“La noi în familie, trăim pentru fotbal şi asta ne place”. Ianis Hagi, despre copilăria în casa “Regelui”. Primele pase, “nebunia” din Turcia şi sfatul cel mai de preţ primit de la tatăl său

13 sep 2018 3744 afişări Fotbal Intern
“La noi în familie, trăim pentru fotbal şi asta ne place”. Ianis Hagi, despre copilăria în casa “Regelui”. Primele pase, “nebunia” din Turcia şi sfatul cel mai de preţ primit de la tatăl său 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/17518414/2/ianis-hagi2.jpg

Ianis Hagi, eroul României under 21 la ultimul meci, a acordat recent un interviu pentru Look Sport, în cadrul emisiunii Liga Magazin, în care vorbeşte despre copilăria alături de cel care era idolul tuturor copiilor îndrăgostiţi de fotbal. Ianis spune când şi-a dat seama cât de mare fotbalist a fost tatăl: “Undeva la 8-9 ani, când ştiu că era şi antrenor pe la Timişoara, a fost şi la Steaua şi atunci mi-am dat seama că este foarte cunoscut în România. Am început să mă uit şi la meciuri şi am început să înţeleg că a fost unul dintre cei mai buni jucători din istoria României. Am văzut toate meciurile de la naţională, de la turneele finale şi chiar am rămas plăcut surprins şi nu numai de evoluţia lui, ci de evoluţia echipei naţionale”.

“În Turcia îl aşteptau mii de suporteri, pe aeroport. Făceam 20-30 de minute până la maşină”

Nu poate uita momentele când îl însoţea pe tatăl său în Turcia. Agitaţia de la aeroport, când ateriza “Regele” Hagi îl impresiona. “Eşti mândru când tatăl tău este aşa cunoscut şi că a însemnat ceva pentru România şi lumea de afară. Este foarte cunoscut şi în străinătate. Am avut foarte multe întâmplări alături de tata, dar mereu îmi amintesc momentele când mergeam în Turcia şi în aeroport, de la bagaje şi până la maşină, făceam 20-30 de minute. Mereu veneau, cred că mii de suporteri, să-l aştepte la aeroport. E o nebunie. Când mergi acolo totul este schimbat. Peste tot unde mergi eşti întâmpinat de fani”, povesteşte Hagi jr.

“De la 2 ani m-am jucat fotbal cu el. Când nu putea mă jucam cu bunicul şi bunica”

Ianis a schimbat pase cu tatăl său de când a început să meargă. Când acesta era plecat, bunicul şi bunica se transformau în parteneri de joacă: “Îmi aduc aminte după ce am crescut, pe la 6-7 ani, în curtea casei mereu mă jucam cu el şi mă învăţa lucruri, de mic. Pot spune că de la 2 ani, de când am început să merg, m-am jucat fotbal cu el. Cât am fost la Pro Luceafărul, în fiecare zi mă jucam fotbal. Când îl prindeam pe tata liber, venea cu mine şi mereu ne jucam împreună. Majoritatea timpului mă jucam cu bunicul şi cu bunica. Am crescut cu bunicul, el mă ducea la şcoală, mă ducea la fotbal. Tata, când avea timp să se joace cu mine, mereu a făcut-o”.“Tata m-a întrebat dacă vreau să merg la fotbal”

Un detaliu interesant, amintit de Ianis Hagi, este că Gică Hagi nu l-a forţat să meargă la fotbal. Ba chiar l-a întrebat dacă vrea asta cu adevărat, înainte de primul antrenament la copii. “Am început la Pro Luceafărul, la domnul profesor Pigulea. Am început pe la 6-7 ani şi chiar îmi doream foarte mult. Tata îmi zicea că deja spărgeam prea multe lucruri în casă şi m-a întrebat dacă vreau să merg la fotbal şi n-am stat pe gânduri. La început a fost greu, eram mic şi temător, dar apoi n-am mai avut nicio reţinere”, a rememorat mijlocaşul. Presiunea numelui a simţit-o doar la primul contact cu vestiarul. “Când am venit la Academie, prima dată când intri în vestiar toată lumea ştie că tu eşti fiul lui Gică Hagi, să zic că a fost o reţinere faţă de colegi, prietenia a fost mai grea, dar după aceea n-a mai fost nicio problemă. Sunt un băiat simplu, îmi place să comunic cu persoanele de lângă mine şi sunt foarte deschis. Mereu am plecat cu ideea că istoria se face pe teren şi atâta timp cât joc bine, nimeni nu are ce să comenteze”.

“Aveam oră de culcare. Mama mă lăsa doar o repriză la Champions League

Nopţile de Champions League au fost urmărite în totalitate abia după ce fiul lui Hagi a crescut. Când era mic, mama sa îi permitea să vadă doar o repriză: “Da, aveam oră de culcare, pentru că mama nu mă lăsa să stau mult. Îmi aduc aminte nopţile de Champions League, când mama mă lăsa cel mult o repriză şi mă trimitea la culcare. Mereu îmi părea rău că nu pot să mă uit la tot meciul. La 10:00, 10 şi ceva trebuia să dorm”. Astăzi se discută tot timpul despre fotbal în familia Hagi, aşa cum era de aşteptat. “Să zic că 99 la sută din timp vorbim despre fotbal şi acel 1 la sută, când vorbim despre altceva, la sfârşitul discuţiei tot despre fotbal se ajunge să discutăm. La noi în casă mama şi sora mea nu au ce să facă, trebuie să vorbească şi ele despre fotbal. Pentru asta trăim şi asta ne place”, a spus Ianis Hagi.“La lovituri libere, de multe ori câştigă tata”

Ianis şi Gică Hagi se întrec săptămânal, la lovituri libere, iar de multe ori câştigă seniorul. “După antrenamente, cu toţi jucători care executăm lovituri libere. Mereu stă cu noi şi de multe ori nu câştigăm noi, câştigă el. Nu şi-a pierdut lovirea mingii şi este destul de greu să ţinem pasul cu el”, spune Ianis Hagi.

“Mă voi gândi mereu la familie. La primul gol, al doilea sau ultimul”

Familia rămâne cel mai important lucru pentru fotbalistul de 19 de ani, un tânăr fără fiţe şi care trăieşte pentru fotbal: “La primul gol în Liga I m-am gândit la familie. După gol m-am dus direct la tata şi mă gândeam la familie pentru că ei au fost mereu alături de mine şi au încercat să-mi dea o educaţie cât mai bună. Le datorez fiecare gol, pentru că m-au crescut până la 18 ani şi sunt omul de acum datorită lor. Mereu mă voi gândi la ei, indiferent dacă e primul gol, al doilea sau ultimul. Sunt o persoană super liniştită, îmi place să merg la un restaurant bun, să văd un film bun şi cam atât pentru că viaţa mea este concentrată pe fotbal. Sunt conectat pe ce trebuie să fac la fotbal”.La fiecare meci, Ianis Hagi îşi aminteşte sfatul pe care îl consideră cel mai de preţ pe care l-a primit de la tatăl său. “Ambiţia face diferenţa, indiferent de cât de talentat eşti. Ăsta e cel mai importat sfat pe care l-am primit de la el”, a povestit Ianis Hagi pentru Look Sport.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.