EXCLUSIV | Şumudică, reclamat de FRF pentru gesturile obscene de la meciul cu Steaua. Pedepsa pentru pariuri se poate reactiva acum. Reacţia LPF

16 mar 2016 11562 afişări Liga 1
EXCLUSIV | Şumudică, reclamat de FRF pentru gesturile obscene de la meciul cu Steaua. Pedepsa pentru pariuri se poate reactiva acum. Reacţia LPF foto: Mediafax
  • Marius Şumudică va fi audiat de Comisia de Disciplină după gesturile comise la adresa spectatorilor în meciul cu Steaua, din semifinalele Cupei Ligii. Comisia a fost sesizată de FRF
  • Potrivit informaţiilor ProSport, FRF vrea să îşi retragă sprijinul care i-a adus lui Şumudică suspendarea sancţiunii primite în urma cazului de pariere

Gesturile golăneşti pe care Marius Şumudică, antrenorul Astrei Giurgiu, le-a comis la adresa spectatorilor de la meciul cu Steaua din semifinalele Cupei Ligii îl pot afecta serios. Federaţia Română de Fotbal a făcut o sesizare către Comisia de Disciplină cu privire la incidentele de pe stadionul ”Nicolae Dobrin” din Piteşti, iar informaţiile ProSport indică faptul că forul fotbalistic îşi va retrage cererea de suspendare a sancţiunii pe care Şumudică a primit-o pentru că a pariat pe meciuri de fotbal din Liga 1.

Potrivit Regulamentului Disciplinar actualizat pe 2016, gesturile comise de Marius Şumudică la meciul cu Steaua se încadrează în prevederile articolului 63, punctul 1, litera f. Chiar dacă antrenorul nu a fost sancţionat cu cartonaşul roşu în urma gesturilor, articolul 107 prevede posibilitatea folosirii probelor foto-video pentru începerea procedurilor disciplinare. Chiar dacă în articolul 63 se vorbeşte doar despre jucători, în ciuda regulamentelor deficitare ale FRF un antrenor poate, totuşi, să fie asimilat  "jucătorilor", conform specificaţiilor de la capitolul "Persoane", aflat în chiar introducerea Regulamentului Disciplinar. 

Potrivit articolului 63, punctul 1, litera F, coroborat cu punctul 2.2, un "jucător" care foloseşte un limbaj sau gesturi jignitoare, injurioase sau grosolane este suspendat de la două la trei jocuri. 

ProSport a întrebat pe căi oficiale FRF cu privire la o eventuală sesizare din oficiu, iar răspunsul forului a fost: ”Luând act de incidentele pe care le-aţi menţionat în solicitarea dumneavoastră, Federaţia Română de Fotbal a sesizat deja acest caz Comisiei de Disciplină şi Etică”. Deşi incidentele au fost comise într-o competiţie organizată de LPF, Liga nu a sesizat Comisia de Disciplină, iar observatorul Paul Mincu nu a scris în raport nici că Şumudică s-a manifestat grosolan, dar nici că antrenorul a fost înjurat şi provocat de spectatori. Contactat de ProSport, Mincu a refuzat să comenteze cazul.

265.000 de euro a primit sezonul trecut Steaua, echipa care a câştigat Cupa Ligii Adeplast

Reacţia LPF: ”Prevenire, nu sancţionare. Vom trimite o scrisoare clubului Astra”

Liga Profesionistă de Fotbal, organismul care nu a sesizat Comisia de Disciplină în urma gesturilor obscene ale lui Şumudică, şi-a explicat decizia la solicitarea Mediafax. ”Prevenire, nu sancţionare”, este titlul explicaţiei furnizate ziarului de către secretarul general al Ligii, domnul Justin Ştefan:

”Zecile de sancţiuni aplicate oamenilor de fotbal nu şi-au atins scopul deparece faptele reprobabile au loc în continuare, ceea ce înseamnă necesitatea unei alte viziuni. Noua viziune este un cod de etic, care va intra în vigoare din sezonul viitor. Gesturile antrenorului Marius Şumudică vin să îndepărteze de stadioane iubitorii fotbalului, ceea ce înseamnă că ne facem deservicii din interior. Vom transmite o scrisoare clubului Astra Giurgiu prin care vom atrage atenţia asupra desconsiderării competiţiei organizate de LPF. Nu e o luptă între LPF şi FRF în ceea ce priveşte sesizarea Comisiei de Disciplină. Lucrăm împreună cu Federaţia Română de Fotbal, deoarece avem obiective comune. Până la urmă, comisiile trebuie să fie cele care aplică regulile”.

Până la ora publicării acestui articol, şefii clubului din Giurgiu nu ştiau de acţiunea Federaţiei. ”Nu ştiam, o să văd şi eu care e situaţia. Şumudică e supus unei presiuni fantastice, pare că el este duşmanul ţării. Toată lumea s-a pus pe el, probabil îi mai cedează şi lui nervii la un moment dat, cineva îl provoacă şi îl exploatează, dar şi el trebuie să se stăpânăească, să pună stop manifestărilor ăstora”, a spus Petre Buduru, preşedintele CA Astra Giurgiu, pentru ProSport.

Miza cea mare: FRF îşi retrage sprijinul, Şumudică îşi ispăşeşte suspendarea de 6 luni

Gesturile lui Marius Şumudică din meciul cu Steaua l-ar putea afecta mai dur decât s-ar fi aşteptat pe antrenorul liderului. Potrivit informaţiilor ProSport, Federaţia Română de Fotbal îşi va retrage cererea de suspendare a sancţiunii primite de Şumudică în cazul de pariere, cel în care a fost suspendat timp de două luni din activitate în urma verdictului Comisiei de Disciplină. Şumudică a scăpat de executarea pedepsei în acest sezon la Comisia de Recurs şi în urma unui sprijin scris al FRF, iar forul vrea să îşi retragă acest sprijin în lumina ultimelor abateri ale antrenorului.

În cel mai rău caz, Şumudică poate fi suspendat 3 etape, plus cele două luni pentru că a pariat, astfel că sezonul ar fi putea fi încheiat pentru el. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.