Doar noi i-am văzut mari. În iulie credeam că vedetele de la tineret vor înfrunta Spania. Astăzi ne bazăm pe aceiaşi jucători, iar transferurile băieţilor lui Rădoi au dezamăgit. Opinia lui Măcicăşan

5 sep 2019 7934 afişări Nationala
Doar noi i-am văzut mari. În iulie credeam că vedetele de la tineret vor înfrunta Spania. Astăzi ne bazăm pe aceiaşi jucători, iar transferurile băieţilor lui Rădoi au dezamăgit. Opinia lui Măcicăşan

Campionatul european de tineret a crescut gradul de încredere al românilor în viitorul echipei naţionale. Vorbim de viitorul imediat, care astăzi s-a transformat în prezent. “6-7 jucători din naţionala lui Rădoi trebuie să joace cu Spania”, era ideea generală, după un tuneru final excepţional, când am crezut că suntem la nivelul celor mai buni din Europa. În mentalul colectiv, aceştia urmau să fie numai buni de titularizat în naţionala mare peste două luni şi, automat, valoarea naţionalei lui Contra ar fi crescut la nivelul formaţiilor tari din Europa, pe care tocmai le bătuse România U21.

Doar Puşcaş este “de bază”

Toate aceste speranţe erau alimentate şi de ştirile cu oferte primite de jucătorii naţionalei lui Rădoi. Cu toţii urmau să-şi depăşească nivelul din acel moment, erau “transferaţi” la echipe cu nume, iar România ar fi ajuns o echipă cu staruri. Aruncate pe piaţă de agenţi sau de cluburi, aceste transferuri spectaculoase nu s-au mai realizat, iar la ora meciului cu Spania, Cosmin Contra pare că va apela doar la Puşcaş din naţionala U21, în primul 11. Naţionala se bazează pe aceeaşi jucători, tinerii lui Rădoi au rămas, în unanimitate, dezamăgiţi de transferurile pe care le-au prins, mult mai lipsite de strălucire decât aşteptările. La două luni după vara de vis de la Euro U21, realitatea ne loveşte cum nu am crezut. Europa n-a avut aceeaşi părere despre fotbaliştii lui Rădoi, pe care noi i-am văzut senzaţionali.

Iluzii şi deziluzii

Perioada de transferuri a fost dezamăgitoare pentru tricolorii lui Rădoi. A fost o diferenţă mare între aşteptări şi realitate. În apărare, Radu a rămas la Genoa, cu toate că a fost cumpărat de Inter. Manea a ajuns la FCSB, chiar dacă era dat ca sigur la AS Roma sau alte echipe din Serie A şi acesta a fost numit fundaşul dreapta al turneului final. Nedelcearu n-a mai ajuns nici la AS Roma, nici la Zenit, iar Paşcanu a ajuns la CFR, nu la prima echipă a lui Leicester, în timp ce Ştefan a rămas la Sepsi.

Dintre mijlocaşi, Ianis Hagi a ajuns la Genk, nu la Barcelona sau la Sevilla, Cicâldău n-a plecat în Serie A, iar Băluţă nu prinde lotul la Brighton.

În fine, nici oamenii de atac nu au atins aşteptările. Puşcaş este cel mai fericit caz, chiar dacă n-a ajuns la o echipă de top, Ivan s-a întors în România, iar Coman şi Man n-au plecat de la FCSB.

Doar doi şi-au ridicat nivelul

Cu toate că ne aşteptam ca toţi fotbaliştii de la tineret să-şi ridice nivelul unde evoluează, doar doi dintre aceştia au reuşit să urce o treaptă în carieră, după transfer. Ianis Hagi s-a transferat la Genk, iar Paşcanu a depăşit nivelul de U23 şi va juca la CFR, cu toate că a lăsat Anglia pentru România. Cei mai mulţi fac parte din categoria jucătorilor care au stagnat şi au rămas cam la acelaşi nivel. Este vorba de Radu, Manea, Nedelcearu, Ştefan, Cicâldău, Man şi Coman. Aici ar putea fi trecut şi Puşcaş, cel care a schimbat campionatul, dar nu şi nivelul ligii secunde. Ultima categorie o reprezintă cei care au regresat. Aici în putem trece pe Ivan, cel care a revenit în Liga 1, dar şi pe Băluţă, cel care nu intră în planurile antrenorului de la Brighton şi a trecut de la seniorii viitorului la juniorii clubului englez.

Puşcaş, Radu şi Nedelcearu, sigurii titulari “afară”

Contra nu poate fi acuzat dacă îl va folosi doar pe Puşcaş în primul 11, din echipa de la tineret. Doar el, Ionuţ Radu şi Nedelcearu joacă constant la echipele din străinătate. Băluţă şi Paşcanu au jucat doar la echipele de tineret din Anglia, Ivan a prins doar 45 de minute la Krasnodar, iar Ianis Hagi doar 142 de minute la Genk.

Ce sperau tricolorii mici în iulie şi ce s-a realizat:

Numele    Transferuri visat         Unde joacă        Minute jucate după Euro

Radu     -   Lyon, Sevilla, Arsenal   - Genoa     -       270

Manea   -  AS Roma, Sampdoria  -   FCSB      -       0

Nedelcearu  -  AS Roma, Zenit    -    UFA         -       450

Paşcanu  -  Leicester          -             CFR        -      106(Leicester tineret)

Ştefan    -  FCSB, Rusia         -         Sepsi       -       540

Cicâldău  -  Fiorentina, Napoli    -    U Craiova   -    886

                  Genk, Sevilla

Băluţă    -   Brighton (deja făcut)   -   Brighton U23 -  60

Man      -     AS Roma          -             FCSB      -       319

I.Hagi    -    Barcelona, Sevilla    -    Genk        -       142

                 Spartak    

Ivan      -    Krasnodar, Rapid Viena - U Craiova   -    45

Fl. Coman  -  Sporting           -           FCSB      -      1045

Puşcaş    -  TSKA, Galatasaray    -   Reading     -     404

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.