Steaua extremistă! Un manager înjură ungurii pe Facebook, Safta a dat tonul scandărilor rasiste, cu Rapid

27 sep 2012 7531 afişări Liga 1
Steaua extremistă! Un manager înjură ungurii pe Facebook, Safta a dat tonul scandărilor rasiste, cu Rapid Steaua extremistă!

*Şefii clubului din Ghencea au antecedente în cazuri de rasism, xenofobie sau homofobie

*Gabi Safta a renunţat la jobul de crainic pe stadion după ce a dat tonul scandărilor rasiste

*Reghecampf este singurul om important al Stelei care s-a bucurat normal

Derbyul cu Rapid a adus un nou scandal de rasism în curtea Stelei. Liga lui Dragomir a amendat clubul din Ghencea, fără a dicta şi suspendarea terenului, în timp ce Ferenc Asztalos, preşedintele Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, a anunţat că a depus o plângere la FIFA. Jandarmeria a reacţionat şi ea ieri şi a amendat clubul Steaua cu 127.000 de lei.

"Un manager" înjură ungurii pe Facebook

Unul dintre personajele principale ale scandalului este unul dintre managerii Stelei. Marţi, într-o intervenţie la Sport.ro, oficialul declarase că se retrage din fotbal dacă cineva îi dovedeşte că a avut o atitudine rasistă la derby. ProSport a intrat în posesia unei discuţii care a avut loc în weekend, pe facebook, în care managerul a folosit un limbaj vulgar şi xenofob. Supărat că un utilizator şi-a dat cu părerea despre valoarea lui Stuttgart, oficialul clubului s-a enervat şi a început să înjure ca la uşa cortului: "Să-ţi dau la m***, bozgor cretin, Stuttgart e peste Braga (...). Iar sugeti p*** ca anii trecuti, locul 4 e al vostru, blatuitori infecti". Omul din conducerea Stelei credea că discută cu un fan al CFR-ului, însă utilizatorul, folosind şi el cuvinte dure, l-a anunţat că se înşală. Peste doar două zile, managerul s-a desfăşurat în voie pe Naţional Arena. Mai întâi, a imitat zborul unei păsări, apoi, la final, a luat microfonul şi a cântat cu galeria împotriva ţiganilor.

Safta şi-a cerut scuze!

Microfonul cu pricina a fost adus pe gazon de crainicul Stelei, Gabi Safta. El dăduse tonul scandărilor rasiste în difuzoarele stadionului. În urma acestor evenimente, compania Convergent Media, care deţine Gazeta Sporturilor, publicaţia la care Safta este angajat, i-a cerut comentatorului radio să îşi ceară scuze public pentru comportamentul de după meci. "Am decis să cer scuze nu doar fanilor prezenţi la stadion, ci şi tuturor celor care s-au simţit jigniţi pe bună dreptate", a spus Safta într-un comunicat. Mai mult, el a anunţat că renunţă la jobul de announcer pe stadion la meciurile Stelei. Un alt angajat al clubului care a avut o ieşire necontrolată faţă de fanii Rapidului este Cătălin Făiniş, ofiţerul de presă al Stelei. Acesta a zburdat pe gazon cu degetele mijlocii ridicate către peluza oaspeţilor. Făiniş nu a putut fi contactat pentru a oferi explicaţii cu privire la gesturile sale. Singurul om important de la Steaua care nu a intrat în febra rasistă de după meci a fost antrenorul Laurenţiu Reghecampf. Imediat după meci, antrenorul şi-a strâns jucătorii la centrul terenului, apoi i-a dus către galerie pentru aplauze. În timp ce fotbaliştii scandau împotriva Rapidului, Reghecampf s-a retras discret spre vestiare.


"În timpul meciului, am văzut mai multe bannere care nu fuseseră aprobate la şedinţa tehnică. Am scris despre existenţa lor în raportul de meci

Gheorghe Nedelescu, observator LPF

Eu nu închid ochii la nimic. Am scris şi că au fost scandate trivialităţi, de ambele părţi. Raportul l-am predat în aceeaşi seară, până la ora 23:45

Gheorghe Nedelescu, observator LPF


Însemnările unui manager

Un utilizator al site-ului de socializare Facebook a intrat pe 20 septembrie în contact cu unul dintre managerii de la Steaua după egalul roş-albaştrilor de la Stuttgart. Şi-a dat cu părerea în privinţa valorii nemţilor, fără a avea un limbaj jignitor. Răspunsul managerului, venit peste o zi, este şocant:

"Sa ti dau la m***, bozgor cretin, Stuttgart e de 10 peste Braga, au dat 12 suturi pe poarta, nu 23. Iar sugeti p*** ca anii trecuti, locul 4 e al vostru, blatuitori infecti"

Reacţie utilizator: "Bozgor esti tu cu familia da de nenorociti, eu sunt roman si stau in orasul in care m-am nascut dobitocule nu m-am dus sa fi carpa nimanui si nici macar nu tin cu CFR decat cand joaca in Europa… la fel si cu Steaua, voiam sa ajunga cat mai sus dar can vezi ca are reprezentanti ca tine… iti trece. da-mi place de tine ca stii sa vorbesti frumos… asa iti inveti si copiii sa vorbească?

Antecedentele managerului

- În 2005, a lovit un suporter stelist care i-a cerut explicaţii pentru jocul slab al Stelei

- I-a strigat lui Jean Pădureanu "vreau să te văd mort mai repede, nenorocitule!" (2006)

- S-a aflat în mijlocul unui scandal la meciul Urziceni - Dinamo, în urma căruia, potrivit unor martori, s-a ales cu un trabuc stins pe frunte

- La începutul lui 2012 a lovit un nuntaş la Mediaş, supărat pe ironiile lansate de acesta, în urma unei înfrângeri a Stelei

- În urmă cu două luni l-a jignit pe jurnalistul Alin Buzărin


Jandarmeria Capitalei a fost mult mai severă cu Steaua decât a făcut-o Liga. Forul condus de Dumitru Dragomir i-a amendat pe "roş-albaştri" cu 20.000 de lei, pe baza raportului întocmit de observatorul Gheorghe Nedelescu. Celebru pentru gestul său din aprilie 2012, când a confiscat un banner nevinovat al unui suporter stelist de numai nouă ani, Nedelescu n-a auzit acum scandările crainicului şi nici n-a cerut să dispară mesajele rasiste din tribune. Jandarmeria însă a aplicat legea la sânge şi a amendat Steaua cu 127.000 de lei.

147.000 de lei, amenzile primite de Steaua după derby-ul cu Rapid

*20.000 de lei de la LPF pentru că unul dintre suporteri l-a scuipat şi a încercat să-l lovească pe Herea

*10.000 de lei de la LPF pentru bannerele introduse în stadion, neaprobate la şedinţa tehnică (LPF a aplicat doar amenda cea mai mare)

*40.000 de lei de la Jandarmeria Capitalei pentru scandările crainicului Gabi Safta

*35.000 de lei de la Jandarmeria Capitalei pentru afişarea bannerelor cu mesaje rasiste

*35.000 de lei de la Jandarmeria Capitalei pentru că a permis accesul în stadion al unor persoane având asupra lor mijloace de publicitate vizuală (mesaje cu conţinut obscen, xenofob, rasist etc)

*12.000 de lei de la Jandarmeria Capitalei pentru nefuncţionarea turnicheţilor la intrare

*5.000 de lei de la Jandarmeria Capitalei pentru că nu s-a efectuat un control riguros la intrarea în stadion


Generalul de la jandarmi care a participat la şedinţa tehnică a întrebat cine este Eugen Grigore. Managerul Stelei a spus că se interesează imediat. A ieşit din birou, iar când a revenit a spus că este un suporter plecat în străinătate. Domnul general l-a avizat

Gheorghe Nedelescu, observator LPF

Noi, jandarmii, avem rol consultativ la şedinţele tehnice. Nu dăm avize pe mesajele suporterilor. Mai degrabă facem recomandări cu privire la dimensiunile pe care le pot avea elementele de recuzită, adică bannere, steaguri...

Daniel Enache, purtător de cuvânt Jandarmeria Capitalei


"Nu iau homosexuali la echipă!" "Nu vreau negri!"

Oficialii Stelei îl au exemplu pe finanţatorul George Becali. În 2010, patronul roş-albaştrilor a refuzat să îl transfere pe bulgarul Ivan Ivanov pentru că "la Steaua nu voi angaja homosexuali niciodată. Nu voi lucra cu ei. Care e problema celor de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării!?". Latifundiarul din Pipera este implicat acum într-un proces cu Dragoş Savulescu, despre care a spus că a fost surprins de fosta soţie în pat cu alt bărbat. În plus, Becali a refuzat recent să aducă un jucător de la Saint Etienne pe motiv că este de culoare!

Definiţii

Homofobie = ura faţă de homosexualitate şi faţă de persoanele de această orientare sexuală

Xenofob = Ură faţă de străini şi faţă de tot ce este străin

Rasism = Teorie social-politică care susţine inegalitatea biologică şi intelectuală a raselor umane.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.