OPINIE | Mangia-Mesia şi Napoli de România! ”La Craiova nu erupe Vezuviul, dar se învolburează Jiul până când şi Dunărea pare un pârâiaş”. De ce italianul este criticat vehement de foştii fotbalişti ai Craiovei şi e considerat mare păcăleală

5 mar 2019 9192 afişări Liga 1
OPINIE | Mangia-Mesia şi Napoli de România! ”La Craiova nu erupe Vezuviul, dar se învolburează Jiul până când şi Dunărea pare un pârâiaş”. De ce italianul este criticat vehement de foştii fotbalişti ai Craiovei şi e considerat mare păcăleală Mangia i-a criticat pe suporterii olteni la finalul meciului cu Astra. Foto: Justinel Stăvaru / Mediafax foto

După scandalul de la meciul cu Astra, Devis Mangia le pretinde oltenilor să-şi schimbe mentalitatea. Invocă faptul că la Craiova nu s-a câştigat nimic de peste 20 de ani până să apară el. Ca un Mesia. Poate nu ştie că oltenii i-au înjurat şi pe ai lor când nu au mai avut rezultate, iar cu veneticii sunt primitori atâta timp cât nu-i calcă pe bătături.

E adevărat, italianul a avut ceva rezultate, dar i s-a pus totul la dispoziţie. Nu că n-ar fi normal, dar niciunul dintre predecesorii săi nici măcar nu a visat la condiţiile de care beneficiază italianul şi cohorta lui de compatrioţi din staff. Fiindcă e de departe cel mai stufos staff din istoria fotbalului românesc.

Ce are la dispoziţie Mangia? Stadion ultramodern, multiple variante de terenuri de antrenament impecabile, cel mai bun lot al Craiovei din ultimele două decenii, iar transportul cu avionul mai are să fie făcut şi de la Craiova la Slatina, fiindcă, în rest, băieţii lui Mangia nu mai intră în autocar decât de la aeroport la hotel (mai degrabă preferă trenul, deşi, de fiecare dată, s-au întors cu trei „boabe” de la rivalele din Bucureşti).  

Ori Mulţescu, care a calificat Craiova în cupele europene după 17 ani, abia apuca să programeze un antrenament, între un drum la Piteşti sau unul la Severin (pentru meciurile de acasă!), ca să nu mai punem la socoteală celelalte deplasări, de obicei făcute cu autocarul. Lui „Smurd” nu i-a plecat numai un Mitriţă pe final de sezon, ci a pierdut pe nepusă masă un cvartet de titulari: Vătăjelu-Madson-Acka-Rocha.

Cârţu şi Săndoi ajunseseră la 19 meciuri fără eşec în campionat cu Târnăcop şi Achim, chunuindu-se să-i aducă pe Mateiu, Bancu sau Băluţă la anvergura de acum, antrenându-i prin hârtoape pe la Işalniţa, Podari şi alte localităţi limitrofe Craiovei, jucând meciurile printre gradenele de pe „Extensiv”, unde lumea evita wc-urile ecologice şi scaunele amplasate prin buruieni, nu se înghesuia ca pe OZN-ul de azi.  

Cu Devis Mangia pe bancă, Bănia a scăpat de câteva complexe (podium, trofeu, victorie cu FCSB), dar a scris şi câteva pagini ruşinoase, precum eşecurile umilitoare cu FCSB, 2-5 la Severin, şi cu Dinamo, acel 0-3 în cel mai prost sezon din istoria „câinilor”.

Şi mai e ceva. Mangia este criticat vehement pe la orice colţ de foştii fotbalişti ai Craiovei, care spun că italianul este o mare păcăleală. Şi nu de unii, ci de toţi, începând cu „Maximii”, şi nu de azi, ci de mult timp. Critica însă rămâne la colţuri, nimeni nu are curajul să-l înfiereze public pe italian. Unii se tem să nu-l supere pe patronul Rotaru, care-i dă credit necondiţionat lui Mangia, alţii vor să nu tensioneze atmosfera, alţii se tem să spună ce cred pentru că pe italian îl susţin totuşi rezultatele.

Rocha a plătit fiindcă Rotaru a refuzat să plătească

Trecând la mustrarea suporterilor de către Mangia... Când ai parte de mii de fani în deplasare, de zeci de mii pe teren propriu meci de meci, de sute de fani care te petrec la gară la o deplasare, ei bine, există şi reversul medaliei. „It comes with the territory”, cum ar zice noii colegi ai lui Mitriţă.

Oltenii sunt ca napoletanii. La Craiova nu erupe Vezuviul, dar se învolburează Jiul până când şi Dunărea pare un pârâiaş. Dacă lui Mangia nu-i place la Napoli, atunci poate oricând să plece la Parma, Piacenza, unde mentalitatea este alta, într-adevăr, precum şi atmosfera.

La Giurgiu e linişte, la CFR la fel, la Viitorul nu mai vorbim, unde patronul este şi antrenor. Da, la Craiova există posibilitatea să te fluiere la orice pasă greşită, există mari şanse să se penalizeze două eşecuri la rând, există riscul să se ia în colimator anumiţi jucători. Şi s-au întâmplat şi lucruri mult mai grave...

Nuno Rocha nu a fost huiduit numai pentru că a jucat prost sau pentru că a făcut anumite gesturi nepotrivite către public în alte partide, ori pentru modul cum a dezertat acum doi ani, când echipa avea mare nevoie de el de în lupta pentru trofee, pe final de sezon. Rocha nu a plătit numai pentru aceste lucruri în meciul cu Astra, el a plătit pentru că lumea l-a văzut pe locul lui Mitriţă, publicul a văzut o „ciorbă reîncălzită” în poziţia celui mai bun jucător din România. Rocha a plătit, fiindcă Rotaru a refuzat să plătească. A încasat 7,5 milioane de euro şi a achitat 150.000 de euro, pe Fortes.

Fanii olteni încă nu pot crede că s-a încheiat perioada de mercato şi nu a fost transferat un jucător măcar apropiat ca stil de Mitriţă, un fotbalist care să le satisfacă nevoia de spectacol, care de multe ori la olteni este una mai mare decât nevoia de rezultate. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.