S-a completat tabloul "optimilor" şi Europa e aproape sigură că trimite o echipă în finală! Contrast: multe dintre favorite s-au "îngrămădit" pe aceeaşi parte, Spania ar putea profita. Programul complet + transmisiuni

30 iun 2018 28783 afişări CM 2018
S-a completat tabloul "optimilor" şi Europa e aproape sigură că trimite o echipă în finală! Contrast: multe dintre favorite s-au "îngrămădit" pe aceeaşi parte, Spania ar putea profita. Programul complet + transmisiuni
 • După două săptămâni în care cele 32 de echipe au dat tot ce au avut mai bun, strtegiile s-au gândit şi răzgândit, Cupa Mondială din Rusia a ajuns în punctul care contează cu adevărat: optimile de finală! Iar fazele eliminatorii cuprind zece echipe din Europa, patru din America de Sud şi una din America de Nord, Mexic, care se vor lupta pentru marea coroană de campioană mondială.
 • AICI AI TOTUL DESPRE CUPA MONDIALĂ

Vineri am aflat ultimele echipe calificate, cu Japonia şi Columbia obţinând dramatic biletele, dar şi soarta Grupei G, câştigată de Belgia, după 1-0 cu Anglia. Acum, tabloul optimilor de finală e complet, iar startul va fi dat de Franţa şi Argentina, pe 30 iunie de la ora 17:00, la Kazan.

Tabloul complet al optimilor de finală de la Campionatul Mondial din Rusia:

 • Franţa - Argentina 4-3 -CRONICA MECIULUI
 • Uruguay - Portugalia 2-1 - CRONICA MECIULUI
 • Brazilia vs. Mexic
 • Belgia vs. Japonia
 • Spania vs. Rusia
 • Croaţia vs. Danemarca
 • Elveţia vs. Suedia
 • Anglia vs. Columbia

*** Brazilia, Columbia, Uruguay, Franţa, Mexic, Argentina, Elveţia şi Belgia sunt echipele calificate în optimi care au ajuns în această fază şi la ediţia din 2014


Cu câştigătoarele Grupelor A, C, E şi H trimise pe partea superioară a tabloului, prima jumătate de concurs pare mult, mult mai echilibrată decât a doua, unde au aterizat echipele care au triumfat în Grupele B, D, F şi G. Astfel, prima finalistă se va alege dintre Uruguay, Portugalia, Franţa, Argentina, Brazilia, Mexic, Belgia şi Japonia, iar un verdict e foarte greu de dat în această fază. Primele două optimi sunt adevărate derby-uri (Uruguay vs. Portugalia şi Franţa vs. Argentina), în timp ce Brazilia şi Belgia pornesc ca mari favorite cu Mexic, respectiv Japonia şi, cel mai probabil, vor sta faţă în faţă în faza sferturilor de finală. Apoi, câştigătoarea se va împerechea cu echipa care va ieşi învingătoare din primul sfert de finală (Uruguay/Portugalia vs. Franţa/Argentina).

Spania favorită pe partea inferioară a tabloului?

Dacă Germania ar fi mers mai departe, lucrurile ar fi stat cu totul şi cu totul altfel în a doua jumătate a tabloului de concurs, dar eliminarea campioanei mondiale en-titre a deschis uşa Spaniei spre finală, câştigătoarea din 2010 devenind, pentru mulţi, favorită la accederea în ultimul act. Calificată de pe primul loc al Grupei B, Furia Roja va da peste Rusia în optimi, la şapte luni după ce a remizat cu ex-sovieticii (3-3 într-un meci amical), dar misiunea din sferturi nu se anunţă deloc uşoară. Croaţia, una dintre cele trei echipe care au ieşit din grupe cu nouă puncte (alături de Uruguay şi Belgia) se anunţă o nucă tare, iar ex-iugoslavii au avantajul de a-şi fi odihinit titularii în meciul cu Islanda (2-1), iar în faţa lor va ieşi Danemarca, fosta adversară a României în preliminarii. Pe hârtie, Spania şi Croaţia sunt mari favorite să joace sfertul care, oricum, va însemna o înfruntare 100% europeană.

Ultimul sfert al tabloului e populat de trei echipe europene şi una din America de Sud, Columbia, şi o are drept favorită pe Anglia. Britanicii au pierdut cu 1-0 cu Belgia şi, conform specialiştilor, au plecat mai departe pe un culoar mai uşor. Dacă trece de Columbia, în faţa Albionului va sta fie Elveţia, fie Suedia, ambele fiind considerate adversare sub valoarea trupei lui Gareth Southgate. În sfârşit, câştigătoarea sfertului pe care se află Spania, Rusia, Croaţia şi Danemarca se va bate pentru un loc în finală cu Elveţia, Suedia, Anglia sau Columbia. Matematic, Europa va trimite o echipă în finală în proporţie 87,5%!

Programul optimilor de finală:

 • 30 iunie, ora 17:00 -  Franţa - Argentina (Kazan) - TVR 1, TVR HD
 • 30 iunie, ora 21:00 - Uruguay - Portugalia (Soci) - TVR 1, TVR HD
 • 1 iulie, ora 17:00 - Spania - Rusia (Moscova, Lujniki) - TVR 1, TVR HD
 • 1 iulie, ora 21:00 - Croaţia - Danemarca (Novgorod) - TVR 1, TVR HD
 • 2 iulie, ora 17:00 - Brazilia - Mexic (Samara) - TVR 1, TVR HD
 • 2 iulie, ora 21:00 - Belgia - Japonia (Rostov-pe-Don) - TVR 1, TVR HD
 • 3 iulie, ora 17:00 - Suedia - Elveţia - TVR 1, TVR HD
 • 3 iulie, ora 21:00 - Columbia - Anglia (Moscova, Spartak) - TVR 1, TVR HD

Europa şi America de Sud, la putere

În ciuda eforturilor FIFA de a dezvolta şi ajuta fotbalul din afara Europei, Cupa Mondială din e dovada vie că tot "bătrânul continent" face legea pe marea scenă a fotbalului mondial. După faza grupelor, zece dintre cele 14 echipe europene care au luat startul în competiţie îşi continuă aventura rusească, în timp ce celelalte confederaţii, în afara celei din America de Sud, au rămas datoare.

Dacă Europa le-a pierdut doar pe Islanda (locul trei în Grupa B), Serbia (locul trei în Grupa E), Germania (ultima în Grupa F) şi Polonia (ultima în Grupa H) şi CONMEBOL a rămas doar fără Peru, Confederaţia Africană de Fotbal a rămas fără "gloanţe". CAF a trimis la Mondial un număr de cinci echipe, toate eliminate. În grupa A, Egiptul a terminat pe ultimul loc, cu niciun punct şi doar două goluri, ambele marcate de vedeta Mohamed Salah. În grupa B, Marocul a fost „prea mic” ca să facă faţă coloşilor europeni Spania şi Portugalia, dar şi Iranului, care i-a bătut în meciul direct. În grupa D, Nigeria a izbutit doar o victorie, contra Islandei, şi a încheiat pe trei. Senegal a terminat pe trei grupa H, la egalitate perfectă cu Japonia, dar a pierdut calificarea pe criteriul disciplinar. După o egalitate perfectă, s-a recurs la cartonaşele galebene pentru departajarea celor două echipe. Japonia, cu doar patru „galbene”, a întrecut în clasament Senegalul, care a primit şase cartonaşe. Tunisia a fost şi ea eliminată, într-o grupă unde nu a produs nicio surpiză.

Rusia, Spania, Portugalia, Franţa, Danemarca, Croaţia, Elveţia, Suedia, Anglia şi Belgia sunt cele zece echipe europene calificate în optimile de finală, unde America de Sud va fi reprezentată de Uruguay, Brazilia, Argentina şi Columbia.

Dintre toate echipele care au zburat spre Rusia, AFC a rămas doar cu Japonia, care s-a calificat la limită, pe criteriul disciplinar, în defavoarea Senegalului. În grupa A, Arabia Saudită a terminat pe trei, după ce a bătut doar Egiptul. Iranul a terminat tot pe aceeaşi poziţie în grupa B, grupă în care a reuşit singura victorie contra unei echipe africane (1-0 cu Maroc). În grupa C, Australia i-a dat puţine emoţii Danemarcei pentru calificare, dar a terminat pe ultimul loc, cu un singur punct. Coreea de Sud a produs marea surpiză de la Mondial, după ce a bătut Germania cu 2-0, dar nu a fost suficient şi a terminat pe trei, la egalitate de puncte cu nemţii, care ocupă locul patru.

CONCACAF, organismul inernaţional de fotbal din America de Nord şi Centrală, a trimis în Rusia trei echipe: Mexic, Costa Rica şi Panama, dintre care merge mai departe doar cu mexicanii. Costa Rica a termniat pe ultimul loc în grupa E, după egalul 2-2 cu Elveţia. Panama, echipa dinamovistului Jaime Penedo, nu a avut nicio şansă contra Belgiei sau Angliei, şi a fost şi ea eliminată.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.