EXCLUSIV | "Îţi săpai tu groapa şi intrai în pământ. Era de ajuns să se uite la tine". Dezvăluirile lui Falemi despre omul cu o tactică diferită faţă de alţi antrenori

11 ian 2019 4868 afişări Liga 1
EXCLUSIV | "Îţi săpai tu groapa şi intrai în pământ. Era de ajuns să se uite la tine". Dezvăluirile lui Falemi despre omul cu o tactică diferită faţă de alţi antrenori
  • Invitat la ProSport LIVE, Nana Falemi, fost jucător la Steaua şi în naţionala Camerunului, a dezvăluit numele antrenorului care i-a influenţat decisiv cariera şi felul în care se impunea acesta în faţa elevilor săi.

Protagonist al calificării naţionalei la Euro 2000 şi Euro 2008, inegalabilul Victor Piţurcă a câştigat prestanţă în faţa jucătorilor şi în faţa adversarilor şi prin felul în care interacţiona cu oamenii din jurul său. Mândru, uneori scorţos alteori exrem de deschis, fostul fotbalist născut în Orodel şi-a consolidat un nume important în antrenoratul din România. De sub aripa lui au scos capul în elita fotbalului peste 10 jucători din lotul pentru Euro U21 - mulţi dintre ei dinamovişti -, iar felul în care foştii săi elevi vorbesc despre el e sugestiv în privinţa temperamentului omului care a ridicat Cupa Camionilor Europeni la Sevilla, în 1986.

Nana Falemi a câştigat campionatul şi Cupa alături de Piţurcă în prima parte a anilor 2000. "Piţurcă nu s-a răstit o dată în patru ani cât timp am lucrat cu el. Se impunea prin simpla prezenţă, era devotat, prin felul în care-ţi vobea, prin ton, prin gesturi, îţi dădeai seama că el era altfel.

Alţi antrenori când câştigam meciuri ne făceau şedinţe nasoale faţă de Piţurcă, atunci când pierdeam un meci. Era de ajuns să se uite la tine şi îţi săpai tu groapa să intri în pământ. Cand se supăra nu vorbea. Iar dacă nu-ţi vorbea... Era nasol! Daca nu vorbea şi-ţi arunca privirea şi avea un gest din mâna, iţi dădeai seama că e greu acum cu el", a spus Falemi, la ProSport LIVE.

Ca antrenor, Piţurcă a pregătit Universitatea Craiova, cu care a obţinut locul 2 în campionat, apoi echipa naţională de tineret a României, cu care a reuşit calificarea la Campionatul European din România din 1998. Numit selecţioner al echipei naţionale, a izbuti calificarea la Campionatul European de fotbal din 2000, dar a fost demis în urma unui conflict cu unii jucători importanţi ai naţionalei, printre care Gheorghe Hagi.

După aceea, a pregătit Steaua Bucureşti cu care a obţinut un titlu naţional, în sezonul 2000-2001. Datorită unui conflict cu patronul clubului, George Becali, Piţurcă a demisionat în 2002. În 2004 a fost numit din nou selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României, cu care a reuşit calificarea la Campionatul European de fotbal din 2008 (la 8 ani de la ultima calificare a acesteia la un turneu final), după ce a condus naţionala română la prima sa victorie din istorie într-un meci împotriva Olandei. La turneul final Euro 2008, echipa antrenată de Piţurcă a făcut parte dintr-o grupă foarte puternică, pe care a terminat-o pe locul al treilea, după două egaluri cu Franţa şi Italia şi o înfrângere în faţa Olandei.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.