Povestea superbă a indianului care a pedalat până la Cupa Mondială: "La graniţă nu mă lăsau să trec, slăbisem şi nu mai semănam cu cel din poza de paşaport"

8 iul 2018 3512 afişări Comentează şi tu CM 2018
Povestea superbă a indianului care a pedalat până la Cupa Mondială: "La graniţă nu mă lăsau să trec, slăbisem şi nu mai semănam cu cel din poza de paşaport"

Francis stătea acasă, în sudul Indiei, când un prieten l-a întrebat dacă merge la Cupa Mondială. “Desigur. Aş putea chiar să călătoresc în Rusia pentru a vedea extravaganţa” a spus acesta. Astea se întâmplau în luna august a anului trecut, dar nu avea idee cum o să îşi permită biletele de avion din Kerala, oraşul în care acesta locuieşte, şi până în Rusia. Matematicianul indian de 28 de ani primeşte pe o zi de muncă aproximativ 40 de dolari, însă nu erau destui pentru a călători şi să stea o luna în Rusia.

Am realizat că nu aş fi avut bani să călătoresc în Rusia şi să stau o luna. Atunci m-am întrebat – care ar fi cel mai ieftin mod de a călători? Bicicleta a fost răspunsul” a spus Francis în interviul acordat BBC-ului. Pe 23 februarie 2018 a început lunga aventură a indianului. A luat avionul până în Dubai şi de acolo a pornit cu feribotul până în Iran. Chiar şi aşa, din Iran şi până la Moscova, capitala Rusiei, mai erau 4200 de kilometri. Şi-a dorit să îl vădă şi să îl întâlnească pe idolul său, Leo Messi.

“Iubesc să merg cu bicicleta şi sunt nebun cu fotbalul. Am combinat simplu cele două pasiuni ale mele”

Faptul că nu a putut să meargă prin Pakistan, din cauza problemelor dintre cele două ţări, a complicat călătoria. A trebuit să ia avionul până în Dubai, însă nu a putut să ia cu el şi bicicleta. Asta a însemnat o “gaură” în bugetul acestuia, deoarece a trebuit să cumpere o bicicletă nouă care l-a costat aproximativ 700 de dolari. A ajuns într-un port din Iran în data de 11 martie. Francis spune despre Iran că este cea mai frumoasă ţară pe care a vizitat-o vreodată. Chiar dacă a petrecut 45 de zile prin Iran, acesta a înnoptat doar două zile la hotel. Clifin şi-a trăit aventura cu 10 dolari pe zi, însă în Iran toată lumea îl invita în casele lor oferindu-i mâncare şi un loc să doarmă. “Percepţia mea despre Iran s-a schimbat. Am realizat că nu trebuie să îţi formezi o opinie despre o ţară bazându-te pe geopoliticile sale” a mai zis acesta. 

“Este adevărat că fotbalul şi filmele unesc lumea!”

Ciclismul l-a slăbit extrem de mult. Când a ajuns în Azerbaijian, poliţia de frontieră a avut o problemă cu verificarea actelor sale, deoarece acesta slăbise foarte mult în acea o lună jumătate petrecută pedalând. Poliţiştii s-au comportat frumos cu el, iar după 8 ore petrecute la graniţă a reuşit să intre în ţară. Spune despre Azerbaijian că este o ţară puţin mai scumpă decât Iranul, aşa că în marea parte a timpului petrecut şi-a pus cortul prin parcuri. Oamenii din Azerbaijian sunt şi ei prietenoşi, spune acesta, dar nu sunt aşa “deschişi” cu străinii. Norocul său a fost că a găsit o familie de indieni stabilită în Baku, capitala ţării, unde a stat câteva zile.

Georgia l-a refuzat, iar asta a însemnat o problemă. “Aveam toate documentele, dar încă nu ştiu de ce mi-a fost refuzată intrarea. Asta m-a lăsat într-o situaţie precară deoarece aveam o singură viză de intrare în Azerbaijian” a spus Francis. Clifin a fost blocat timp o zi în “ţara nimănui”, în zona neutră dintre Georgia şi Azerbaijian. A auzit de la oameni că ar putea să între direct în Rusia, prin regiunea Dagestan, aşa că şi-a luat inima în dinţi şi s-a dus direct fără să se gândească prea mult. “Am mers acolo fără să realizez că nu este considerată ca o zonă sigură. Dar nu aveam altă opţiune şi am intrat în Dagestan pe 5 iunie”.

Limba a fost o problemă, deoarece mai nimeni nu vorbea engleză. Toţi se uitau la el, deoarece un indian pe bicicletă nu a mai fost văzut prin regiune. Mai avea 21 de zile până la meciul la care a prins bilete, Franţa-Danemarca, care se juca în capitala Rusiei, Moscova. “Eu ţin cu Argentina şi Lionel Messi este favoritul meu, mă închin lui. Este visul meu să îl întâlnesc şi să îl rog să îmi semneze bicicleta”. Clifin Francis speră că va inspira multă lume după această aventură. “Îmi doresc să văd India jucând în Cupa Mondială. Iar asta se va întâmplă doar atunci când mai mulţi copii se vor apuca de fotbal în india. Sunt optimist asupra şanselor noastre în următorii 20 de ani”, adaugă indianul.

“Aş fi fericit dacă aventura mea inspiră măcar un copil să joace fotbal în India”

India nu a participat niciodată la vreo Cupă Mondială, iar cel mai bine cotat jucător în prezent, conform site-ului de specialitate www.transfermarkt.com, este Sunil Chhetri (33 de ani). Atacantul celor de la Bengaluru valorează 275,000 de euro, iar pentru echipa naţională are 92 de selecţii unde a marcat de 52 ori. Cele mai bune momente din cariera sa le-a petrecut când juca la echipa B a portughezilor de la Sporting Lisabona.

Ciclismul te readuce la nevoile primitive ale vieţii. Ce ai nevoie la finalul zilei este un duş, un loc frumos să îţi pui cortul şi mâncare bună şi eşti fericit” – Clifin Francis pentru BBC.

Articol scris de Bogdan Voicu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.