Acesta e modelul german: Bayern Munchen a anunţat că a achitat complet Allianz Arena cu 16 ani înainte de termenul limită

20 nov 2014 11772 afişări Campionate Externe
Acesta e modelul german: Bayern Munchen a anunţat că a achitat complet Allianz Arena cu 16 ani înainte de termenul limită

Bayern Munchen va avea la dispoziţie un buget extrem de generos pentru a îmbunătăţi echipa după ce a terminat de achitat costul stadionului Allianz Arena, de 346 de milioane de euro, cu 16 ani înainte de termenul limită.

Anunţul a fost făcut de preşedintele clubului, Karl-Heinz Rummenige, în programul de meci de la partida Bayern Munchen - Hoffenheim, din Bundesliga. "Este complet achitat. Am finanţat stadionul exclusiv din fonduri private. În 2005, am făcut un împrumut de 346 de milioane de euro, pe durata a 25 de ani, adică până în 2030. Sunt foarte mândru că am reuşit să plătim stadionul după numai 9 ani şi jumătate", a spus Rummenige.

Preşedintele lui Bayern a oferit şi un indiciu despre cum vor fi folosite fondurile destinate transferurilor de jucători. El a sugerat că Pep Guardiola va avea la dispoziţie un exces de 25 de milioane de euro, adică exact clauza de reziliere a lui Marco Reus, internaţionalul lui Borussia Dortmund. "Profitul generat acum de Allianz Arena va fi investit în viitorul echipei", a mai declarat Rummenige.

Rapiditatea cu care Bayern a reuşit achitarea integrală a împrumutului este datorată şi faptului că Allianz AG a devenit al treilea sponsor principal al bavarezilor, după Adidas şi Audi. Cele trei companii au virat împreună aproximativ 110 milioane de euro în vistieria clubului. Bayern va anunţa pe 28 noiembrie rezultatele acestui an financiar, dar Rummenige a dezvăluit deja o parte dintre cifre. Astfel, cifra de afaceri este de 528 de milioane de euri, iar profitul de 16,5 milioane de euro. În 2013, cifra de afaceri a fost de 432,8 milioane de euro, în timp ce profitul înregistrat a fost de 14 milioane de euro.

Barcelona şi Real au datorii imense

Anunţul oficialilor lui Bayern capătă o dimensiune şi mai mare în contextul în care multe din marile cluburi europene au datorii uriaşe. De exemplu, câştigătoarea ultimei ediţii Champions League, Real Madrid, a ajuns în toamna lui 2014 la datorii cifrate la peste jumătate de miliard de euro (602 milioane) către bănci, creditori, guvernul ţării şi alţi terţi. Mai mult, în ultimul an datoria galacticilor nu a scăzut, ci a devenit cu peste 10% mai mare, un lucru extrem de îngrijorător pentru oficialii de pe Santiago Bernabeu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.