Întrebări la care trebuie să răspundă Armata. Ce face CSA Steaua cu 300.000 de euro buget, când alţii promovează cu de 10 ori mai puţini bani? De ce întârzie formarea echipei? În ce campionat va juca?

4 apr 2017 16708 afişări Fotbal Intern
Întrebări la care trebuie să răspundă Armata. Ce face CSA Steaua cu 300.000 de euro buget, când alţii promovează cu de 10 ori mai puţini bani? De ce întârzie formarea echipei? În ce campionat va juca? Colonelul Cristian Petrea şi legendarul Marius Lăcătuş au anunţat un buget de 300.000 de euro pentru primul an de activitate al reînfiinţatei secţii de fotbal CSA Steaua. Obiectivul: promovarea în Liga 3 la sfârşitul sezonului 2017-2018. FOTO: Mediafax

Reînfiinţarea echipei de fotbal Steaua sub umbrela Armatei, anunţată într-o conferinţă de presă anul trecut, este chiar şi acum, la trei luni distanţă, învăluită în incertitudini şi chestiuni neclare, în ciuda victoriilor din instanţă. După ce păienjenişul de relaţii al lui Gigi Becali a fost treptat depăşit, au apărut problemele interne la CSA Steaua, care par în acest moment măcar la fel de spinoase.

Proiectul noii Steaua trenează de luni întregi şi este deja întârziat foarte mult

Proiectul dat publicităţii pe 12 decembrie de Marius Lăcătuş – noul manager al secţiei de fotbal – şi de colonelul Cristian Petrea, comandantul clubului, prevedea reînfiinţarea unei echipe care să fie înscrisă în Liga 4, cu un buget de 300.000 de euro. Planurile erau ambiţioase. Promovări succesive, astfel ca la startul campionatului 2020-2021 Steaua să fie în Liga 1 şi să joace pe noul stadion din Ghencea. Se vorbea despre o echipă puternică, despre cooptarea unor legende ale clubului în staff, despre reînvierea tradiţiei clubului militar.

Doar că, până la ora aceasta, noua Steaua a rămas doar pe hârtie şi destule nedumeriri au început să înconjoare proiectul. Este luna aprilie deja şi Steaua Armatei a reuşit să angajeze, în cele din urmă, un antrenor – pe Ion Ion –, dar nu are lot constituit. Cât despre meciuri amicable, nici nu poate fi vorba. Sursele ProSport spun că emisari ai CSA Steaua bântuie terenurile ligilor inferioare, în căutare de fotbalişti de perspectivă, pe care să-i aducă la club. Problema este că timpul trece şi, în continuare, nu există echipa propriu-zisă.

Un buget inexplicabil pentru Liga 4. Suma necesară promovării din campionatul Bucureştiului ar fi de cel mult 30.000 de euro. CSA Steaua anunţă un buget de 10 ori mai mare

O altă întrebare este pe ce va cheltui CSA Steaua un buget atât de mare, 300.000 de euro, când în primul an va activa, în cel mai bun caz, doar în Liga 4. La prima vedere, această sumă este de-a dreptul gigantică ţinând cont de nivelul competiţiei, dar şi de condiţiile specifice.

Din informaţiile obţinute de ProSport, echipa cu cel mai mare buget din România în Liga 4 este Petrolul 52 Ploieşti, care a cheltuit în turul campionatului circa 70.000 de euro. Acolo, la Ploieşti, sunt însă nişte condiţii neobişnuite – care nu sunt valabile şi la CSA Steaua – despre care ProSport a scris aici: suporterii care finanţează Petrolul sunt în conflict cu autorităţile locale, care le fac şicane şi le percep o chirie uriaşă (aproape 1.500 de euro la fiecare meci jucat pe „Ilie Oană“). În plus, Jandarmeria i-a amendat în repetate rânduri cu sume colosale pentru că au folosit materiale pirotehnice la partide.

Alte formaţii care au cheltuit foarte mult – comparativ cu media – au fost, în turul sezonului, AFC Rapid şi CFR Bucureşti, cele două succesoare ale Rapidului intrat în faliment. Pentru o jumătate de sezon în Liga 5, fiecare a cheltuit aproximativ 70.000 de lei (circa 15.500 de euro), această sumă fiind atât de mare deoarece chiria percepută de CS Rapid pentru fiecare meci jucat pe Giuleşti este de 2.000 de lei. În rest, sumele sunt de-a dreptul simbolice la nivelul ligilor 4 şi 5.

ProSport a stat de vorbă cu patronul unui club de Liga 4 din Bucureşti, care a zugrăvit următorul tablou: „În mod normal, bugetul pe un an este de 10.000 de euro. În Liga 4 şi Liga 5 nu se poate vorbi de contracte, de salarii. Fotbaliştii sunt amatori. Nu sunt cheltuieli. Baremul arbitrilor la meciurile de acasă este 450 de lei. Cam astea sunt sumele de care vorbim. Dar, dacă, totuşi, vrei neapărat să promovezi şi să ai sub contract antrenorul şi 7-8 fotbalişti mai importanţi, atunci poţi ajunge, în cel mai rău caz, la maximum 30.000 de euro pe sezon. Cam ăsta ar fi bugetul. Cu o sută şi ceva de mii de euro ţii o echipă în Liga 3. Cu 300.000 de euro îţi aduci fotbalişti de prima ligă şi rezişti fără griji în Liga 2“. Interlocutorul a dat exemplul unor fotbalişti veterani, de 36-37 de ani, trecuţi prin Liga 1 sau Liga 2, care sunt vedete acum în Liga 4.

În Liga 4 nu este nevoie de bani pentru deplasări deoarece meciurile se joacă în Bucureşti. În plus, echipa de fotbal Steaua va fi scutită de foarte multe cheltuieli datorită infrastructurii de care dispune. Are baza sportivă din Ghencea, pentru care nu va trebui să plătească o chirie, are facilităţi pentru cazarea şi masa fotbaliştilor precum şi pentru antrenamentul acestora. Cantonamentele nu vor costa, de asemenea, mai nimic, pentru că pot fi făcute la baze ale Armatei precum celebrul complex montan de la Forban.

În aceste condiţii, bugetul de 300.000 de euro devine unul absolut uriaş chiar şi dacă s-ar finanţa 10 echipe de juniori. Se naşte întrebarea pe ce vor fi cheltuiţi aceşti bani. Conducătorii clubului au anunţat deja că finanţarea formaţiei va fi asigurată din surse proprii şi nu cu bani de la buget. Dar, chiar şi dacă n-ar fi vorba de bani publici, tot persistă nedumerirea privind costurile proiectului. Dacă bugetul pentru Liga 4 este de 300.000 de euro, cât va cheltui CSA Steaua în Liga 3 sau Liga 2?

CSA Steaua nu este afiliată la AMFB şi nici nu e clar când se va întâmpla asta. Asociaţia Muncipală are, oricum, mari probleme de legalitate

În sfârşit, o altă dilemă este generată de o cauză externă clubului Steaua: situaţia AMFB. Asociaţia care organizează competiţiile din Bucureşti este în proces cu MTS şi, din cauza neregulilor descoperite de controlul ministerului, sunt şanse mari să rămână fără Certificatul de Identitate Sportivă. Asta înseamnă că nu vor fi recunoscute rezultatele meciurilor jucate sub patronajul AMFB. Dacă situaţia nu se rezolvă rapid – şi sunt şanse să nu se rezolve, deoarece procesul MTS-AMFB ar putea să continue la Curtea de Apel –, poate fi compromis nu numai actualul campionat, ci şi cel viitor. Nerecunoscute de MTS, rezultatele nu vor fi omologate nici de FRF. Asociaţia Municipală Bucureşti va rămâne fără reprezentantă în barajul de promovare pentru Liga 3. Pentru CSA Steaua, ar însemna timp şi bani pierduţi fără folos.

Ca şi cum această mare problemă nu ar fi suficientă, CSA Steaua nu este încă afiliată la AMFB, iar această formalitate nu se ştie când va fi rezolvată. Afilierea noilor membri (ca şi dezafilierea, de altfel) poate fi hotărâtă prin vot, de participanţii la Adunarea Generală. Însă şefii AMFB întârzie să pună în discuţie acest punct, al afilierilor şi al dezafilierilor de echipe. Marian Lumânare, preşedintele AMFB, a explicat pentru ProSport, în urmă cu câteva săptămâni, că are pe rol, în instanţele de judecată, procese cu cluburi care îi contestă legalitatea funcţiei. Lumânare se teme să ia vreo decizie privind afilieri şi dezafilieri de echipe de teamă „să nu păţesc şi eu ca Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, să ajung la puşcărie“.

Blocajul nu se ştie când va fi rezolvat. În lipsa calităţii de membru cu drepturi depline al AMFB, CSA Steaua nu poate, teoretic, promova în eşaloanele superioare.

Un ordin de ministru care s-a discutat, nu s-a executat

Toate problemele de mai sus pun sub semnul întrebării victoriile obţinute de Armată în instanţă contra clubului lui Gigi Becali. Judecătorii au stabilit că latifundiarul a folosit ilegal şi cu rea-credinţă marca Steaua începând din 2004. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat marca înregistrată de Gigi Becali. În decembrie 2016, Curtea de Apel i-a interzis acestuia să mai folosească numele Steaua.

După aceste verdicte favorabile, MApN pare să se împotmolească în organizarea propriei activităţi. Mircea Duşa, ministrul Apărării de la acea vreme, a emis în 2014 un ordin privind înfiinţarea unei echipe de fotbal a CSA Steaua şi înscrierea ei în campionatul Ligii 4. Conducerea CSA nu a executat ordinul ministrului. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru imediat, echipa ar fi fost înscrisă în Liga 4 în vara lui 2015 şi ar fi promovat conform planului, an de an, azi ar fi fost deja în Liga 3. În loc de asta, în momentul de faţă, echipa „militară“ nu există decât pe hârtie.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.