Interviu incediar cu "Magiun" Barbu | "Ca român, mă simt umilit". Antrenorul dezvăluie lucruri neştiute despre "Cooperativă", de ce nu trebuie contestat Ceauşescu şi antologicul Dinamo - Foresta 4-5: "Ar trebui să fiu ori mincinos, ori nebun"

11 apr 2019 15474 afişări Liga 1
Interviu incediar cu "Magiun" Barbu | "Ca român, mă simt umilit". Antrenorul dezvăluie lucruri neştiute despre "Cooperativă", de ce nu trebuie contestat Ceauşescu şi antologicul Dinamo - Foresta 4-5: "Ar trebui să fiu ori mincinos, ori nebun"
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Marin Barbu rămâne acelaşi tip savuros, cu care îţi face oricând plăcere să porţi un dialog despre fotbal. Atât în cariera de fotbalist, cât şi în cea de antrenor a văzut şi trăit multe la viaţa lui. Are mult umor, dar şi profunzime atunci când abordează un subiect arzător.

ProSport vă prezintă ultima parte a interviului cu Marin Barbu, după ce în prima parte, miercuri, aţi putut descoperi nenumărate lucruri neştiute despre carismaticul antrenor, fost jucător la Steaua, actual antrenor la juniorii lui Sepsi.

Prima parte a interviului o puteţi citi AICI

De ce ai stat totuşi aşa de puţin la Steaua?
Şi atunci ca şi acum, dacă n-aveai spate... Poate au rămas acolo jucători mai puţin valoroşi decât mine, ce să mai zic. Atunci Steaua a făcut schimb cu Scorniceştiul, m-a dat pe mine, pentru că m-a vrut Florin Halagian, şi l-a luat pe Piţurcă. Cum Steaua atunci n-avea vârf de atac, am fost sacrificat. Şi am jucat aproape jumătate de an la FC Olt.

Nici acolo n-ai stat prea mult.
Nu era rău, dar nu aveam familia cu mine. Aveam doi copii, unul de un an şi altul de doi. Şi i-am explicat lui Halagian că trebuie să fiu aproape de ei şi am fost înţeles.

Şi ai ajuns la FCM Braşov, unde ai trăit cea mai mare parte a carierei.
Da. Au fost şapte ani frumoşi. Înainte să ajung la FCM Braşov, am mai jucat două sezoane la Sfântu Gheorghe. Era bine, eram aproape de casă. Între Braşov şi Sfântu Gheorghe se fac aproximativ 25 de minute cu maşina, aşa că făceam naveta.

Ai rămas cu unele regrete din cariera de jucător?
Am unul mai mare, că nu am jucat mai mult la Steaua, deoarece mi se părea normal să rămân atunci. Mai ales că până să vină Hagi, Steaua nu a avut în acei ani stângaci.

Ai făcut şcoala de antrenori?
Da, pe când director era Cornel Drăguşin. Iar Licenţa Pro am luat-o când era Mircea Rădulescu. Atunci ni s-a adus la cunoştinţă că trebuie s-o avem. La început am zis că-i ceva facultativ, dar mi-am dat seama că nu era deloc aşa ceva. Am luat-o, mi-a prins bine, dar n-a fost uşor şi deloc ieftin. Vreo 5.000 de euro a fost doar înscrierea. Doi ani a trebuit să vin la cursuri. Vreo două săptămâni a trebuit să stau la Valencia, pentru lucrarea de diplomă. Am avut noroc că am fost cu Belodedici, care avea o casă acolo, aşa că am mai putut reduce din cheltuieli.

Cum ţi s-a părut acolo?
Extraordinar. Am fost la antrenamentele echipei mari. M-am întreţinut cu Quique Flores, care era pe-atunci antrenor. Aşa am văzut şi eu ce înseamnă o bază sportivă adevărată. Ce sală de forţă aveau, ce vestiare, ce terenuri de antrenament, ce oameni se învârteau pe lângă echipa de fotbal! Unul dădea mingile, altul le umfla, un altul aducea apă, încă unul strângea echipamentul, era unul care uda terenul imediat după ce se terminau antrenamentele. Ordine şi disciplină peste tot. Din nefericire, la noi nici acum nu s-a învăţat nimic din toate astea.

Unde ai debutat ca antrenor?
Prima oară, chiar în inima secuimii, la Harghita Odorheiu Secuiesc, în 1991-92. Avusesem un accident de maşină, când mi-am rupt piciorul, aşa că un an am fost în repaos, când am făcut pe antrenorul la Harghita, în Divizia C. Am dus o viaţă de boier acolo. Apoi m-am dus la FC Sfântu Gheorghe, am promovat cu ea în Divizia C în vara lui 1993. După care am preluat pe Precizia Săcele, tot din Divizia D, cu care am avut două promovări consecutive, ajungând în Divizia B, în 1996-97, sezon în care m-am clasat pe locul 2 în seria I, după Foresta. Atunci mergea din plin şi întreprinderea Electroprecizia, care făcea tot ce însemna parte electrică pentru maşinile Dacia. Şi astăzi ar fi putut să facă acelaşi lucru pentru Renault, dar nu ştiu ce s-a întâmplat, de s-a ales praful de ea. De la aproape 8.000 de angajaţi câţi avea pe-atunci, astăzi dacă mai sunt vreo 500.


Să audă tot stadionul! Marin Barbu şi o comunicare directă FOTO Răzvan LUPICĂ - Mediafax

Şi a venit momentul debutului pe prima scenă, la Foresta, după ce ai promovat cu ea în vara lui 2000. Şi ţi-a fost dat să trăieşti acea revenire istorică din meciul cu Dinamo, scor 4-5. N-am cum să nu te întreb dacă te gândeai la aşa ceva la 4-0 pentru Dinamo?
Ar trebui să fiu ori mincinos, ori nebun, ca să spun că mai credeam atunci într-un rezultat pozitiv. Mă gândeam să dăm şi noi măcar un gol, ca să nu ne facem de circ. Te bătea campioana pe terenul ei cu 4-1 sau 4-2, pe noi echipă mică, nou-promovată, n-avea nimeni nimic a ne reproşa. Dar când s-a făcut 4-3, am început să dau din nas. La 4-4, vroiam să se termine mai repede. La 4-5, am căzut toţi pe spate, mă ciupeam să văd dacă nu visez. Ce să zic, aşa ceva se întâmplă poate la 100 de ani. Şi „blat” să fie şi tot e greu să dai cinci goluri în 28 de minute. Dar când vrea Cel de Sus, o face cum n-o face şi iese. Dacă te mai uiţi şi vezi prestaţia noastră din repriza secundă, zici că noi eram echipă de Liga Campionilor, iar Dinamo una oarecare.De ce totuşi în acel sezon aţi retrogradat, mai ales că nu aveaţi o echipă rea?
Atunci, dacă nu erai în „Cooperativă”, erai halit.

Mi-ai anticipat întrebarea legată de jocurile „Cooperativei”, dacă acestea te-au afectat în cariera de antrenor.
La Foresta m-au afectat zdravăn. Iar când am fost la Piatra Neamţ nu prea i-am simţit „beneficiile”, pentru că i se diluase puterea. De două ori am promovat în Liga I şi de alte două ori am scăpat-o pe Ceahlăul de la retrogradare, când chiar a trebuit să joc. I-am bătut la Bucureşti pe Rapid, cu Hizo antrenor, ca să ne salvăm.


Probleme? O plăcere să joci contra lui Şumudică, în Giuleşti. Rapid - Ceahlăul 1-3, pe 26 noiembrie 2001 FOTO Mediafax

Ai activat prin toate zonele ţării, şi în Ardeal, şi în Munteania, inclusiv capitala Bucureşti, şi în Moldova, şi în Dobrogea. Şi la munte, şi la mare.
Da, mai trebuia să mă duc şi pe la Cernăuţi sau Chişinău, să fie tacâmul complet.

Sunt convins că te-a întristat şi pe tine dispariţia asta în masă a cluburilor de tradiţie mai mare sau mai mică.
Evident. Asta s-a întâmplat deoarece aceste echipe au intrat pe mâinile unor aşa-zişi afacerişti. Unii pur şi simplu şi-au bătut joc, alţi au fost „ajutaţi” ca să dispară acestea. Uite, vin cu exemplul lui Copos, care a băgat banii lui la Rapid, ba a făcut şi performanţă, iar după ce a plecat el, s-a ales praful. De aceea, nu mi s-a părut OK ceea ce i s-a întâmplat. Acelaşi lucru îl spun şi despre Gică Popescu, şi despre Jean Pădureanu. Dacă oamenii au greşit, le iei bani, dar de ce să-i mai bagi şi la puşcărie? Ies cumva mai buni de-acolo? S-a vrut să se dea un exemplu cu fotbalul şi astfel l-au îngropat.

Ca fost jucător al Stelei, te întreb şi pe tine ce părere ai despre acest conflict dintre Armată şi Becali?
Ca la România. Două Craiove, trei Timişoare, am văzut că a mai apărut şi un Dinamo în Liga 4. O nebunie totală care evident că nu e benefică. A fost un pic şi vina lui Gigi, că n-a fost un pic mai maleabil. La el ce-i în guşă, şi-n căpuşă. Iar generalii din Armată sunt nişte oameni foarte orgolioşi. Totuşi, Becali dacă nu băga bani la Steaua, vorbeam şi de ea acum la timpul trecut.

Nu te întreb despre pariuri, dar la Pronosport ai jucat?
Da, în tinereţe. Am avut o dată şi 13 rezultate, dar le-au mai prins şi alţii, aşa că n-am luat decât vreo 2.000 de lei.


"Gura mică!", pare a spune antrenorul Marin Barbu. UTA ocupă un loc important în cariera lui FOTO Mediafax

Cu ce te ocupi în prezent?
Sunt antrenor în sectorul juvenil la Sepsi, la o grupă de juniori şi aştept pensia care nu trebuie să fie mare, ci lungă.

La final, dacă vrei să mai adaugi tu ceva.
Vreau să te întreb, dacă ai auzit să se spună ceva serios despre sport în discuţiile guvernernelor care s-au tot perindat pe la conducerea ţării?

Nu. Eu l-am auzit pe Tăriceanu spunând cândva că sportul nu este o prioritate.
Aaa, în alte ţări mai dezvoltate ca a noastră, ăia de-acolo sunt proşti că îl consideră o prioritate. Dar la noi ce are prioritate?

Hoţia.
Păi vezi? Pe Ceauşescu, din punctul de vedere al sportului nu poate nimeni să-l conteste. Atunci era ordine şi disciplină pe acest segment. Mi-amintesc pe când eram la FCM Braşov, ţineam de uzina de autocamioane „Steagul Roşu”, care ne-a creat toate condiţiile. Casă, masă, salarii, condiţii de pregătire. Şi nu numai noi fotbaliştii din Divizia A. Inclusiv cei din „C” au dus-o bine pe-atunci. Mă doare sufletul că fotbalul românesc azi se duce la vale. A ajuns Orbán să investească în fotbalul nostru, în infrastructură. Într-un fel mă bucur, că noi, fotbalul din Sfântu Gheorghe, suntem unii dintre beneficiarii acestei investiţii.

Dar...
Dar ca român, mă simt umilit. Adică vine vecinul de peste gard să mă ajute, iar cei din familia mea să nu o fac? E deja bineştiut că guvernul din Ungaria investeşte la Sfântu Gheorghe, la Miercurea Ciuc, la Odorhei, şi nici până acum n-a venit cineva din fruntea ţării noastre să spună: „Dar noi ce facem? Stăm cu braţele încrucişate sau încercăm să ajutăm şi noi?”. Ei nu-şi dau seama că în urma acestor acţiuni, Ungaria va beneficia de o mulţime de sportivi talentaţi de pe teritoriul României. Să faceţi un reportaj şi o să vă minunaţi de câţi copii români veţi găsi la academiile de fotbal din Ungaria.


Cine o fi fost destinatarul? Foresta - U Craiova 0-0, în 2001. FOTO Mediafax

Marin BARBU
Născut: 27.09.1958 (Bucureşti)
Cariera de jucător
Post: atacant

Debut în Div.A: 07.03.82, Steaua – SC Bacău 2-0
Debut în Cupă: 31.03.1982, FC Argeş – Steaua 1-0

Sezon    Echipă    Div.A    Cup.
1978-79    Şoimii Sibiu    Div.B    0/0
1978-79    Oltul Sf.Gheorghe    Div.B    0/0
1979-80    Oltul Sf.Gheorghe    Div.C    0/0
1980-81    Oltul Sf.Gheorghe    Div.B    0/0
1981-82    CSM Sf. Gheorghe    Div.B    0/0
1981-82    Steaua    13/0    1/0
1982-83    Steaua    19/2    1/0
1983-84    FC Olt    15/0    1/0
1983-84    IMASA Sf. Gheorghe    Div.B    0/0
1984-85    IMASA Sf. Gheorghe    Div.B    0/0
1985-86    FCM Braşov    28/4     1/0
1986-87    FCM Braşov    32/5    4/1
1987-88    FCM Braşov    32/9    1/1
1988-89    FCM Braşov    34/15    2/0
1989-90    FCM Braşov    28/9    2/0
1991-92    FC Braşov    3/0    0/0
Total Div.A: 204 jocuri, 44 goluri
Total Cupă: 13 jocuri, 2 goluri

Cariera de antrenor
1991-92: Harghita Odorehiu Secuiesc (Div.C)    30. 19. 2. 9. 73-32
1992-93: ISAMA Sfântu Gheorghe (Div.D)
1993-94: FC Sfântu Gheorghe (Div.C)    34. 15. 6. 13. 65-59
1994-95: Precizia Săcele (Div.D)
1995-96: Precizia Săcele (Div.C)    38. 25. 5. 8. 70-33
1996-97: Precizia Săcele (Div.B)    34. 19. 4. 11. 62-43
1997-98: Foresta    20. 5. 6. 9. 16-23 (1-20)
1997-98: FC Braşov (Div.B)    17. 10. 0. 7. 24-16 (et.18-34)
1998-99: Precizia Săcele (Div.B)    34. 15. 4. 15. 45-40
1999-00: Foresta (Div.B)    34. 24. 5. 5. 76-28
2000-01: Foresta    30. 8. 12. 10. 39-43
2001-02: Petrolul    10. 2. 3. 5. 8-17 (1-10)
2001-02: Ceahlăul    18. 9. 2. 7. 22-20 (13-30)
2002-03: Poli-Unirea Iaşi (Div.B)    10. 3. 3. 4. 9-11 (et.16-25)
2003-04: Juventus (Div.B)    30. 12. 11. 7. 27-26
2004-05: Juventus (Div.B)    23. 8. 5. 10. 23-38 (1-23)
2004-05: Ceahlăul (Div.B)    6. 3. 1. 2. 7-4 (et.25-30)
2005-06: Ceahlăul (Div.B)    30. 20. 6. 4. 59-20
2006-07: Petrolul (L2)    18. 8. 6. 4. 31-24 (et.9-26)
2007-08: UTA    13. 2. 4. 7. 9-17 (11-23)
2008-09: Dunărea Giurgiu (L2)    26. 10. 6. 10. 40-35 (et.5-34)
2009-10: Dunărea Giurgiu (L2)    17. 6. 5. 6. 18-20 (et. 1-17)
2009-10: Astra    6. 1. 3. 2. 4-8 (29-34)
2010-11: Ceahlăul (L2)    15. 10. 5. 0. 34-10 (et.1-15)
2011-12: Callatis (L2)    6. 1. 0. 5. 9-13 (et.1-6)
2012-13: Astra    1. 0. 0. 1. 1-2 (26)
2013-14: Rapid CFR Suceava (L2)    5. 0. 3. 2. 4-9 (et.1-5)
2013-14: Ceahlăul    5. 2. 2. 1. 5-2 (30-34)
2014-15: Ceahlăul    2. 0. 0. 2. 1-8 (1-2)
2016-17: Juventus (L2)    21. 6. 3. 2. 57-7 (et.1-21)
2017-18: Juventus    15. 1. 4. 10. 8-33 (8-22)
Total Liga I: 120. 30. 36. 54. 113-173
Total Liga 2: 326. 155. 67. 94. 525-344
Total Liga 3: 102. 59. 13. 30. 208-124
Cu FC Sfântu Gheorghe şi Precizia Săcele a promovat din D în C, cu Precizia Săcele a promovat din C în B, cu Foresta şi Ceahlăul a promovat din B în A
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.