Southampton are cea mai tare academie din Europa. Real Madrid a reuşit să depăşească celebra "La Masia". Cum se prezintă situaţia la noi şi de câţi bani a vândut Academia Hagi

13 mar 2015 7791 afişări Campionate Externe
Southampton are cea mai tare academie din Europa. Real Madrid a reuşit să depăşească celebra "La Masia". Cum se prezintă situaţia la noi şi de câţi bani a vândut Academia Hagi
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Southampton este clubul cu cea mai de succes academie, se arată într-un studiu făcut de CIES Football Observatory. Clubul la care este legitimat şi Florin Gardoş a câştigat 90.2 milioane de euro în ultimii 3 ani, din vânzarea unor jucători formaţi în propria curte.

Într-un fotbal disputat din ce în ce mai mult sub amprenta banilor, cluburile mici caută resurse să ţină pasul cu granzii care atrag venituri de sute de milioane de euro. Până acum, cea mai eficientă metodă s-a dovedit dezvoltarea unei academii atât de bine organizată încât să producă jucători pe care să-i vândă marilor forţe financiare pe sume considerabile.


1,072 miliarde de euro au câştigat în total cluburile din primele 5 campionate din Europa, prin vânzarea de jucători crescuţi în propriile academii


Într-un studiu făcut de CIES Football Observatory, clubul care a vândut cel mai bine jucători formaţi în ultimii 3 ani în propria academie este Southampton. Aceasta a atras 90,2 milioane de euro din vânzările lui Calum Chambers, Adam Lallana şi Luke Shaw. Cu toate acestea, în ciuda acestor pierderi la capitolul calitate, conducerea ”sfinţilor” a dat dovadă de multă abilitate şi a format o echipă care în acest sezon se bate pentru locurile care duc în cupele europene.

Surprinzător, celebra ”La Masia” a fost depăşită de academia lui Real Madrid. Campioana Europei a câştigat în ultimii 3 ani 43 de milioane de euro din vânzarea unor jucători crescuţi la propria academia, în timp ce rivala Barcelona a vândut de 38,8 milioane de euro.

Campionatul care stă cel mai bine la instruirea şi dezvoltarea propriilor jucători este cel al Franţei. Ligue 1 are 4 reprezentante în top 10 cele mai productive academii şi în ultimii 3 ani a obţinut din această sursă venituri de 292 milioane de euro. Pe locul 2 se află campionatul Spaniei, care dă tot 4 reprezentante în top 10, dar veniturile totale au fost de 276 milioane de euro.

Sursa: football-observatory.com

Surprinde însă reprezentarea slabă a Germaniei în acest studiu. Imediat după turneul final EURO 2000 - care a fost un eşec major pentru ei - nemţii au dezvoltat un program pentru dezvoltarea fotbalului german. S-a ajuns astfel la situaţia în care toate cluburile din primele două ligi sunt obligate să aibă academie, fiind o condiţie pentru licenţiere. Cu toate acestea, doar Borussia Dortmund se află în top 10, cu 43,5 milioane de euro obţinuţi din transferurile de jucători formaţi în propria academie.

37,5milioane de euro a plătit Manchestert United pentru Luke Shaw, cel mai scump jucător pe care l-a vândut Southampton în istoria sa.

Viitorul, singurul club din Liga 1 care are academie

După cum se ştie, situaţia în Româniala copii şi juniori este sub orice critică. În acest moment, singura academie de fotbal din ţară este cea înfiinţată de Gică Hagi. Înfiinţată în 2009, a reuşit să formeze grupe de juniori care au pus stăpânire pe competiţiile de profil. Însă, până acum, Hagi n-a reuşit să scoate vreun jucător care să impresioneze prin calităţile sale. Vârfurile au fost Gabi Iancu, Alin Toşca şi Aurelian Chiţu, primii doi fiind în prezent la Steaua.

Cât despre veniturile din transferuri de jucători, din 2009 şi până în prezent Academia Hagi a vândut de doar 2,3 milioane de euro. Cel mai scump a fost Aurelian Chiţu, pentru care Valenciennes a plătit 700.000 de euro. Mijlocaşul n-a reuşit însă să se impună în campionatul Franţei, iar în prezent este legitimat la Astra Giurgiu.

Un alt proiect care se anunţa interesant a fost cel propus de Gigi Becali în 2008. Cu surle şi trâmbiţe, patronul Stelei a înfiinţat atunci o academie, dar s-a plictisit repede şi în 2010 a renunţat la ea, pe motiv că înghite prea mulţi bani.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.