Un nou semnal de la UEFA: "S-a pariat masiv în Asia pe un meci din România!" Ce partidă e suspectată de BLAT de forul continental:

18 apr 2013 54830 afişări Liga 2
Un nou semnal de la UEFA: "S-a pariat masiv în Asia pe un meci din România!" Ce partidă e suspectată de BLAT de forul continental:

Partida în cauză este Damila Măciuca – FC Maramureş încheiată cu scorul de 3-0 pentru gazde

Mircea Sandu a dezvăluit ieri că UEFA a semnalat Comisiei de Integritate a FRF un nou meci aranjat pentru pariuri în România. Partida în cauză a alertat sistemul prin care forul european monitorizează pariurile puse pe aproximativ 29.000 de meciuri disputate pe întreg continentul şi a intrat pe lista neagră: “Am primit recent o sesizare din partea celor de la UEFA. Este vorba despre un meci din Liga a II-a jucat în urmă cu două sau trei etape. Nu pot să vă spun partida, urmează ca oamenii Comisiei de Integritate să ancheteze cazul”.

De la Drăgăşani până în Asia

Meciul pe care FRF se pregăteşte să îl ancheteze este, conform surselor federale, cel dintre Damila Măciuca şi FC Maramureş (3-0) disputat în urmă cu 18 zile în Liga a II-a. “Cei de la UEFA au informaţii că pe această partidă s-a pariat masiv în Asia pe faptul că Măciuca va câştiga la cel puţin două goluri diferenţă”, continuă sursele din cadrul FRF.
La prima vedere, victoria oltenilor pare firească. Maramureşenii sunt în subsolul clasamentului, patronul se împrumută de bani pentru a plăti deplasările echipei, iar câţiva dintre jucători nici măcar nu se antrenează cu echipa: “Schuller, de exemplu, vine înainte de meci de la Alba Iulia. Chivoiu vine cu trenul de la Timişoara... suntem într-o situaţie foarte grea”, mărturiseşte patronul Dan Hotico, care neagă varianta ca partida cu Damila Măciuca să fi fost trucată. Dar pentru grupurile interlope care aranjează meciuri pentru pariuri aceste echipe sunt ţintele ideale.

Exemplul croatului Mario Cizmek

Un exemplu concret despre modul în care aranjorii reuşesc să îi ademenească pe fotbaliştii neplătiţi cu lunile este cel al croatului Mario Cizmek, cercetat în ţara natală pentru trucarea a şase meciuri. Acesta şi-a spus povestea într-un reportaj-anchetă realizat de Sheila Norman-Culp, de la Associated Press, la Zagreb: “14 luni trecuseră de la ultimul salariu, iar în vestiar nu mai vorbeam despre fotbal, ci doar cum să facem rost de bani să trăim”. Conducătorii clubului Croaţia Sesvete, cel la care era legitimat în 2008 Cizmek, îi plimbau pe jucători cu vorba la fel cum se întâmplă şi în România: “«Luni vă dăm banii», ne spuneau. Venea ziua de luni şi conturile erau tot goale. Şi aşa era în fiecare săptămână”, continuă Cizmek. Salvarea de moment a jucătorilor a fost Vinko Saka, fost secund la Dinamo Zagreb. Acesta le dădea jucătorilor bani cu împrumut şi, uneori, le făcea şi mici cadouri. Răsplata avea să o primească însă înzecit: “mi-a cerut să ne întâlnim cu doi asociaţi ai lui. Voiau să aranjeze un meci şi ofereau 24.220 de euro pentru mine şi alţi cinci jucători. Din disperare am acceptat. Aşa am intrat într-o lume fără ieşire. 20 de ani de muncă distruşi într-o singură lună!”, încheie Cizmek discuţia cu reporterul A.P..


Nu cred că a fost ceva necurat la acel meci. Jucătorii mai pariază, vă daţi seama. Pun şi ei câte 10, 20, 100 de lei sau cât or paria
Romulus Buia, antrenor FC Maramureş

Dacă FRF ne va chema la audieri, vom veni cu cea mai mare plăcere. Dacă au informaţii despre jucători, despre orice, noi le stăm la dispoziţie
Dan Hotico, patron FC Maramureş


Cum ajunge un meci din Liga a II-a pe piaţa din Asia

Jurnalistul de investigaţie Declan Hill, cel care s-a infiltrat în mafia pariurilor pentru documentarea cărţii “The Fix”, a explicat modul prin care interlopii din Asia intră în legătură cu patroni sau jucători din Europa: “Aranjorii au multe legături. Ei spun: «Tu eşti preşedinte la echipa X. Spune-le jucătorilor tăi să piardă meciul următor. Îmi dai 100.000 de euro, eu îţi aduc înapoi 250.000, după ce pariez pe piaţa din Asia»”.  Acelaşi lucru este valabil şi în cazul jucătorilor.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.