Raport terifiant al WADA! Laboratorul antidoping din Bucureşti a muşamalizat moartea lui Patrick Ekeng

15 iun 2019 24217 afişări Diverse
Raport terifiant al WADA! Laboratorul antidoping din Bucureşti a muşamalizat moartea lui Patrick Ekeng

Graziela Vâjială, preşedinta Agenţiei Naţionale Antidoping între 2005 şi 2019, ar fi cerut laboratorului din Bucureşti să muşamalizeze rezultatele pozitive în cazul a cel puţin trei sportivi, anunţă Sports Integrity Initiative, citând un raport al WADA. Mai mult decât atât, s-ar părea că au fost distruse şi probe din cazul morţii lui Patrick Ekeng.

Tocmai pentru acoperirea unor rezultate pozitive a fost închis laboratorul din Bucureşti în decembrie 2017. Sportul românesc a fost măcinat de nenumărate scandaluri de dopaj în ultimii 15 ani, iar reprezentanţi ai disciplinelor de prestigiu au călcat pe bec sau au tras un semnal de alarmă asupra felului în care Agenţia Naţională Antidoping a gestionat anumite cazuri. În ecuaţie au intrat mai multe cazuri celebre, iar totul a culminat, înainte de JO de la Rio de Janeiro, cu scandalul de la lotul de kaiac-canoe. O serie de sportivi şi-au căutat dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussanne, alţii şi-au ispăşit în linişte pedepsele. Cert e că mulţi dintre ei au susţinut că ceve e în neregulă la Agenţia Naţională Antidoping.

Între timp, la conducerea Agenţiei Naţionale Antidoping a fost numit Crisi Balaj, în locul Grazielei Vâjială. Conform surselor ProSport, nu mai era posibil ca laboratorul din Bucureşti să se reabiliteze cât timp Graziela Vâjială era la conducerea ANAD.

Nereguli în cazul morţii lui Patrick Ekeng

În raportul prezentat de Sports Integrity Initiative apare şi numele lui Patrick Ekeng, jucătorul care s-a stins în 2016, în timpul meciului Dinamo - FC Viitorul. Vâjială le-ar fi cerut angajaţilor laboratorului să facă o analiză nevalidată ştiinţific, în cazul unor probe sosite la laborator după moartea jucătorului. Dr. Cristina Stan a refuzat iniţial să facă acest lucru, dar ar fi cedat la presiunile Grazielei Vâjială. Conform sursei citate, Graziela Vâjială a făcut aceste presiuni pentru a muşamaliza rezultatele în cazul morţii lui Ekeng.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.