Becali are dreptate! Dovada că există o legătură strânsă între posesie şi rezultat. Surpriză | Ce echipă Liga 1 ţine cel mai mult mingea

19 ian 2019 4995 afişări Liga 1
Becali are dreptate! Dovada că există o legătură strânsă între posesie şi rezultat. Surpriză | Ce echipă Liga 1 ţine cel mai mult mingea

“Mihai Teja este antrenor de posesie, ceea ce eu vreau”, a motivat finanţatorul FCSB alegerea noului antrenorul, dezvăluind discuţiile avute în acest sens cu Gică Hagi. InStat, firma specializată pe analiză fotbalistică şi statistici, îi dă dreptate lui Becali. Francezii de la Fotball Observatory s-au bazat pe cifrele primite de la InStat când au încercat să afle dacă există o legătură între posesie şi rezultate. Au fost analizate 70 de campioane din Europa, cuprinzând şi ligile inferioare din ţările cu fotbal puternic, iar rezultatul a fost grăitor în acest sens. Echipele care au câştigat aceste ligi au avut în medie o posesie de 57%, iar 90% dintre campioane au avut o posesie medie de peste 50%. “Analiza la nivel de joc pentru toţi indicatorii de posesie luaţi în considerare arată că uneori o echipă îşi poate permite să accepte dominaţia adversarului, mai ales atunci când conduce la scor. Cu toate acestea, această strategie nu se pliază pe termen lung, deoarece implică un prea mare risc”, este concluzia francezilor.

CFR-ul lui Dan Petrescu, exepţia de la regulă

Există însă şi excepţii, iar CFR-ul lui Dan Petrescu este una dintre ele. “Scorul meu preferat este 1-0”, a spus în mai multe rânduri antrenorul. Au fost doar 7 echipe în ultimele două sezoane, care au câştigat competiţia internă în care au evoluat, fără să aibă o posesie de peste 50%, în medie. La fel s-a întâmplat şi cu campioana României de anul trecut, care a câştigat titlul având o posesie medie de 49,3%. Celelalte excepţii sunt Spartak Trnava, RC Strasbourg, Reims, AIK Stockolm, FC Midtjylland şi Spal.

Craiova ţine cel mai mult mingea

Regula europeană este încălcată şi în acest moment în Liga 1. CFR se află pe primul loc, având 6 puncte avans faţă de locul secund. Cu toate acestea, formaţia lui Conceicao este abia a 4-a echipă în clasamentul posesiei, conform datelor InStat, scoase în evidenţă de Fotball Observatory. Clujenii au o posesie superioară însă celei din sezonul trecut şi trec de procentul de 50% atribuit celor 90% dintre campioanele ultimilor ani în Europa. FCSB îi depăşeşte la acest capitol pe ardeleni, cu o posesie medie de 55,3%. Craiova şi Viitorul domină clar acest capitol în România. Echipa lui Mangia a avut mingea 60,5% din timp, iar cea a lui Gică Hagi în 59,2%.

Clasamentul posesiei în Liga 1:

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.