LIVE BLOG - Ilie Balaci, înmormântat cu onoruri militare. Mii de persoane l-au aclamat şi condus pe ultimul drum pe fostul mare fotbalist al României

23 oct 2018 17728 afişări Liga 1
LIVE BLOG - Ilie Balaci, înmormântat cu onoruri militare. Mii de persoane l-au aclamat şi condus pe ultimul drum pe fostul mare fotbalist al României
GALERIE (71 de imagini) VEZI GALERIA
  • Ilie Balaci, fostul mare fotbalist al României şi al Craiovei Maxima, decedat duminică dimineaţă, din cauza unui stop cardio-respirator, la doar 62 de ani, a fost condus, marţi, pe ultimul drum. "Minunea Blondă" a fost înmormântat la cimitirul Sineasca din Craiova în aplauzele a mii de persoane.
  • ProSport vă ţine conectaţi pe tot parcursul zilei la tot ce se întâmplă în Craiova. Suflete amputate de durere, prieteni care sosesc din diferite colţuri ale României, două fiice care nu au nici lacrimi să mai plângă şi poveşti de gura sobei spuse, cu un zâmbet trist, de oamenii care au construit, alături de liderul lor, fenomenul Craiova Maxima.

UPDATE 15:58 Slujba de înmormântare a lui Ilie Balaci, una cu onoruri militare, s-a încheiat. Aproximativ 3.000 de persoane au fost prezente la cimitirul Sineasca din Craiova. A fost multă lume, înghesuială şi jale. Mamei fostului fotbalist chiar i s-a făcut rău la un moment dat. ”Minunea Blondă” se va odihni de acum pe veci. Românii, fotbaliştii, fotbalul mai avea multe de învăţat de la Balaci, care a urcat la cer de la 62 de ani.

UPDATE 15:35 Aproximativ 3.000 de persoane sunt în acest moment la cimitirul Sineasca, acolo unde, în curând, Ilie Balaci va fi înmormântat. Membrii galeriei Universităţii Craiova au aprins din nou fumigene şi au scandat numele ”Minunii Blonde”.

UPDATE 15:17 Cortegiul a ajuns la cimitirul Sineasca. S-a scandat din nou numele lui Ilie Balaci.

UPDATE 15:02 Băieţii de la echipa a doua a Craiovei, cei care au cărat coroanele de flori de la biserică, dau semne de oboseală: ”Hai, bă, schimbă şi tu. Nu mai pot de mâini”.

UPDATE 14:30 Unul dintre reporterii ProSport prezenţi la faţa locului, Octavian Vasilescu, încearcă, din diferite locuri, să vă arate ceea ce se întâmplă acum la Craiova. Mii de oameni sunt pe străzi şi aplaudă la trecerea cortegiului care îl duce pe Ilie Balaci pe ultimul drum pe Pământ.

UPDATE 14:22 Sute de persoane l-au întâmpinat pe Ilie Balaci şi la Universitate, acolo unde era afişat bannerul care a fost şi la meciul cu FCSB: "Balaci, de la 8 la ".

UPDATE 14:10 În faţa primăriei, cortegiul a fost oprit pentru câteva minute. Suporterii Universităţii i-au scandat numele lui Ilie Balaci.

UPDATE 14:10 Pe drumul către cimitirul Sineasca, numărul celor care merg alături de sicriul lui Ilie Balaci a ajuns la aproximativ 5-6 mii de persoane.

UPDATE 14:00 Slujba de la biserică s-a încheiat după aproximativ o oră. Sicriul cu Ilie Balaci a fost scos din biserica Sfântul Ilie în aplauzele celor două mii de persoane care erau afară. Acestea îl vor conduce pe fostul mare fotbalist pe ultimul drum, către cimitirul Sineasca.

UPDATE 13:02 Străzile sunt blocate în jurul bisericii Sfântul Ilie. În zonă a avut loc şi un incident. O femeie a căzut în gol de pe un bloc, de la circa 12 metri, şi ulterior a murit din cauza traumelor suferite.

UPDATE 12:55 Cortegiul a ajuns la biserica Sfântul Ilie din centrul Craiovei. Slujba de la biserică va fi ţinută de mitropolitul Olteniei. Afară sunt aproximativ două mii de oameni, care i-au scandat numele lui Ilie Balaci

UPDATE 12:40 Fanii au plecat spre biserica Sfântul Ilie cu un banner pe care este scris numele celui poreclit ”Minunea Blondă”.


UPDATE 12:35 Câteva sute de oameni s-au strâns deja în faţa bisericii Sfântul Ilie din Craiova, urmând să vină şi fanii prezenţi pe stadionul ”Ion Oblemenco” pentru a-şi lua rămas bun de la Ilie Balaci.


UPDATE 12:05 Din tribune s-au aprins torţe alb - albastre şi au scandat numele lui Balaci. Ţicleanu a ţinut un discurs de adio din partea Craiovei Maxima. Mama lui Balaci părăseşte stadionul, sprijinită de două persoane.

UPDATE 12:00 Copiii de la echipa a doua a Craiovei sunt cei care duc toate coroanele. Cortegiul va pleca spre biserica Sfântul Ilie, acolo unde Balaci s-a căsătorit şi au fost botezate cele două fete ale sale. Cei prezenţi pe stadion scandează acum: "Te vom iubi mereu!"

UPDATE 11: 50 Lupescu şi Răducioiu au depus şi ei coroane la căpătâiul lui Balaci.

UPDATE 11: 45 S-a încheiat slujba de la stadion. Aurel Ţicleanu ţine un discurs de adio din partea Craiovei Maxima. În tribune sunt aproximativ 2.000 de persoane.

UPDATE 11:00 Foştii mari internaţionali Hagi şi Gică Popescu au depus fiecare câte o coroană de flori la mormântul lui Balaci. Costel Orac, Ion Moldovan şi Gabi Popescu şi-au făcut apariţia la arenă.

UPDATE 10:50 Elevii lui Mangia depun flori la sicriul lui Balaci.

UPDATE 10:50 Lupu şi Cîrţu nu şi-au putut stăpâni lacrimile când s-au întâlnit cu Gică Craioveanu, un monument de tristeţe.

UPDATE 10:40 Echipa de handbal feminin, deţinătoarea Cupei EHF şi echipa masculina de baschet şi-au făcut apariţia. Lorena Stoican, fiica lui Flavius, antrenorul lui Poli Iaşi, şi fina lui Balaci, plânge în hohote. E componentă a echipei de handbal a Craiovei. Eugen Trica fostul soţ al Lorenei Balaci e şi el prezent, iar în tribune se află sute de persoane.

UPDATE 10:30 Poliţia locală din Craiova a depus patru coroane de flori. Câţiva prieteni şi jucătorii de la Filiaşi se retrag acum de pe gazon, acolo unde i-au adus un ultim omagiu lui Ilie Balaci.

UPDATE 10:00 Trupul lui Ilie Balaci e depus în centrul terenului de pe "Ion Oblemenco". Va fi înmormântat cu onoruri militare. În boxele arenei se aud cântecele lui Tudor Gheorghe. Pe tabela rulează imagini cu golurile marcate de "Minunea Blondă". Pe marginea terenului curg mesaje: "Balaci, de la 8 la infinit", "Te vom iubi mereu". O drona filmează totul de deasupra.

UPDATE 09:00 Coroanele sunt mutate pe teren, acolo unde trupul fostului fotbalist va fi depus. De la 11:30 un sobor de preoţi de la de la Mitropolia Olteniei va efectua pe gazon o slujbă.

(foto ProSport)

UPDATE 08:00Primăria municipiului Craiova a hotărât ca o stradă importantă a oraşului să paorte numele fostului fotbalist. De asemenea, va exista şi o gală anuală Ilie Balaci, în care vor fi premiaţi cei mai buni juniori. De menţionat că din 2002, Minunea Blondă fusese declarat cetăţean de onoare al Craiovei.

"Ilie Balaci a fost un adevărat ambasador al Craiovei, iar Primăria Craiova îi va cinsti memoria astfel încât marele jucător să rămână pentru totdeauna aproape de sufletele noastre. Executivul Primăriei va propune Consiliului Local, în perioada imediat următoare, instituirea unei gale anuale pentru premierea celor mai buni juniori de fotbal, aşa cum şi-a dorit, de-altfel, şi marele jucător. Prima ediţie a acestei gale va fi la sfârşitul acestui an şi îi va purta numele. De asemenea, la o viitoare şedinţă a Consiliului Local, vom propune ca o stradă importantă din municipiul Craiova să primească numele Ilie Balaci", a anunţat primarul Mihail Genoiu.

UPDATE 07:00 Stadionul "Ion Oblemenco" e un adevărat altar. Fanii au aprins lumânări, aşezate în forma cifrei 8, număr ce marele Balaci l-a purtat pe tricou. Sunt zeci de coroane cu mesaje de condoleanţe şi un banner imenspe care se citeşte: "Ilie Balaci de la 8 la ".CITEŞTE ŞI:  BREAKING NEWS Stadionul din România care va purta numele lui Ilie Balaci! Fosta glorie a fotbalului românesc va fi declarată, post-mortem, şi cetăţean de onoare al oraşului în care a făcut primii paşi în antrenorat.

(foto: ProSport)

UPDATE 21:22 Suporterii prezenţi la stadionul "Ion Oblemenco" i-au scandat numele lui Ilie Balaci. Momentul impresionant a fost surprins şi postat pe pagina de Facebook Jurnal de Craiova.


UPDATE 20:00 Suporterii echipei din Liga 3, FC U Craiova,  au ajuns la stadion, unde au depus două coroane de flori. Zeci de mii de oameni au trecut astăzi pragul stadionului, pentru a-i aduce un ultim omagiu celui poreclit "Minuea Blondă".

Captură Digi Sport


UPDATE 18:40 Generaţia '78-'81 a Universităţii Cluj a avut reprezentanţi la funerariile lui Ilie Balaci. Pe panglica coroanei de flori sunt trecute numele lui Câmpeanu, Lazăreanu, Mureşan, Vidican, Răduţă, Florescu şi Vătafu.

UPDATE 18:40 Victor Piţurcă şi Gabriel Boldici au ajuns şi ei la stadionul "Ion Oblemenco", iar la plecare au refuzat să facă declaraţii despre decesul lui Ilie Balaci.

UPDATE 18:35 Devis Mangia şi Marcel Popescu, antrenorul, respectiv preşedintele U Craiova, au venit împreună la stadion, la sicriul lui Ilie Balaci. .


UPDATE 18:15 La stadionul "Ion Oblemenco" continuă să vină fani ai lui Ilie Balaci pentru a-şi lua adio de la idolul din Bănie. În acest moment sunt câteva sute de suporteri care aşteaptă să treacă pe la sicriul fostului fotbalist.


UPDATE 17:50 Starea lui Aurică Beldeanu e stabilă, spun, pentru ProSport, surse medicale din Craiova. Fostul component al Craiovei Maxima a fost transportat la spital şi e supus unei tomografii, în aceste momente.

"Imaginile cu domnul Beldeanu pe scările bisericii dau senzaţia unei hemipareze facială. Ar putea fi generată de stres, de tulburări vasculare, un puseu de tensiune din cauza stresului, din cauza oboselii acumulate. E posibil să fi crescut tensiunea şi aşa se prodice această hemipareză facială (n.r. - pe un colţ al gurii)", explică, pentru ProSport, un medic sportiv.

Din informaţiile ProSport, Beldeanu va fi supus unui examen tomografic în următoarea oră, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.


UPDATE 17:32: Trupul neînsufleţit al lui Ilie Balaci a ajuns la stadionul "Ion Oblemenco". Sicriul va fi lăsat peste noapte pe holul pe unde intră în stadion sportivii şi oficialii, pe drumul către vestiare şi tunelul de acces către terenul de joc.

Fanii "Minunei Blonde" pot merge la stadion să îşi ia rămas bun de la fostul fotbalist al Craiovei Maxima.


UPDATE 17:20: În momentul în care sicriul cu Ilie Balaci era scos din biserică, lui Aurel Beldeanu (67 de ani), un alt fotbalist al Craiovei Maxima, i s-a făcut rău. Fostul mijlocaş a fost scos pe braţe în afara locaşului sfânt şi dus la ambulanţă şi apoi transportat la spitalul de Urgenţă. Sunt semne că Beldeanu ar fi suferit un atac cerebral, deoarece gura i s-a strâmbat.


UPDATE 17:15: Cu o mică întârziere faţă de programarea iniţială, sicriul cu Ilie Balaci a fost scos din biserică şi urcat în maşina care îl va transporta la stadionul "Ion Oblemenco", acolo unde va rămâne până mâine.


UPDATE 16:35:La biserica Sfântul Ilie din Craiova se fac ultimele pregătiri pentru plecarea către stadionul "Ion Oblemenco". Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ilie Balaci va fi dus către "templul" unde fostul fotbalist a încântat cu driblindurile şi golurile sale mii de oameni.

Plecarea este programată la ora 17:00, iar depunerea sicriului la arena craioveană se preconizează a fi în jurul orei 17:30. La ora 18:00 va avea loc slujba oficiată de un sobor de preoţi de la Mitropolia Olteniei.


UPDATE 15:40:Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem pe Ilie Balaci!

Preşedintele României l-a decorat, luni, post-mortem, pe Ilie Balaci, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, pentru talentul cu care a promovat, timp de mai multe decenii, valoarea „sportului rege” şi spiritul de fairplay în rândul tinerelor generaţii de sportivi.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni decretul de decorare post-mortem a fotbalistului Ilie Balaci.

”În semn de deosebită apreciere şi admiraţie pentru remarcabila sa carieră de fotbalist, pentru talentul cu care a promovat, timp de mai multe decenii, valoarea „sportului rege” şi spiritul de fairplay în rândul tinerelor generaţii de sportivi, Preşedintele României a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler fotbalistului Ilie Balaci”, se arată în decretul semnat de şeful statului.


UPDATE 15:30 Colegii de la Mediafax au refăcut azi filmul morţii lui Ilie Balaci. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Dolj vorbesc despre intervenţia, minut cu minut, în ziua decesului lui Ilie Balaci. Conducerea Ambulanţei a trimis la locuinţa în care a murit Balaci o autospecială ”de top”, scrie MEDIAFAX. Un al doilea echipaj SMURD a ajuns la 37 de minute după apel.


UPDATE 14:15: La biserica din centrul Craiovei a venit şi Pavel Badea, fost jucător al Universităţii, în prezent preşedinte al Clubului Sportiv Universitatea Craiova. Acesta a dezvăluit că a fost contactat de preşedinţia României pentru acordarea unui titlu post-mortem lui Ilie Balaci.

"A fost idolul a milioane de copii şi inclusiv al meu. Eu am avut onoarea de a prelua tricoul pe care l-a purtat Balaci. Am vorbit cu el săptămâna trecută şi se simţea bine, în putere. E o veste teribilă, suntem devastaţi", a comentat Badea decesul lui Ilie Balaci.


UPDATE 14:10: Ionuţ Rada, (36 de ani), fost jucător al Universităţii Craiova, Rocar, Rapid, FC Naţional, Steaua, CS Otopeni sau CFR Cluj, acum la Sănătatea cluj, în Liga 3, a venit şi el la biserica Sf. Ilie pentru a-şi lua rămas bun de la Ilie Balaci.


UPDATE 13:25: Primăria Municipiului Craiova a publicat programul funeraliilor lui Ilie Balaci:

Luni, 22.10.2018

13.00 – depunerea trupului neînsufleţit la Biserica Sf. Ilie

17.00 – plecare spre Stadionul Ion Oblemenco

17.30 – depunere la Stadionul Ion Oblemenco

18.00 – slujbă oficiată de un sobor de preoţi de la Mitropolia Olteniei

Marţi, 23.10.2018

09.00 – Depunerea trupului neînsufleţit pe terenul Stadionului Ion Oblemenco

11.30 – Slujbă In Memoriam oficiată de un sobor de preoţi de la Mitropolia Olteniei, pe terenul Stadionului Ion Oblemenco

12.15 – Plecare spre Biserica Sf. Ilie

13.00 – Sosire Biserica Sf. Ilie – Slujba de înmormântare oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei

14.00 – Plecare spre Cimitirul Sineasca

Cortegiul funerar se va deplasa pe traseul: Biserica Sf. Ilie – Primăria Municipiului Craiova – Universitatea din Craiova – Calea Bucureşti – Pasajul Suprateran – Str. Amaradia – Str. George Enescu – Cimitirul Sineasca.

Notă: Programul poate suferi modificări, care vor fi anunţate în timp util.


UPDATE 13:15: Fost coleg la Universitatea Craiova cu Ilie Balaci, Costică Donose (65 de ani), deţinător a două trofee de campion cu echipa olteană, era afectat de tragicul eveniment.  

"Sunt copleşit de durere, am vrut sa fiu printre primii care pun lumânare la biserică. Ne leagă atâtea amintiri, atât de când jucam, cât şi mai apoi. Nu am fost doar colegi, am fost prieteni, fraţi", a spus Donose.

Trupul neînsufleţit al lui Ilie Balaci va rămâne la biserica Sfântul Ilie din centrul Craiovei până în jurul ora 17:00, atunci când va fi ridicat şi dus la stadionul "Ion Oblemenco". La arena unde "Minunea Blondă" trebuia să fie spectator asează, la derby-ul U Craiova - FCSB (scor 2-1), va rămâne peste noapte.


UPDATE 12:45: E doliu la Craiova, acolo unde fostul mare fotbalist Ilie Balaci s-a stins din viaţă duminică dimineaţă, mult prea devreme, la doar 62 de ani, din cauza unui stop cardio-respirator. "Minunea Blondă" va fi înmormântat marţi, la cimitirul Sineasca din Craiova, în jurul orei 13:00.

În aceste momente, trupul neînsufleţit al fostului component al Craiovei Maxima se află la biserica Sfântul Ilie, din centrul oraşului, acolo unde a fost adus în jurul orei 12:30.

Circa 200 de persoane s-au aflat în faţa bisericii atunci când sicriul cu fostului fotbalist a fost adus la locaşul sfânt. Acestea au aplaudat încontinuu.

Printre cei care i-au fost alături s-au aflat mama, soţia, cele două fetele ale sale, dar şi Costică Donose şi Florin Cioroianu, doi foşti componenţi ai Craiovei Maxima. Ulterior a ajuns la biserică şi Marian Bondrea.


Bănia este în doliu după dispariţia idolului său, Ilie Balaci. Înmormântarea, programată iniţial pentru ziua de miercuri, va avea loc marţi, la cimitirul Sineasca din Craiova, în jurul orei 13:00.

În dimineaţa de luni, trupul neînsufleţit al fostului mare fotbalist se afla la morgă, după care va fi depus la Biserica Sf. Ilie, din centrul oraşului, unde mitropolitul Olteniei, Irineu, va ţine o slujbă. În după-amiaza zilei de luni, Ilie Balaci va ajunge pentru ultima oară la stadion, locul pe care l-a iubit şi unde a fermecat o întreagă lume prin geniul său, iar fanii îşi pot lua adio de la „Minunea Blondă”.

De altfel, încă dinaintea meciului U Craiova - FCSB, în faţa stadionului a fost deja amenajat un altar, unde oamenii care l-a iubit pe Balaci pot depune flori şi candele.

În acest timp, Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă în privinţa decesului marelui fotbalist, pentru a se vedea dacă s-a respectat protocolul şi dacă medicamentaţia oferită şi folosită a fost cea corectă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.