Erorile lui Piţurcă

22 mar 2013 2918 afişări Blog

Cei care se îndoiau de progresele făcute de unguri la fotbal în ultimii ani şi cei care n-au fost impresionaţi de bronzul mondial la U20 din 2009 al vecinilor noştri sau de felul în care naţionala maghiară a întors meciul cu Turcia din aceste preliminarii au avut aseară o surpriză imensă.

Nu spun că actuala naţională a Ungariei este o forţă mondială, dar ea a produs un fotbal mult mai bun decât al naţionalei noastre, care a jucat, din păcate, cu câteva „mâini moarte” în primul unsprezece. Şi mă refer în primul rând la Goian, depăşit la faza golului şi la cel puţin încă o centrare periculoasă în careul nostru.

Apoi, nu pricep, orice mi-aţi spune despre obsesiile lui Piţurcă şi despre faza penaltyului nostru, de ce a fost titularizat Grozav, aflat într-o formă jalnică la echipa de club. Tot dintr-o încăpăţânare păguboasă, selecţionerul l-a forţat în primul unsprezece pe Bogdan Stancu, în loc să-l folosească pe Maxim, ajuns în campionatul Germaniei pentru că atinsese un nivel foarte înalt în Liga I.
Am văzut apoi cât de timid şi în afara acestui film a fost Ştefan Radu, ce distanţă imensă exista între închizătorii noştri, Bourceanu şi Pintilii, şi oamenii de atac. Am avut impresia că băieţii ăştia doi nici nu au făcut cunoştinţă cu Grozav şi că nu au auzit în viaţa lor de Torje.

Varianta cu Mutu vârf împins a fost un compromis, pentru că nu am găsit sau nu mai avem un atacant clasic de careu. E ca şi cum ai pune un pilot de formula unu să concureze pe un tractor. Mutu şi-a arătat clasa în câteva faze, dar s-a văzut clar că locul lui nu este acolo, iar faza penalty-ului a făcut-o venind de undeva din spate, şi nu din poziţia de vârf.

M-am aşteptat degeaba la o reacţie rapidă a lui Piţurcă imediat după pauză. Nu trebuie să fii ditamai selecţionerul ca să îţi dai seama că lucrurile nu merg aşa cum trebuie şi că trebuie să schimbi ceva. Ori cu Maxim, ori cu Chipciu, poate cu amândoi. Sau, de ce nu, cu Rusescu.

Abia în minutul 66 a reacţionat şi Piţurcă, introducându-l pe Maxim, iar peste cinci minute, pe Rusescu. Între timp se făcuse 2-1 pentru Ungaria, iar cei doi jucători introduşi pe teren mai aveau doar 20 de minute ca să schimbe ceva în jocul moale şi bătrânesc al naţionalei lui Piţurcă.

A schimbat neaşteptat Chicpiu, băgat târziu rău de tot, dar el a adus un punct la care nu mai speram. Rămân marile erori ale lui Piţurcă, neinspirat în alcătuirea primului „11“ şi cu reacţii de antrenor ieşit la pensie.

Versiune selectata: mobil / standard