Andru Nenciu după Brazilia – Belgia 1-2. “De ce nu l-aţi ascultat măcar pe Romario?”

6 iul 2018 17842 afişări Comentează şi tu CM 2018
Andru Nenciu după Brazilia – Belgia 1-2. “De ce nu l-aţi ascultat măcar pe Romario?”

Pe brazilieni doar un şpiţ în gură îi putea trezi la pauză, în niciun caz Tite, omul care juca Mima, solicitând un penalty la simularea lui Neymar. Poate l-a văzut Mihai Mălaimare!? Poate mai e un loc la Teatrul Masca. Urmaşul lui Felipao, caraghiosul-caraghioşilor, cel care le ştia pe toate, la centimă, în urmă cu patru ani, fie a înghiţit un somnifer, fie e prost intenţionat. A apelat la Firmino – lăsat să clocească pe bancă – doar când îi tremurau picioarele. La pauză.

Şi Selecao a arătat a Selecao în primele 15 minute ale reprizei secunde. A avut şi Tite o sclipire a intuiţiei. Cu doi prădători în teren, nu numai de gura porţii, urmaşii lui Romario au făcut cărţile. În startul furios al reprizei a doua, Jesus şi Firmino au arătat că sunt compatibili, iar primul a scos un penalty care a demonstrat că Milorad Mazic cu toţi mini-mazicii lui din alveola cu monitoare au orbul găinii. Dar nu-i asta o scuză pentru eliminarea Braziliei.

Roberto Martinez a pregătit excelent tehnico-tactic partida. L-a eliberat pe De Bruyne din chingile specifice postului de închizător şi i-a oferit libertate totală. Şi cel mai bun dintre cei buni din Premier League a zburdat. Dezinvolt, adevărat arhitect al construcţiei begienilor, roşcovanul a fost disciplinat, creativ şi a jucat simplu. Încântător a fost şi Eden Hazard. Incursiunile atacantului de buzunar au avut şi cantitate, şi eficienţă. Şi-a uzat adversarul direct şi a dărâmat două popice dintr-o lovitură. I-a strivit moralul lui Fagner şi a subliniat lipsa lui Dani Alves. Belgia a arătat ca o echipă solidă, cu un mijloc de netrecut, iar..

... Iar Neymar, desigur, cel din actul secund, s-a trezit mult prea târziu. Jocul său fantezist din partea a doua a mai avut doar efectul unei frecţii la picior de lemn. Iar când în apărarea Belgiei a domnit harababura, Courtois a arătat că nu şomează nimeni atunci când vrei să cucereşti titlul mondial. S-a arcuit la timpul potrivit, în minutul 90+4, şi a anulat orice pojghiţă de speranţă a unei reprezentative care rămâne să puncteze, în continuare, doar din punct de vedere estetic.

Unii antrenori şi fotbalişti învaţă din experienţele care le-au strâns inima timp de 90 de minute. Japonezii i-au întărit pe Dracii Roşii. Le-au arătat ce au gestionat prost în optimi şi ce trebuie să schimbe pentru Selecao. Şi au aplicat tactica optimă în această seară. Brazilia n-a învăţat din erorile altora. Şi nici din scăpările din meciurile precedente. S-au bazat pe geniul lui Neymar. O carte perdantă.

Şi, după cum au jucat la acest Mondial, n-au luat în serios nici sfatul lui Romario. Campionul mondial din 1994 le dăduseră urmaşilor săi reţeta câştigătoare: "Recomandarea mea este să faceţi dragoste, cât mai mult, în zilele libere, şi apoi veţi intra mai concentraţi în meciuri". Romario. A fost odată.

 

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.