Neînţelesul Gâlcă

24 aug 2014 2380 afişări Blog

Excelentă observaţia prietenului de pe facebook Rodut Nairam: Gâlcă a trimis pe teren împotriva Ceahlăului cea mai defensivă echipă posibilă, cu 7 (şapte!) jucători care ştiu mai mult să se apere decât să atace - cei patru fundaşi, doi închizători care nu prea au învăţat ce e aia pasă în adâncime sau pasă decisivă - Breeveld şi Neagu - plus Pârvulescu, reprofilat fundaş la Steaua în perioada Reghecampf, în linia de trei din spatele lui Keşeru. E cam greu să înscrii în condiţiile astea, nu-i aşa?

Ok, Gâlcă bagă la pauză doi fotbalişti ultraofensivi, Sânmărtean şi Adi Popa, în locul fantomelor din prima repriză Stanciu şi Pârvulescu, dar, ciudat, nu schimbă sistemul, lăsându-i pe ambii închizători, Breeveld şi Neagu, pe teren. Şi dă-i şi atacă! Nici prietenul Rodut, nici eu şi cred că nici fanii Stelei nu înţeleg ce trebuia să mai închidă Steaua cu Ceahlăul la 0-1!

Gâlcă nu a greşit numai aşezarea tactică, ci şi echipa. Nu suntem chiar la un spectacol de improvizaţie, ci la un joc de fotbal. Nu poţi inova la nesfârşit fără să o mai dai şi în bară. Cu întreg axul central schimbat faţă de meciul cu Ludogoreţ -ambii fundaşi centrali, unul dintre închizători, vârful de atac (fals aşa cum a fost el cu bulgarii) -, Steaua s-a dereglat total. Îi înţeleg filozofia lui Gâlcă – „avem un lot valoros, toţi jucătorii noştri sunt foarte buni şi pot juca oricând titulari”. Ei, iată că nu este chiar aşa. Când schimbi tot sau aproape tot, există şi riscul ăsta, să o iei în barbă de la un antrenor experimentat, care ştie joaca prin Liga I, chiar dacă s-a irosit ani la rând făcând jocurile Cooperativei.

Dacă dăm la o parte sacrificatul meci cu Ceahlăul, avem în faţă un retur de Liga Campionilor în Bulgaria cu aproape toţi jucătorii importanţi din echipa Stelei odihniţi şi concentraţi doar la returul cu Ludogoreţ. Iar asta e super! Dacă reuşeşte calificarea în grupe, vom spune, chiar dacă nu am înţeles nimic din meciul cu Ceahlăul, că lui Gâlcă i-a ieşit iar! Înfrângerea cu nemţenii va fi uitată, ştearsă din memoria steliştilor, care se vor gândi doar la bonusurile din Ligă şi la adversarii de calibru care vor veni pe Arena Naţională. Vom afla soarta antrenorului Stelei peste numai patru zile!

Versiune selectata: mobil / standard