Mărturia cutremurătoare a omului care l-a scos din joc definitiv pe Ilie Balaci: "Am fost bătut, oltenii se urcau pe garduri de ciudă! Îmi amintesc fiecare secundă, dar el ştia că nu i-am făcut nimic"

21 oct 2018 16360 afişări Fotbal Intern
Mărturia cutremurătoare a omului care l-a scos din joc definitiv pe Ilie Balaci: "Am fost bătut, oltenii se urcau pe garduri de ciudă! Îmi amintesc fiecare secundă, dar el ştia că nu i-am făcut nimic"

"Minunea Blondă" Ilie Balaci s-a stins din viaţă duminică dimineaţă, la doar 62 de ani, după un stop cardio-respirator. Fostul fotbalist legendar al Craiovei Maxima şi-a încheiat repede cariera de profesionist, după accidentare groaznică, dar este pus în continuare la acelaşi nivel cu Gică Hagi şi regretatul Nicolae Dobrin.

Pe 21 februarie 1984, Balaci cădea ca secerat în timpul unei partide jucată de Craiova la Baia Mare, după un duel cu fundaşul dreapta al gazdelor, Arezanov. Balaci a încercat să mai joace, dar nu s-a mai ridicat niciodată la nivelul de dinaintea accidentării şi a ales să pună ghetele în cui. Cel care l-a scos din joc pe Balaci a vorbit, la alfarea veştii că "Minunea Blondă" s-a stins, despre momentul accidentării şi a făcut dezvăluiri incredibile.  

"E primăvara care nu se uită. Îmi amintesc fiecare secundă, am pierdut sute de nopţi reconstituind intrarea aceea.

Şi am făcut o intrare sănătoasă, dar corectă! El a căzut, eu am luat mingea şi-am continuat. După câţiva paşi, m-am oprit, m-am întors la Balaci. Mi-a spus, cu vocea chinuită, să cer schimbare. Şi-am cerut! Antrenorul nostru, Paul Popescu, mă înjura, îşi ieşise din minţi că nu alerg mai departe! Nu s-a dat cartonaş, nici fault! Arbitru era Radu Petrescu. Nici în raport n-a existat ceva! Am intrat cu amândouă picioarele, exact în stilul Liţă Dumitru. Eu am fost om simplu şi corect, poate de-aceea au pus presiune pe mine şi cu Securitatea după aceea.

[...] Am fost şi bătut, la Craiova, în '85! Oltenii au vrut să se răzbune. Colonelul Frăţilă mi-a spus înaintea meciului să nu intru, dar am vrut să joc pentru că mă ştiam cu sufletul curat. Când am fost anunţat, la staţie, s-au suit oltenii pe garduri de ciudă! Cum primeam mingea, cum pasam, îi vedeam pe adversari că vor să mă "rupă". Irimescu mi-a spus cu gura lui asta, pe teren, deşi fusesem colegi la naţionalele de juniori",
a declarat Arezanov, pentru gsp.ro.

Acesta a dezvăluit că în acelaşi an 1984 a avut posibilitatea să discute cu Ilie Balaci: "În mai, ultima etapă din sezonul acela. Aveam meci la Rapid, eram în Hotel Bucureşti şi mi-a spus un coleg: "Ştii că-i Balaci aici!?". M-am dus glonţ la el, făcea recuperare, era pe un fotoliu.

Eu m-am dus şi i-am zis: "Salut, Ilie, eu sunt Arezanov". "Măi băiete, hai, mă, să vorbim, chiar voiam să ne vedem". El ştia şi ştie foarte bine că nu i-am făcut nimic. I-am spus că i-am trimis o scrisoare, mi-a zis că a primit-o şi că mi-a scris şi el. Eu n-am primit scrisoarea lui"
, a povestit Arezanov pentru sursa citată.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.