Cum va reacţiona Kim Jong-un? Coreea de Nord a fost demolată la Cupa Asiei şi e la un pas de eliminare. Ce s-a întâmplat în 2010, după o umilinţă asemănătoare

13 ian 2019 13346 afişări Campionate Externe
Cum va reacţiona Kim Jong-un? Coreea de Nord a fost demolată la Cupa Asiei şi e la un pas de eliminare. Ce s-a întâmplat în 2010, după o umilinţă asemănătoare

Coreea de Nord a fost învinsă categoric de Qatar, scor 6-0, în a doua etapă din faza grupelor de la Cupa Asiei. Coreea de Nord aproape eliminată după ce a pierdut primele două jocuri şi are un golaveraj de -10, cel mai slab de la acest turneu final.

Qatarezii îşi construiesc o echipă naţională care să se prezinte onorabil la Mondialul din 2022, iar rezultatele încep să se vadă. Elevii lui Felix Sanchez au învins Libanul, scor 2-0, respectiv Qatarul, iar acum vor înfrunta Arabia Saudită, în ultima etapă din faza grupelor. Învingătoarea va câştiga grupa. Arabia Saudită are de asemenea şase puncte, după 4-0 cu Coreea de Nord şi 2-0 cu Liban.

Cei 14 jucători folosiţi de antrenorul Yong-Jun Kim în înfrângerea categorică cu Qatar:

  • Ri Myong - Ri Il-J, K. Kim, Kim Son-Gi (T. Ri), Kim Chol-B - Y. Kim (Ri Yong), Sim, Ri Un-Chol - K. Ri (Ri Yong), Pak, JongLibanul şi Coreea de Nord mai au o şansă să ajungă în fazele eliminatorii. Se califică primele două clasate din fiecare grupă, respectiv cele mai bune patru formaţii aflate pe a treia poziţie. În ultima rundă se vor înfrunta direct Kârgâzstan şi Filipine, Vitenam şi Yemen, Liban şi Coreea de Nord, respectiv Turkmenistan şi Oman. Cine câştigă poate spera la o clasare printre cele mai bune formaţii de pe locul 3.

Cum va reacţiona Kim Jong-un? Există un precedent

În 2010, Coreea de Nord a evoluat la Campionatul Mondial din Africa de Sud. După ce au pierdut la limită în faţa Braziliei, scor 2-1, asiaticii au fost călcaţi în picioare de Portugalia. Lusitanii s-au impus cu 7-0, lucru care a stârnit mânia lui Kim Jong-un. După ce au pierdut şi în ultima etapă, scor 3-0 în dauna Coastei de Fildeş, asiaticii s-au întors acasă. Au urmat clipe de coşmar pentru jucători şi pentru stafful echipei naţionale.

Timp de şase ore, jucătorii au fost ţinuţi în picioare într-o piaţă din capitala Phenian, unde ministrul sportului i-a criticat şi i-a umilit. 400 de oameni au fost aduşi să asiste la această mustrare a echipei naţionale. Antrenorul a fost exclus din partid şi trimis să lucreze în mină. S-a zvonit că acesta a fost urmat şi de o parte din jucători. În Coreea de Sud s-a scris că jucătorii au scăpat ieftin: "Pe vremuri, sportivii şi antrenorii care aveau rezultate slabe erau trimişi la închisoare."

Preşedintele FIFA de atunci, Sepp Blatter, a spus că s-a demarat o anchetă cu privire la umilinţa prin care au trecut membrii echipei naţionale. La scurt timp după aceea, FIFA anunţa că investigaţia a fost închisă, acuzaţiile fiind considerate nefondate. Federaţia de Fotbal Nord-Coreeană s-a apărat spunând că totul făcea parte din pregătirea fizică a jucătorilor.

Kim Jong-un este unul dintre ultimii dictatori ai lumii, acesta fiind conducătorul suprem al Coreei de Nord. La 29 decembrie 2011, după încheierea perioadei de doliu naţional decretate în urma morţii tatălui său,  Kim Jong-il a fost proclamat oficial "conducător suprem al partidului, statului şi armatei". La 18 iulie 2012 Kim Jong-un a fost numit mareşal al Armatei Populare nord-coreene.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.