UEFA vrea să înfiinţeze o nouă competiţie, după modelul Champions League! Nations League ar urma să înlocuiască meciurile amicale

11 oct 2013 3717 afişări International
UEFA vrea să înfiinţeze o nouă competiţie, după modelul Champions League! Nations League ar urma să înlocuiască meciurile amicale

UEFA vrea să transforme fotbalul la nivel de echipe naţionale pentru a-l face mai atractiv. Astfel, forul continental doreşte să înlocuiască meciurile amicale cu o competiţie denumită Nations League în care vor fi incluse toate federaţiile afiliate.

Ideea nu este una nouă, însă a fost luată serios în discuţie abia luna trecută la întâlnirea de la Dubrovnik unde s-a încercat schiţarea efectivă a întrecerii. Potrivit celor de la The Guardian, care citează surse din cadrul UEFA, Nations League ar urma să debuteze începând cu 2018 şi toţi cei 54 de membri afiliaţi să se alinieze la start.

Naţionalele ar urma să fie împărţite în nouă divizii, în funcţie de coeficient şi rezultate, urmând ca echipa care se impune într-o serie să ia locul ultimei clasate din seria superioară. Schimbările de acest gen se vor face după fiecare etapă jucată. Câştigătoare turneului va fi desemnată, evident, câştigătoarea primei serii şi va primi un premiu substanţial.

The Guardian mai notează că UEFA a preluat controlul drepturilor TV pentru toate naţionalel, promiţând în schimb sume mai mari din televizări. Nations League ar urma să aibă acelaşi regulament de televizare ca şi Champions League, iar UEFA s-ar putea ţine de promisiune în acest caz.

Totuşi, federaţiile importante din Europa ar putea refuza participarea la Nations League. Pentru naţionale precum Anglia, Spania sau Germania, spre exemplu, este mult mai important un amical cu Brazilia sau Argentina din punct de vedere financiar. Dacă ar intra în Nations League, ar trebui să renunţe la partidele amicale contra oricărei echipe care nu este afiliată UEFA.

Cum arată cele nouă serii:

Prima divizie: Spania, Germania, Olanda, Italia, Anglia, Portugalia

A doua divizie: Rusia, Grecia, Croaţia, Suedia, Franţa, Bosnia-Herţegovina

A treia divizie: Ucraina, Danemarca, Elveţia, Belgia, Ungaria, Cehia

A patra divizie: Irlanda, Serbia, Norvegia, Slovacia, Turcia, Israel

A cincea divizie: Slovenia, Austria, România, Muntenegru, Polonia, Finlanda

A şasea divizie: Scoţia, Armenia, Bulgaria, Letonia, Estonia, Belarus

A şaptea divizie: Ţara Galilor, Irlanda de Nord, Albania, Islanda, Lituania, Macedonia

A opta divizie: Georgia, Moldova, Azerbaijan, Luxemburg, Cipru, Kazakhstan

A noua divizie: Liechtenstein, Insulele Feroe, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.