INTERVIU | Adrian Bumbescu, mărturisiri în ziua în care Florin Halagian a încetat din viaţă: ”Îi datorez multe”. Poveşti memorabile cu ”Armeanul”: poker în cantonament, bere pentru jucători şi misiunea imposibilă cu Gicu Dobrin

12 aug 2019 12047 afişări Fotbal Intern
INTERVIU | Adrian Bumbescu, mărturisiri în ziua în care Florin Halagian a încetat din viaţă: ”Îi datorez multe”. Poveşti memorabile cu ”Armeanul”: poker în cantonament, bere pentru jucători şi misiunea imposibilă cu Gicu Dobrin
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Florin Halagian a încetat din viaţă luni, 12 august, la vârsta de 80 de ani. Vestea a ”zguduit” tot fotbalul românesc, ”Armeanul” fiind unul dintre personajele din fotbalul nostru, care astăzi se zbate în anonimat, dând ”din coate” pentru a trimite o echipă în grupele unei competiţii europene.

Unul dintre cei mai mari antrenori din România îşi dădea ultima suflare în timp ce românii răsuflau uşuraţi pentru că au scăpat de Honved Budapesta şi Alashkert, privind cu teamă către Mlada Boleslav şi cu capul plecat în faţa unor echipe precum AEK Atena şi Celtic. Halagian ne părăseşte şi lasă în urmă o moştenire bogată. Este şi probabil va fi mult timp cel mai mare antrenor din istoria lui FC Argeş, clubul din Trivale reuşind să cucerească ambele titluri din istoria clubului sub comanda sa.  

Nu a plecat cu ”mâna goală” nici de la Dinamo, reuşind să pună un trofeu în vitrina prăfuită astăzi a clubului din ”Ştefan cel Mare”. La Steaua a stat puţin, şapte meciuri, fiind demis chiar şi neînvins, cu şapte victorii consecutive. A reuşit, însă, să formeze o echipă puternică, ”ochind” câţiva jucători cu nume sonere în ziua de astăzi. Adrian Bumbescu (59 de ani) a fost contactat de reporterul ProSport în ziua în care Florin Halagian a încetat din viaţă şi nu a stat foarte mult pe gânduri. A povestit pe larg câteva episoade memorabile cu omul care l-a adus în Ghencea de la FC Olt Scorniceşti.

Florin Halagian, dublu campion cu FC Argeş

ProSport: Bună ziua, domnule Bumbescu! Nu ştiu dacă aţi auzit, dar astăzi a încetat din viaţă Florin Halagian.
Adrian Bumbescu: Da, am auzit. Dumnezeu să-l ierte...

Dumneavoastră aţi colaborat cu dânsul. Care este prima amintire cu Florin Halagian?
L-am cunoscut la Scorniceşti. Am jucat ani de zile sub comanda lui. După ce l-a dat afară pe Şoarece (n.r. - Gheorghe Şoarece), eu am fost căpitan de echipă. Am fost căpitan la 23 de ani, la Scorniceşti. Un meseriaş, un om extraordinar. Ţin minte că era Gicu Dobrin la Târgovişte şi eu căpitan de echipă la Scorniceşti. Ne zice nea Florin (n.r. - Florin Halagian) la şedinţa jocului: Bumbi, tu stai lângă Dobrin. Să-l marchezi, să nu facă nimic! Îi zic eu: 'Stai, bre, el joacă mijlocaş, eu fundaş.', 'Nu! Stai lângă el!'.

A început jocul. Trec 10, 15, 20 de minute şi îmi spune Dobrin: ”Ce faci, mă?”. Şi îi spun ”Ce să fac, nea Gicule, uite, te marchez". M-a dus undeva în zona lui de joc. Şi i-am spus ”Nea Florine, ce fac până la urmă?” Mi-a spus să stau lângă el, că la pauză am ieşit. Păcat m-a sunat cineva mai devreme. Câţi ani avea? 80 sau 81, nu?

80, împliniţi în luna martie.
Păcat. El m-a adus la Steaua. Îi datorez foarte mult, cu el am colaborat foarte mult. Mulţi nu vor să se audă. El i-a adus pe Boloni, pe Bărbulescu, pe Radu II. Jumătate de echipă, el a adus-o şi l-au dat afară după şapte etape, după şapte victorii.

Gloria Bistriţa, ultima echipă antrenată de Halagian, în 2011

Era atât de drastic cum se spune?
Nu putea să fie un caracter ca Gicu Dobrin sau ca mine, să fie drastic. Eram odată la Scorniceşti şi stătusem vreo două săptămâni în cantonament. Eram căpitan de echipă şi m-am dus să-i spun că vor şi băieţii o bere. A spus ”nu vă dau nicio bere!”. M-am ridicat eu şi m-am dus singur şi mi-a spus ”hai, mă, că te duc cu maşina. Iei un carton de bere, luăm un bax de bere şi dai la toată echipa”. Era un om deosebit.

Avem astăzi un antrenor ca Florin Halagian?
*tăcere lungă*

Sau o să mai avem?
S-au schimbat! S-au schimbat mulţi... El se zbătea mult pentru jucători, să avem prime de joc. De exemplu, făcuse un caieţel pe care-l dădea la căpitanul de echipă şi spunea ”Băi, astăzi avem în deplasare. Jucăm cu el 100 de lei sau 200 de lei” Cum erau banii atunci Dacă o să câştigăm sau facem meci nul în deplasare, îţi dau dublă. Dacă pierdeam, lua el banii. Asta era un pariu cu el, asta făceam. Serios! Jucam şi Poker cu el în cantonamente. Şi în maşină jucam cu el poker. Venea de la echipa mare a lui FC Argeş. Păcat!

CITEŞTE ŞI:Poveşti cu Halagian. De la titlul smuls lui Dinamo, la marea echipă a Stelei din 1986, apoi la Cooperativă şi Chicago Bulls! Caramavrov scrie despre omul cu rucsacul invizibil

Da, foarte mare păcat.
Nu ne iartă nimeni cu vârsta. Vârsta nu iartă pe nimeni. E păcat că mai avea de trăit. Acum câteva săptămâni am vorbit cu el la telefon, eu şi cu Radu Troi, colegul meu de la CSA. Am zis 'hai să sunăm la nea Florin, să vedem ce mai face'. Mi-a luat banii odată la poker şi mi-a zis ”papagale”. A vorbit şi Troi acum o săptămână sau două. A spus că e bine şi ne-a întrebat când trecem pe la el să-l vedem. A spus 'Veniţi, vă aştept cu mare drag'. I-am spus că ne hotărâm şi-l sunăm, să ne spună adresa. Îl sunam şi îi spuneam ”Sunt eu, Bumbescu! Mi-ai zis 'Papagalu'' când mi-ai luat banii la poker". Şi râdea.

FC Argeş, FC Olt, Steaua Bucureşti, Universitatea Craiova, Victoria Bucureşti, Dinamo Bucureşti, FC Inter Sibiu, FC Naţional, FCM Bacău, FC Braşov, Ceahlăul Piatra Neamţ, CS Mioveni şi Gloria Bistriţa sunt echipele din CV-ul lui Halagian. De asemenea, acesta a pregătit şi echipa naţionala Olimpică a României şi pe cea de tineret.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.