Catastrofali. De unde au venit 60% dintre golurile încasate de FCSB + vinovatul în jumătate dintre cazuri

1 oct 2018 9666 afişări Liga 1
Catastrofali. De unde au venit 60% dintre golurile încasate de FCSB + vinovatul în jumătate dintre cazuri

foto: Alexandru Dobre / Mediafax

”Ne omoară aceste faze fixe!”, a fost replica pe care Nicolae Dică a folosit-o în interviurile de după partida câştigată de FCSB cu 3-1 în deplasarea de la Tg. Mureş, acolo unde vicecampioana a întâlnit FC Hermannstadt. Deşi bucuros pentru victoria care ţine FCSB pe primul loc în Liga 1 Betano şi după etapa a zecea, antrenorul a subliniat din nou punctul nevralgic al echipei sale. La Tg. Mureş, FCSB a fost condusă după un gol primit dintr-o fază fixă.

Temerile lui Nicolae Dică sunt cât se poate de ancorate în realitate. O privire în amănunt asupra golurilor primite de FCSB în acest sezon arată faptul că mai bine de jumătate, şase din zece, au fost încasate în urma unor faze fixe pe care defensiva le-a tratat greşit. Iată momentele din acest sezon în care liderul campionatului a primit astfel de goluri:

etapa 1 Astra - FCSB 1-0, vinovat: J. Morais

Unicul gol al partidei a fost înscris dintr-o fază fixă. Romario Moise a bătut un corner de pe partea dreaptă în minutul 43, Llullaku s-a descotorosit foarte uşor de Junior Morais şi a înscris cu o lovitură de cap.

etapa 2 FCSB - Dinamo 3-3, vinovat: M. Bălaşa

Golul cu care Dinamo a reuşit să egaleze la 3 în finalul partidei a fost marcat tot dintr-o fază fixă. Salomao a executat un corner de pe dreapta, Mihai Popescu i-a luat uşor faţa lui Bălaşa şi a trimis cu capul sub bară

etapa 4 Gaz Metan - FCSB 1-3, vinovat: J. Morais

Golul prin care gazdele au deschis scorul urmăreşte acelaşi scenariu ca în cazurile de mai sus. Corner executat de pe partea dreaptă peste toată defensiva, Junior Morais îl scapă uşor pe Fofana din marcaj, iar acesta trimite la colţul scurt şi înscrie.

etapa 7 FCSB - Botoşani 2-2, vinovat: R. Rusescu

Reuşita prin care moldovenii au revenit în joc, chiar în finalul primei reprize, a venit dintr-o fază fixă. Lovitura liberă executată de pe stânga la colţul scurt a fost reluată în poartă de Papa, cel care a scăpat uşor din marcajul lui Rusescu

etapa 8 CFR Cluj - FCSB 1-1, vină colectivă

Golul prin care CFR Cluj a restabilit egalitatea a venit după o lovitură liberă bătută de Camora. Linia defensivă a FCSB-ului a fost depăşită, Djokovic a trimis spre poartă, dar Bălgrădean a respins în primă fază. Apoi, fără să fie jenat de apărarea repliată, Ţucudean a trimis uşor în poartă.

etapa 10 Hermannstadt - FCSB 1-3, vinovat: J. Morais

O nouă mostră de apărare defectuoasă a brazilianului. Morais l-a scăpat din marcaj pe Stoica, acesta a trimis pe poartă după un corner bătut bine de Bruno, iar respingerea lui Bălgrădean a ajuns la Dâlbea, cel care a deschis scorul.

Ideea lui Becali, catastrofă!

Accidentările din defensivă şi subţirimea lotului atunci când vine vorba despre înlocuirea fundaşilor centrali, toate acestea au dus către o improvizaţie care este departe de a da satisfacţie. Asta în ciuda insistenţelor finanţatorului Gigi Becali, cel care l-a văzut pe Junior Morais potrivit pentru postul de ”stoper”, brazilianul a fost principalul vinovat la jumătate, 3 din 6, dintre golurile încasate de FCSB din fază fixă. Morais a fost depăşit din cauza înălţimii şi din cauza plasamentului prost în trei momente decisive, cu Astra, cu Gaz Metan şi cu Hermannstadt. În ultimele două dintre aceste partide echipa a reuşit să întoarcă rezultatul, câştigând cu 3-1 de fiecare dată, însă în cazul partidei de la Giurgiu greşeala a fost decisivă, FCSB pierzând jocul cu 1-0.

Cea mai slabă defensivă din ultimii 5 ani

În pofida faptului că FCSB conduce Liga 1 Betano în acest moment, performanţa poate fi pusă pe seama eficienţei de care a dat dovadă compartimentul ofensiv sau modului în care echipa lui Dică a tratat fazele de atac. Altfel, defensiva vicecampioanei este cea mai slabă din ultimii cinci ani într-un debut de sezon. În ultimele cinci sezoane, FCSB a fost departe de cifrele pe care le are în acest moment la capitolul goluri primite, în această perioadă reuşind să primească între 6 şi 7 goluri în primele zece meciuri. Ultima dată când FCSB a încasat zece goluri în primele zece etape a fost în sezonul 2012/2013, pe când echipa era antrenată de Laurenţiu Reghecampf. Tot o singură dată în această perioadă FCSB a adunat mai puţine puncte într-un debut de sezon: în sezonul 2015/2016, atunci când FCSB avea doar 16 puncte după primele zece partide.

  • sezonul 17/18: 7 goluri primite în primele 10 meciuri - 21 puncte
  • sezonul 16/17: 7 goluri primite în primele 10 meciuri - 23 puncte
  • sezonul 15/16: 6 goluri primite în primele 10 meciuri - 16 puncte
  • sezonul 14/15: 6 goluri primite în primele 10 meciuri - 25 puncte
  • sezonul 13/14: 6 goluri primite în primele 10 meciuri - 25 puncte
  • sezonul 12/13: 10 goluri primite în primele 10 meciuri - 25 puncte
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.