MĂRTURIE | Adversarii echipei care face obiectul anchetei oficiale FRF pentru blaturi dezvăluie: "Toată lumea a simţit că ceva nu e în regulă. Am dat prea uşor golurile". Arbitrul meciului, amuzat de atitudinea jucătorilor

3 nov 2015 10884 afişări Fotbal Intern
MĂRTURIE | Adversarii echipei care face obiectul anchetei oficiale FRF pentru blaturi dezvăluie: "Toată lumea a simţit că ceva nu e în regulă. Am dat prea uşor golurile". Arbitrul meciului, amuzat de atitudinea jucătorilor

Duminică, ProSport a dezvăluit că pe masa FRF se află cel mai mare dosar de trucare de meciuri din istoria fotbalului românesc. Reţeaua, în care Ion Viorel şi Dan Tulpan, antrenorul, respectiv preşedintele Gloriei Buzău, aveau roluri esenţiale, a manipulat nu mai puţin de 10 meciuri ale echipei din Buzău în ediţia de campionat 2014-2015, dar şi partide din cantonamentul făcut de formaţia antrenată de "Vioară" în Turcia, toate în vederea obţinerii unor sume de bani din pariuri.

Evident, în multe dintre cazuri scenariile nu au fost posibile fără participarea directă a adversarilor, care au luat parte, într-un fel sau altul, la trucarea meciurilor. Una dintre partidele care au intrat în vizorul federaţiei s-a disputat pe 2 mai 2015, în play-off-ul Seriei 1 a Ligii 2, şi s-a terminat cu victoria lui CF Brăila, devenită între timp Dacia Unirea Brăila, 3-2 pe teren propriu contra Gloriei Buzău are câteva caracteristici aparte, care o diferenţiază de restul jocurilor suspecte. 

Înaintea partidei, Ion Viorel le-a pus în atenţie jucătorilor că dacă nu vor câştiga vor fi daţi afară, iar el va desfiinţa echipa. Imediat, fotbaliştii Gloriei au dat iama în casele de pariuri, unde au mizat pe victoria propriei echipe. A doua zi, însă, ei au avut o surpriză imensă în momentul în care antrenorul le-a spus că planul se schimbase. Jucătorii aveau misiunea de a încerca să marcheze gol sau goluri, dar, în cazul în care nu reuşeau, li se recomanda să-i lase pe adversari să înscrie. Până aici, scenariul se potrivea perfect cu cel al restului meciurilor trucate. Totuşi, conform surselor din anchetă, fotbaliştii de la Dacia Unirea Brăila nu se numără printre complici, ei realizând că jocul nu se desfăşoară aşa cum ar trebui şi protestând chiar pe teren faţă de felul în care adversarii de la Gloria aleg să-şi apere şansele.


Înaintea partidei, fotbaliştii brăileni au ieşit pe teren cu un banner pe care scria "Nu distrugeti 100 de ani de istorie fotbalistică", solicitând sprijinul autorităţilor locale. Ce nu ştiau băieţii antrenaţi de Alin Pânzaru e că pentru Gloria Buzău nu conta nimic din istoria fotbalului, ci doar banii obţinuţi din pariuri.

Conform Betting Fraud Detection System,  în timpul meciului au fost înregistrate pariuri suspecte pe faptul că se vor marca minimum 3-5 goluri, iar desfăşurarea le-a băgat bani buni în buzunare pariorilor. Dacia a deschis scorul în minutul 27 prin Novello, Gloria a egalat în minutul 32, prin Mugurel Dedu, iar la pauză s-a intrat la egalitate, 1-1. În repriza a doua, Brăila a punctat din nou, în minutul 74, prin acelaşi Novello, iar Dedu a mai egalat o dată, un minut mai târziu. Pe final, Ungureanu înscria golul decisiv, în minutul 82. Acesta e momentul în care Ion Viorel intră cu adevărat în scenă. Conform datelor din anchetă, confirmate de jucătorii Brăilei, Gloria a refuzat să mai atace în ultimele minute, retrăgându-se în apărare, fapt care a stârnit suspiciunile adversarilor.

"Toată lumea a simţit că ceva nu e în regulă. A doua repriză mi s-a părut puţin diferită"

Contactaţi de ProSport, doi fotbalişti ai Daciei Unirea Brăila au spus răspicat că, din punctul lor de vedere, ceva a fost în neregulă. Cosmin Necoară, care a petrecut pe teren toate cele 90 de minute, a simţit că ceva nu e în regulă. Mai exact, fotbalistul Brăilei consideră că echipa adversă nu a făcut mare lucru pentru a împiedica golurile primite şi că a doua repriză a fost diferită faţă de prima: "Toată lumea a simţit, nu ştiu cum să spun. S-a simţit că ceva nu era în regulă. Mie mi s-a părut că noi am dat prea uşor golurile. Au fost două reprize diferite. Prima repriză a fost cum ar trebui să fie, a doua mi s-a părut şi mie puţin diferită, ţinând cont că în partea a doua trebuia să se încingă puţin. Bine, nu pot să acuz, pot să spun doar ce am simţit eu din teren", a declarat Necoară pentru ProSport.

Şi portarul Cristi Mitrea, integralist la rândul lui în meci, a rămas cu un gust amar şi a realizat că pe final adversarii nu-şi doresc să egaleze: "Cu ce am rămas eu de atunci e că pe final, când noi conduceam, ei păreau să nu-şi dorească prea mult egalarea, nu se prea omorau cu presingul", l-a completat Mitrea pe colegul său.

Arbitrul era şi el amuzat, învingătorii şopteau:"Băi, a fost cam uşor"

După meci au apărut, inevitabil discuţiile între fotbaliştii de la Brăila, conştienţi de ceea ce făcuseră adversarii lor, iar Necoară îşi aduce aminte că până şi arbitrul partidei, Sorin Andrei Antonie, s-a amuzat pe seama prestaţiei fotbaliştilor conduşi de pe margine de Ion Viorel: "Noi am vrut să câştigăm, nu am avut nicio iniţiativă să le dăm pariurile peste cap. Era un meci pe teren propriu, pe care trebuia să-l câştigăm. E şi o oarecare rivalitate Brăila - Buzău, dar, în rest, chiar nu ştiam că ar fi ceva dubios. În afară de faptul că am rămas surprinşi că a fost puţin cam prea uşor în repriza a doua. Până la urmă, ei s-au făcut de râs, nu noi. Şi pe arbitru îl vedeam puţin amuzat. Au existat discuţii, am vorbit între noi, chiar ne spuneam: <<Băi, a fost cam uşor>>", a rememorat Necoară evenimentele petrecute cu cinci luni în urmă.
 


CF BRĂILA   3 GLORIA BUZĂU    2
Novello ’20,’74, Bg. Ungureanu ’82 / Mug. Dedu ’32, ’75

Brăila: Mitrea - G. Niţă, Ghiocel, Bârsănel, Necoară (cpt.) - Petean, Dojcinovic, M. Dima (A. Radu ’79), G. Iordache (Bg. Ungureanu ’62) - Puşcaşu (Mucuţă  ’79), Novello
Rezerve neutilizate: A. Comănescu - Olenic, Cr. Stângaciu, G. Gheorghe
Antrenor: Alin Pânzaru

Gloria: D. Sârbu - A. Iordache, Amet, Dăniţă (cpt.), M. Drăguţ - G. Marcu (Koprindzhiyski ’86), Cl. Dumitrescu - N. Popescu, Mug. Dedu, D. Burlacu (Răduca ’32) - Pălimaru (Tigoianu ’83)
Rezerve neutilizate: Stoicescu - Agache, Al. Ioniţă, Bobe
Antrenor: Viorel Ion

Stadion: Municapal (Brăila); Spectatori: 300; Arbitru: Sorin Andrei Antonie (Bucureşti); Asistenţi: Romică Bîrdeş (Piteşti) şi Florin Pucheanu (Ulmi); Jucătorul meciului: Salvatore Novello.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.