FRF a contrazis tot ce au spus politicienii. Miza? Mondialul din 2030! Concluzia? Nu avem stadioane

23 dec 2018 20062 afişări Nationala
FRF a contrazis tot ce au spus politicienii. Miza? Mondialul din 2030! Concluzia? Nu avem stadioane

Federaţia Română de Fotbal a explicat, printr-un comunicat, faptul că nu a fost consultată pentru a participa la planul propus de politicieni, în frunte cu Viorica Dăncilă, şi anume candidatura comună a României, Greciei, Bulgariei şi Serbiei la organizarea Campionatul Mondial de Fotbal din 2030, intenţie repetată şi la întrunirea cvadrilaterală de la Belgrad din data de 22 decembrie.

"În această fază, cea a consultărilor politice, Federaţia Română de Fotbal nu a fost solicitată pentru a contribui la iniţierea candidaturilor. FRF este singura autoritate recunoscută prin lege să organizeze activitatea fotbalistică în România şi va fi cooptată de UEFA şi FIFA în eventualele procese de candidatură la momentul potrivit", se arată în comunicatul postat pe frf.ro.

De asemenea, federalii au anunţat: "Pentru Campionatul European din 2028, UEFA va formula cerinţele de candidatură în 2020, iar pentru Campionatul Mondial din 2030, FIFA le va prezenta în 2021.

Federaţia Română de Fotbal, ca membru afiliat al UEFA şi FIFA, se rezumă în acest moment la inventarierea succintă a unor posibile criterii de candidatură, folosite pentru ediţiile precedente ale marilor competiţii fotbalistice, precum CE 2024 şi, respectiv, CM 2026".


În prezent, nu se cunosc cerinţele de candidatură pentru CM din 2030, dar, pe baza celor valabile pentru CM 2026, România nu ar putea participa în organizarea competiţiei decât cu Arena Naţională, singurul stadion din ţară care are peste 40.000 de locuri. Totuşi, nici Grecia, Bulgaria şi Serbia nu au stadioane care să îndeplinească standardele.

Aceeaşi sursă, frf.ro, arată următoarele date:

Cerinţe pentru organizarea unui Turneu Final al Campionatului European

Număr necesar de stadioane: 10

    3 stadioane de minimum 50.000 de locuri
    3 stadioane de minimum 40.000 de locuri
    4 stadioane de minimum 30.000 de locuri

România va avea la orizontul anului 2020 următoarele capacităţi eligibile:

    Arena Naţională – 54.000 de locuri
    Stadionul ”Ion Oblemenco” din Craiova – 30.900 de locuri
    Noul stadion Ghencea – 30.500 de locuri
    Cluj Arena – 30.000 de locuri

Număr de baze de cantonament propuse echipelor participante: 48

Alte cerinţe specifice:

    Centru de presă la fiecare stadion pentru un număr de 260 – 600 de ziarişti (în funcţie de faza competiţiei)
    Sistem de transport modern şi bine dezvoltat cu o infrastructură de înaltă calitate care să lege oraşele gazdă
    Fiecare oraş gazdă să fie conectat la o autostradă

Cerinţe pentru organizarea unui Turneu Final al Campionatului Mondial

Număr necesar de stadioane propuse: 16 (dintre care se vor alege 12)

    Meci de deschidere – 80.000 de locuri
    Meciuri în grupe – 40.000 de locuri
    Şaisprezecimi – 40.000 de locuri
    Optimi – 40.000 locuri
    Sferturi de finală – 40.000 de locuri
    Semifinale – 60.000 de locuri
    Finala mică – 40.000 de locuri
    Finala – 80.000 de locuri

România are ca stadion eligibil Arena Naţională – 54.000 de locuri.

Număr de baze de cantonament propuse echipelor participante: 72

Ponderea infrastructurii (facilităţi sportive, de cazare şi transport pentru participanţi şi spectatori) este de 70% în decizia finală a alegerii gazdei/gazdelor. Componenta comercială (venituri, costuri) are pondere de 30%.

Au fost enumerate doar principalele cerinţe, întregul pachet de condiţii ce trebuie îndeplinite făcând obiectul unei document de candidatură consistent care solicită şi diverse alte garanţii din partea autorităţilor locale şi guvernelor interesate.

MTS făcuse anunţul

FRF a făcut precizări după ce MTS a emis un comunicat, după întâlnirea ministrului Bogdan Matei cu omologii din Grecia, Bulgaria şi Serbia. Tema discuţiilor purtate a fost despre "proiectul major şi de anvergură, de candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale la Fotbal din 2030, an în care se vor celebra fix 100 de ani de existenţă a Cupei Mondiale".

"La discuţii a participat şi fostul mare internaţional Gheorghe Popescu, actualmente consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă. Discuţiile au fost utile, fiecare ministru şi-a prezentat situaţia actuală şi punctul de la care s-ar pleca, stabilindu-se că, pentru a se respecta criteriile extrem de stricte şi caietul de sarcini al FIFA, este nevoie de un efort comun considerabil al celor 4 ţări", spuneau cei de la MTS.

"România, împreună cu ceilalţi trei parteneri, poate să obţină această candidatură. Nu este deloc imposibil. Sunt convins că prin această unire de forţe putem reuşi să organizăm o asemenea competiţie. Organizarea unui campionat mondial presupune foarte multe eforturi şi condiţii foarte stricte. Am stabilit formarea unui comitet format din 16 persoane, câte 4 din fiecare ţară, care să treacă imediat la treabă şi să lucreze pentru pregătirea acestui proiect. Ne dorim enorm să ne depunem această candidatură comună şi sper ca împreună să reuşim", a spus Bogdan Matei, cel care a făcut parte din delegaţia condusă de premierul României, Viorica Dăncilă, la reuniunea cvadrilaterală la nivel înalt de la Belgrad, unde au mai fost prezenţi preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucici, prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov şi prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.