-a mai fost a fost Rus.

Ciprian Marica: Păi a jucat Săpunaru, a venit altul.

Ilie Dumitrescu: Da, dar nu-mi spune că nu are timp să lucreze.

Ciprian Marica: Păi n-are timp. Hai că tu ştii foarte bine, că la echipa naţională ai fost. Lucrezi foarte bine faze fixe, lucrăm puţin o idee de joc.

Ilie Dumitrescu: Nu... Dacă lucrăm doar faze fixe...

Ciprian Marica: Dar ce lucrăm în 3 zile? Iartă-mă. Ai o idee pe care ţi-o dă antrenorul, dar tu vii cu nişte deprinderi pe care le ai de la echipa de club.

Ilie Dumitrescu: Tu trebuie să-ţi pui amprenta, ca antrenor. Nu există aşa ceva.

Ciprian Marica: Te-aş contrazice, iartă-mă.

Ilie Dumitrescu: N-ai fost selecţioner, n-ai nici licenţă şi nu lucra Piţi tactic cu voi?

Ciprian Marica: N-am fost selecţioner, dar lucram cu nea Piţi. Ba da, dar ce timp avea? Eu veneam de la echipa de club cu nişte lucruri.

Ilie Dumitrescu: Nu există scuză. Nici Iordănescu în 1994, nici Ienei mai departe... Deci, la echipa naţională trebuie să lucrezi de când te-ai instalat ca antrenor. Domnule, eu asta joc, în sistemul cu 4, în sistemul cu 5, în sistemul cu 3, asta trebuie să facem. Când vii la lot, nu faci decât să-ţi reaminteşti ce trebuie să faci. Cât timp are Contra la naţională? Doi ani. Păi cu asta încep.

Ciprian Marica: Dacă tu îmi spui mie că are timp Contra să antreneze sistemul cu 3, cu 5, cu 4... Păi, asta ai spus.

Ilie Dumitrescu: Păi asta, da, sistem, organizarea de joc pe faza defensivă? Cum fac? Fac 5 contra 2, miuţă şi faze fixe şi gata? Intraţi pe teren şi jucaţi?

Ciprian Marica: Nu, mă, dar are maximum 3-4 antrenamente. În timpul ăsta, ăia vrei să aibă o idee clară de joc? Sau nişte relaţii de joc?

Ilie Dumitrescu: Păi trebuie să lucrezi.

Ciprian Marica: Păi stai puţin. Eu spun că jucătorii vin cu nişte deprinderi de la echipa de club.

Ilie Dumitrescu: Deci nu putem să-l acuzăm pe Chiricheş că nu lucrează tactic la Napoli. Nu există aşa ceva. Dacă stai şi discuţi cu el şi faci exerciţii de organizare de joc, dacă lucrezi tactic cu el, să nu-ţi respecte Chiricheş? Pentru mine e un subiect... Eu consider că nu există scuză. Dacă îmi spune cineva că la echipa naţională nu are timp să lucreze tactic, este o mare problemă.

Ciprian Marica: Dar sunt mulţi jucători noi. Eu spun că nu are timp să implementeze clar. Nu apucă jucătorii să joace ce vrei tu. Are nevoie de timp, asta spun.

Ilie Dumitrescu: Contra e de doi ani la naţională.

Ciprian Marica: Păi şi uite câţi jucători au apărut.

Ilie Dumitrescu: În afară de Rus. Sunt mijlocaşii ăia care au fost acolo, Răzvan Marin, Chipciu, Dragoş Grigore, Nedelcearu.

Ciprian Marica: Florin Ştefan?

Ilie Dumitrescu: El, nu.

Ciprian Marica: În două meciuri, Răzvan Marin a jucat număr 6 şi număr 8. Corect? Deci din start el a jucat două poziţii. Când vrei ca omul ăla să aibă idei de joc, să coordoneze? Eu cred că nu a avut timp.

Ilie Dumitrescu: Cred că nu eşti cel mai bun avocat pentru Cosmin Contra.

Ciprian Marica: Dar nu vreau să fiu avocatul nimănui. Eu chiar cred asta, putea să fie oricine.

Ilie Dumitrescu: Păi îi pui într-o situaţie care nu cred că e aşa. Cum să nu aibă timp 3 zile să lucreze?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.