Naţionala Muntenegrului

26 iun 2013 1156 afişări Blog

Micuţul stat Muntenegru a fost în aceste zile o adevărată echipă naţională. Am simţit spiritul de echipă, mobilizarea extremă, pe care le regăsim şi la naţionalele de baschet, polo, handbal şi fotbal ale acestei ţări din fosta Iugoslavie. A fost un meci pe viaţă şi pe moarte, un meci pentru salvarea unor vieţi, un meci care a început pe frânghie, cu o coborâre în prăpastie, pentru acordarea primului ajutor şi pentru scoaterea victimelor dintre fiarele contorsionate! Un meci care a continuat în birourile autorităţilor muntenegrene, care au organizat exemplar acţiunile de salvare, un meci care s-a jucat, contracronometru, cu Ambulanţele sosite foarte repede la faţa locului, apoi cu o cursă de mare viteză spre spitalele din zonă, al căror personal s-a implicat total, sunt sigur, pentru ca supravieţuitorii să fie resuscitaţi, operaţi, bandajaţi, încurajaţi. Meciul muntenegrenilor pentru salvarea românilor a continuat cu sute de oameni care au mers să doneze sânge şi cu o acţiune impecabilă de transportare a răniţilor la aeroport pentru repatriere.

Spiritul acesta de luptă, de mobilizare extremă, pe care îl regăsim şi la naţionala Muntenegrului în mai toate sporturile l-am simţit şi acum, într-un moment tragic, fără nicio legătură cu sportul. O mobilizare şi o forţă extraordinare, un exemplu de bun simţ şi civilizaţie, pe care, spun câţiva colegi de-ai mei, nu le-am fi întâlnit în România, într-un caz similar. „Ai noştri mergeau să ciordească, nu să dea primul ajutor!” sau „Nu se înghesuia nimeni să doneze sânge dacă accidentul s-ar fi petrecut în România!”. Din păcate, cam asta este părerea noastră, a românilor, despre noi, românii! Şi atunci, cum aţi vrea să ne privească cei de afară?

Muntenegru ne bate rău de tot la handbal, la polo, la baschet, cred că avem mari probleme şi la fotbal, acum ne-a dat o lecţie de comportament civic, de unde avem ce învăţa, fiecare dintre noi.

Mulţumim naţionalei reunite a Muntenegrului!

Versiune selectata: mobil / standard