Experimentul Paşcani. Cum au ajuns tinerii din judeţul Iaşi să se antreneze prin parcuri, după o decizie controversată a Guvernului: "Răspunsurile au fost ca pe timpul lui Ceauşescu"

20 aug 2019 6452 afişări Fotbal Intern
Experimentul Paşcani. Cum au ajuns tinerii din judeţul Iaşi să se antreneze prin parcuri, după o decizie controversată a Guvernului: "Răspunsurile au fost ca pe timpul lui Ceauşescu"
GALERIE (12 de imagini) VEZI GALERIA

Ţările civilizate investesc sume importante în infrastructura sportivă şi le oferă tinerilor posibilitatea de a practica fotbal, tenis, baschet sau rugby, în cele mai bune condiţii. România mai are de aşteptat până să ajungă acolo. În acest caz, ProSport vă prezintă cum 160 de tineri din Paşcani au ajuns să se antreneze pe străzi, din cauza celor aflaţi la putere. Cei mici visează să practice sport de performanţă, dar statul se opune.

Pe pagina de Facebook CSS Paşcani au fost publicate imagini cu tinerii fotbalişti care sunt obligaţi să se antreneze pe asfalt, din cauza birocraţiei. ProSport a stat de vorbă cu unul dintre antrenorii din cadrul clubului, Cătălin Damian, care a explicat cum s-a ajuns într-o asemenea situaţie.

În urmă cu doi ani, Ministerul Finanţelor a descoperit că anumite Cluburi Sportive Şcolare (CSS), care erau arondate unor unităţi de învăţământ, funcţionau ilegal. Elevii înscrişi la aceste cluburi apăreau în bilanţurile contabile, ceea ce Ministerul Finanţelor a considerat că nu este deloc în regulă. Pentru a rezolva problema în grabă, Guvernul a decis să taie în carne vie. În luna mai a anului 2017, Ministerul Educaţiei a trimis către toate Inspectoratele Şcolare Judeţene o adresă cu numărul 32217, prin care solicita realizarea unei analize din care să rezulte faptul că CSS-urile respective pot intra sub egida Consiliilor Judeţene. La rândul lor, Consiliile Judeţene se angajau să dezvolte CSS-urile, iar mai apoi să le transforme în cluburi cu personalitate juridică. Pe hârtie, totul părea în regulă. În realitate, operaţiunea Guvernului a provocat un fiasco total. Până în 2017, Clubul Sportiv Şcolar Unirea Paşcani era administrat de Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea din Paşcani. După decizia Guvernului, CSS Unirea Paşcani a devenit o ramură a CSS Unirea Iaşi.

Primul pas a fost reorganizarea CSS-urilor cu pricina. Guvernul a decis ca secţiile sportive care erau arondate unităţilor de învăţământ să devină structuri ale unor cluburi cu personalitate juridică. În cazul de faţă, CSS Unirea Paşcani a intrat sub egida CSS Unirea Iaşi. Antrenor şi profesor la Paşcani, Cătălin Damian a vorbit pentru ProSport despre situaţia în care au ajuns elevii săi: "Totul a început în 2017, când de la Ministerul Educaţiei a venit o notă, efectiv din pix, către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Ar fi trebuit comaseze CSS-urile şi secţiile care mai erau prin judeţ, astfel încât să aparţină de un singur CSS, care să aibă personalitate juridică. Iaşul fiind un judeţ pilot al învăţământului, indiferent dacă e bine sau rău, a răspuns afirmativ. Nu ştiu cine era inspector la vremea respectivă, cred că domnul Viciu (n.r Tănase Vasile Viciu). Au dat ok-ul, iar imediat au transferat toate secţiile. CSS Paşcani a fost dezlipit de liceul unde activa. Acolo aveam vestiare, sală de forţă... este şi rugby la noi, nu numai fotbal. Avem campioni naţionali la rugby, atât la fete, cât şi la băieţi. Şi pe noi ne-au mutat la Iaşi. Iar de doi ani de zile ne plimbăm dintr-o parte în alta. Paşcaniul ne-a susţinut, pentru că aveam o colaborare cu cei de la Clubul Sportiv Municipal (n.r CSM). Doar că şi noi cheltuim apă, curent, iar pe noi ne cheamă Iaşi din 2017, nu mai avem legătură cu Paşcaniul. Ne numim CSS Unirea Iaşi, structura Paşcani. Noi nu avem nicio legătură cu Iaşul, doar banii ne leagă. Trebuie să facem referate, să le trimitem la Iaşi, să mergem la şedinte la Iaşi...", a spus Cătălin Damian, pentru ProSport.

Guvernul a ignorat situaţia de la Paşcani

După ce Clubul Sportiv Şcolar Unirea Paşcani a devenit o secţie a Clubului Sportiv Şcolar Unirea Iaşi, clubul practic şi-a pierdut identitatea. De exemplu, este ca şi cum secţia de handbal de la CSM Bucureşti ar fi comasată cu Dinamo. Profesorii din Paşcani au încercat să atragă atenţia Guvernului, dar n-au primit niciun răspuns: "Eu am încercat să trimit memorii, concluzii după un an de zile... n-am primit niciun răspuns! Toate se spărgeau în capul directorului meu de la Iaşi. Care mi-a zis că nu vrea vrut acolo! Aşa a vrut Ministerul.  Un secretar de stat a decis asta, un domn Păunescu (n.r Alin Păunescu). El face toate astea. Nu ne-a întrebat niciodată care este situaţia, nu a dat nici măcar un telefon. Cei de la CSM Paşcani ne lăsau să folosim gratis baza sportivă, pentru că le dădeam jucători de fotbal. Doar că acum ne numim Iaşi, iar preşedintele clubului nu are nicio bază că jucătorii vor mai ajunge la el. Poate să-i transfere directorul de la Iaşi unde vrea. El are drept de semnătură. Am trimis şi la fostul ministru, şi la doamna Andronescu, dar şi la domnul Pop. Noi am tot trimis memorii, dar ei au tot demisionat. Nu am primit niciun răspuns oficial.

Răspunsurile au fost ca pe timpul lui Ceauşescu: <<Băi, ce face ăla acolo?>>. De la Inspectorat îl sunau pe directorul de la Iaşi, care mă suna pe mine. N-am voie să fac un memoriu în ziua de azi? Să trimit un mail? Nu cred că e ca pe timpul lui Ceauşescu, să mă duc întâi la director, ca el să-mi dea aprobare. Am spus doar ce se întâmplă! Un fost profesor mi-a spus că judeţul Iaşi este un judeţ pilot. Şi, ca orice experiment, există şanse să se termine prost. Măcar să pună lucrurile în ordine, cum erau înainte. Mai bine ar fi să facă un Liceu Sportiv la Paşcani. Avem mai mulţi copii decât alţii prin alte judeţe", a declarat profesorul Cătălin Damian, pentru ProSport.

O altă problemă pentru cei din Paşcani o reprezintă noile costuri apărute la orizont. Pentru o deplasare la Iaşi, clubul trebuie să achite 500 de lei pentru microbuz, 200 de lei pentru pachetele cu mâncare, 100 de lei pentru apă. Fondurile alocate de stat nu acoperă toate cheltuielile. Profesorii şi antrenorii din Paşcani au fost nevoiţi în repetate rânduri să scoată bani din buzunar pentru ca celor mici să nu le lipsească nimic. Deplasările pe care profesorii sunt nevoiţi să le facă la Iaşi, pentru consiliile profesorale, nu sunt decontate. În urma deciziei de comasare a CSS Unirea Paşcani cu CSS Unirea Iaşi, profesorii sunt obligaţi să meargă des în Copou, pentru nenumăratele proceduri prevăzute de lege. Au existat şi cazuri în care nu s-au găsit bani pentru brigada de arbitri, iar părinţii au achitat baremul. Totul pentru ca cei mici să poată juca fotbal.

Ciudat este că această măsură de comasare a CSS-urilor nu a fost aplicată în toată ţara.

Cum au reacţionat părinţii şi cei mici

Părinţii au rămas surprinşi când au aflat că băieţii lor se antrenează pe unde apucă, iar profesorii i-au îndemnat să ia atitudine: "De la Iaşi am primit cantonament, plecăm la Vatra Dornei. Dar eu trebuie să fac nişte antrenamente, nu mă pot duce aşa. Părinţii au rămas miraţi. Le-am spus că pot suna la Inspectorat, pentru a cere explicaţii. Directorul de la Iaşi nu are nicio vină. El ar trebui să se ducă la Minister, să primească bani pentru a plăti o chirie la Paşcani. Am înţeles că acum, aceste CSS-uri ar urma să fie preluate de Consiliile Locale. Dar noi n-am primit nicio hârtie oficială. Curios este că nu s-a mai întâmplat nicăieri în ţară. Am înţeles că la Bistriţa s-ar putea să mai fie la fel. Eu am nişte prieteni la Fălticeni, iar clubul lor va fi preluat de Consiliul Local. E o variantă, dar noi nu am primit nimic. Noi suntem ultimii care aflăm ceva.

Copii ce să zică? Au rămas şi ei surprinşi. Mă tot întrebau când mergem la stadion. Ei încă nu ştiu ce se întâmplă. Să vedem ce va fi când vom avea vreme rea. Nu avem vestiare, nu avem duşuri... ce să facem? Nu este nici vina autorităţilor locale din Paşcani.  Dacă noi suntem Iaşi, cum să ne ajute? Nu mai suntem Paşcani!", a declarat Cătălin Damian, pentru ProSport.

Paşcaniul vine cu o soluţie

Pentru a uşura munca tuturor, profesorii din Paşcani au făcut un alt memoriu către Ministerul Educaţiei, prin care vin cu o soluţie: înfiinţarea unui CSS cu personalitate juridică în oraşul Paşcani. Având două catedre de fotbal şi două de rugby, profesorii garantează că ar putea înfiinţa cel puţin încă o catedră de fotbal, respectiv una de rubgy. Mai mult decât atât, dascălii garantează faptul că se pot înfiinţa la club şi secţii de baschet, handbal sau atletism. Pe lângă elevii din Paşcani, profesorii spun că la CSS-ul din oraş ar ajunge să fie legitimaţi şi tineri din localităţile învecinate, cum ar fi Târgu Frumos sau Hârlău. Până în acest moment, Ministerul Educaţiei nu le-a oferit niciun răspuns oficial.

Un microbuz adus pentru a fi admirat, nu condus

Pe 12 mai 2015, Gabriela Szabo, Liviu Dragnea şi Alin Petrache apăreau în faţa reporterilor, la Sala Polivalentă, pentru a prezenta cele 100 de microbuze dedicate cluburilor sportive din ţară. Un număr de 53 microbuze cu o capacitate de 16+1 locuri, 30 microbuze de 8+1 locuri, 14 autobuze de 28+2 locuri şi 3 autocare de 58+2 locuri au fost repartizate instituţiilor subordonate: cluburi, federaţii sportive naţionale şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

La Paşcani, microbuzul a stat pe loc timp de patru ani, deoarece postul de şofer nu figura în organigrama clubului: "În 2015 ne-au dat microbuz, cum s-au dat la toate LPS-urile şi CSS-urile din ţară, dar n-am avut şofer! Plus că acum, dacă noi aparţinem de Iaşi, nu mai putem folosi microbuzul. Microbuzul aparţine de liceul din Paşcani. Abia anul acesta au pus în funcţiune microbuzul, după patru ani! Vă daţi seama, s-a terminat şi bateria în timpul ăsta. Nişte anomalii!", a spus profesorul Cătălin Damian, pentru ProSport.

Nu doar la Paşcani au fost probleme! În decembrie 2015, site-ul www.lugojinfo.ro scria despre cum microbuzului primit de la Guvern stă neatins de cinci luni de zile. Explicaţia? CSS Lugoj nu a reuşit să angajeze un şofer, deoarece acest post nu exista în organigrama CSS-ului. Cei din Lugoj au spus că ministerul trebuie să rezolve această problemă.

În februarie 2016, Breaking News Mediaş relata o situaţie similară la CSS Mediaş. În organigrama clubului nu exista postul de şofer, astfel că microbuzul a rămas în curte. Reprezentanţii clubului au trimis numeroase solicitări către Ministerul Educaţiei, dar la momentul respectiv n-au primit niciun răspuns.

În august 2016, Observatorul Prahovean scria despre cum sportivii de la CSS Constantin Istrati, din Câmpina, nu pot folosi microbuzul primit de la Guvern. S-ar părea că în primul an de la primirea microbuzului, primăria din Câmpina a făcut demersurile pentru şcolarizarea şoferilor şi a unui manager de transport, dar finalizarea unor astfel de cursuri necesită timp.

În octombrie 2016, cotidianul Cuget Liber semnala faptul că microbuzulul primit de CSS 1 Constanţa zace în curtea clubului. Acelaşi motiv: la CSS 1 Constanţa nu exista postul de şofer. Guvernul a livrat aceste microbuze, dar Ministerul Educaţiei nu le-a permis CSS-urilor să profite de ele, pentru că nicăieri nu exista un post de şofer. Sistemul românesc, în forma sa pură.

Au existat şi CSS-uri unde microbuzele au fost folosite de sportivi, dar e clar că lucrurile nu stau la fel peste tot.

Iată care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească şoferii microbuzelor, conform regulamentului privind modul de utilizare:

Art. 14 Microbuzele şcolare pot efectua transport de elevi doar dacă autoritatea care are în dotare microbuzul are numit, prin decizie a conducătorului instituţiei respective, un coordonator de transport.

Art. 15 [...] Pentru a putea fi numit coordonator de transport, persoana respectivă trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiţii minimale:

►Studii liceale cu diplomă de bacalaureat

►Calitate de angajat în instituţie cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată

►Fără cazier judiciar

►Posesor al unui certificat de pregătire profesională în domeniu obţinut în urma promovării unui examen organizat de Autoritatea Rutieră Română

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.