Continuă cursa pentru organizarea CM 2030! Anunţul liderilor politici + o altă competiţie de top va fi găzduită de România: "Sper să fie un eveniment de mare succes"

22 dec 2018 3124 afişări Fotbal Intern
Continuă cursa pentru organizarea CM 2030! Anunţul liderilor politici + o altă competiţie de top va fi găzduită de România: "Sper să fie un eveniment de mare succes"

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunţat că Grecia se va alătura, pe lângă România şi Bulgaria, găzduirii Campionatului European de volei feminin din anul 2021. Acesta a precizat că a fost constituit un Comitet de iniţiativă pentru organizarea Campionatului Mondial de fotbal din 2030. Se ia în calcul şi o eventuală candidatură comună pentru Campionatul European din 2028.

„Am decis instituirea unui comitet de iniţiativă pentru organizarea Campionatului Mondial de fotbal, cu 16 reprezentanţi proveniţi din cele patru ţări. Ne exprimă speranţa că, prin intermediul acestui Comitet de organizare, ne vom putea depune candidatura comună pentru a putea găzdui Campionatul European 2028 sau Campionatul Mondial din 2030. Va trebui evident ca această candidatură să fie depusă în mod oficial, luând în calcul data limită, decembrie 2021, pentru ca decizia să fie luată în 2022. Îmi cer scuze dacă am făcut greşeli poate cu referire la datele specifice", a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, la finalul reuniunii la nivel înalt în format cvadrilateral România-Serbia-Bulgaria-Grecia, care a avut loc, sâmbătă, la Belgrad.

Preşedintele sârb a adăugat că ţara sa va începe de anul viitor construirea stadionului naţional, precum şi a unor stadioane în marile oraşe din Serbia, fiindcă o Cupă Mondială implică o infrastructură enormă.

„După cum ştiţi o Cupă Mondială de fotbal înseamnă infrastructură enormă. Nu vorbim doar de stadioane, vorbim de hoteluri, de locuri de cazare. Este o muncă serioasă şi, din perspectiva Serbiei, sigur că putem să spune că se poate ca lucrurile să pară dificile, pentru că vrem, deoarece avem o infrastructură destul de învechită, din perspectiva stadioanelor, de anul viitor suntem gata să începem să construim stadionul naţional şi mai multe stadioane în alte câteva oraşe mari din Serbia. Vrem să fim pregătiţi pe deplin pentru acest eveniment”, a explicat Aleksandar Vučić.

Acesta a mai spus că, la reuniunea de sâmbătă, a existat un acord între Serbia, România, Bulgaria şi Grecia ca şi ţara cea din urmă să participe la găzduirea Campionatului European de volei feminin din 2021.

„Am căzut de acord ca, la nivelul anului 2021, Serbia, Bulgaria şi România, acestor trei ţări să li se alăture şi Grecia în găzduirea Campionatului European de volei feminin, pentru că bineînţeles toată lumea ştie, jucătoarele noastre de volei sunt cele mai bune, nu doar din Europa, ci şi din lume. Am spus că sunt foarte încântat să avem alături suporteri din România, Bulgaria şi Grecia. Aşa cum dvs ne veţi sprijini în volei, şi noi vă vom sprijini în fotbal”, a conchis preşedintele Serbiei.

La rândul său, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a spus că această colaborare cvadrilaterală subliniază importanţa cooperării în regiunea Balcanilor, care a fost de-a lungul anilor marcată de conflicte.

„Aş vrea să spun legat de candidatura pentru Cupa Europeană sau pentru Campionatul Mondial din 2028, vreau să spun că nu este un simplu obiectiv, este o iniţiativă încărcat de simbolism. În regiunea Balcanilor ani de-a rândul au existat lupte, conflicte, aşa putem să subliniem importanţa cooperării. Regiunea Balcanilor se transformă într-un pioner al cooperării la nivelul Europei şi, de ce nu, la nivel mondial.

Prin această iniţiativă vrem să ne pregătim, printr-o organizare comună între cele patru ţări, prin întâlnire având loc la Salonic, şi în pregătirea acestor cooperări sportive, Grecia se va alătura celorlalte trei ţări a Campionatului European de volei feminim. Astfel ne pasăm mingea şi de ce nu să jucăm un fotbal creativ? Indiferent dacă va fi evenimentul Campionatului European sau Mondial sper să fie un eveniment de mare succes”, a declarat Alexis Tsipras, la finalul reuniunii de sâmbătă de la Belgrad.

Premierul Viorica Dăncilă a participat, sâmbătă, la reuniunea la nivel înalt în format cvadrilateral România-Serbia-Bulgaria-Grecia şi a ieşit în evidenţă printr-o gafă făcută în momentul în care l-a prezentat pe omologul ei bulgar, Boyko Borisov.

MEDIAFAX

Aleksander Ceferin, mesaj dur pentru Dăncilă şi restul liderilor politici care aspiră la organizarea Campionatului Mondial din 2030

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, e sceptic cu privire la candidatura comună pe care ar putea să o depună România - Serbia - Grecia şi Bulgaria: "Unii politicieni lansează fel şi fel de ipoteze, fără să se gândească că în fotbal nu merge la fel ca în politică. Cineva trebuie să le spună liderilor politici că nu depinde numai de ei. Văd diferiţi politicieni care vorbesc despre o posibilă organizare a turneului final, dar ei nu se deranjează să discute cu federaţiile de fotbal", a spus recent Ceferin, citat de cotidianul catalan Sport.

După ce a aflat că România s-ar putea înscrie într-o asemenea cursă, preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, le-a tăiat elanul politicenilor: "Ar trebui să ne uităm puţin la infrastructură. Dacă e să comparăm cu Mondialul găzduit de americani în 2026, vedem că peste 15 stadioane, din 23, au peste 69.000 de locuri. Astăzi, toate cele patru ţări despre care vorbim, cred că au împreună doar 2-3 stadioane cu peste 50.000 de locuri. E mult mai important să ne ţinem de 2020 şi să investim în infrastructură, mai ales la juniori."

Până la Cupa Mondială din 2030, România va fi una dintre ţările care vor găzdui meciuri la EURO 2020. Arena Naţională va găzdui patru partide, pe 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020. Dacă se califică, naţionala României va juca cel puţin două meciuri la Bucureşti. Stadioanele stabilite pentru antrenamentele echipelor sunt Arcul de Triumf, Ghencea şi Giuleşti. După cum a anunţat Compania Naţională de Investiţii, proiectele sunt în graficul stabilit, există finanţarea, astfel încât termenul de dare în folosinţă a celor trei noi stadioane a fost fixat pentru 31 martie 2020.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.