Gaura de la Casa Fotbalului. FRF va pierde o sumă imensă dacă UEFA acceptă suspendarea licenţierii. EXCLUSIV

25 mar 2014 6593 afişări Liga 1
Gaura de la Casa Fotbalului. FRF va pierde o sumă imensă dacă UEFA acceptă suspendarea licenţierii. EXCLUSIV

Dorinţa cluburilor din Liga 1 de a suspenda procesul de licenţere pentru sezonul 2014-2015 nu loveşte numai în jucători.

Dacă UEFA va accepta cererea Federaţiei Române de Fotbal, atunci cluburile nu vor mai fi nevoite să îşi plătească datoriile către fotbalişti, antrenori sau impresari pentru a lua licenţa. În plus, cu această mutare, chiar FRF, forul care s-a adresat UEFA la solicitarea LPF, poate pierde o sumă foarte importantă de bani.

Astfel, în acest moment, pentru fiecare sezon în care s-a respectat actualul sistem de licenţiere, Federaţia a primit de la Nyon aproximativ un milion de franci elveţieni. Unul dintre şefii din Liga 1 explică situaţia: „Aşa a vrut Mircea Sandu, zici că noi suntem în Olanda, Franţa sau Germania. Avem rigorile unor campionate puternice din vest. De exemplu, în Spania, o ligă în care sunt foarte mulţi bani, echipele primesc licenţa chiar dacă au datorii. Noi am dat exemplul lor şi am cerut ca formaţiile care vor să meargă în cupele europene să fie nevoite să demonstreze că nu au datorii. Atât!” Dar de ce apare numele lui Mircea Sandu în această discuţie? Conducătorii care acum cer suspendarea licenţierii spun că banii care vin de la UEFA l-au făcut pe fostul preşedinte FRF să fie atât de riguros în manualul de licenţiere.

Condiţii mai grele, bani mai mulţi

Anual, UEFA acordă o sumă de bani federaţiilor în funcţie de cerinţele pe care cluburile erau nevoite să le respecte. În aceste condiţii, ţări precum Olanda, Germania, Franţa sau Anglia, acolo unde formaţiile nu au voie să înregistreze datorii dacă vor să aibă drept de joc, federaţiile încasează în jur de un milion de franci elveţieni. Până acum şi România era trecută la acest capitol. Remuneraţia scade în funcţie de relaxarea sistemului, unele ţări primesc 450.000 de franci, iar cel mai mic barem este de 250.000 de franci, acolo unde obligativitatea licenţierii vizează doar formaţiile care vor să meargă în cupele europene (exemplul Spania). În acest context, dacă UEFA va accepta cererea FRF, bugetul de la Casa Fotbalului ar putea fi mai sărac cu mai bine de 700.000 de franci elveţieni.

 

UEFA nu se poate opune, dar recomandă să nu fie schimbat sistemul de licenţiere în plină desfăşurare

Zilele viitoare, FRF aşteaptă răspunsul de la Nyon cu privirea la suspendarea licenţierii pentru sezonul 2014-2015. Nu este primul schimb de fax-uri pe marginea acestui subiect, în februarie, cei de la federaţie s-au interesat, la cererea unui club, dacă este posibil să se renunţe la licenţiere. Prin vocea lui Andrea Traverso, şeful Departamentului UEFA pentru Licenţierea Cluburilor şi Fair Play Financiar, răspunsul a fost clar: “Modificările de regulament în acest moment din procesul de licenţiere pot submina în mod grav credibilitatea sistemului de licenţiere şi lasă FRF expusă în faţa unor posibile acţiuni în instanţă din partea unor cluburi care au aderat deja la regulamentul aflat actualmente în vigoare. De fapt, cluburile care nu aderat până în acest moment la regulamentul de licenţiere în vigoare pot beneficia de un avantaj nedrept în urma unei eventuale modificări. Principiul tratamentului echitabil ar fi astfel pus în pericol. Recomandăm FRF cu fermitate să nu îşi schimbe regulamentul de licenţiere”.

Comisia de Licenţiere a FRF este plătită din banii UEFA

Mai mult, ProSport a aflat că membrii Comisiei de Licenţiere din cadrul FRF sunt plătiţi din banii celor de la UEFA. În cazul în care forul de la Nyon va accepta cererea FRF, Viorel Duru (Preşedintele Comisiei de Licenţiere) şi colegii acestuia vor rămâne şomeri cel puţin pentru un an, perioadă în care românii au cerut ca procesul de licenţiere să fie suspendat. Din această departament fac parte 18 persoane .


3,5 milioane de franci elveţieni a primit FRF în ultimii trei ani de la UEFA în urma sistemului de licenţiere.


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.