Inconştienţă la vârf

29 sep 2012 1480 afişări Blog

Semnalul dat de Mircea Sandu printr-un comunicat stufos şi încâlcit îl determină pe Dumitru Dragomir să aibă o reacţie moale şi formală la adresa Comisiilor care judecaseră evenimentele de la Steaua-Rapid. Aici nu vorbim de puncte, de amenzi, de sancţiuni. Vorbim de responsabilitate, de atitudine, de conştientizare şi de implicare. De lipsa lor mai exact. Predicate gen "respect" ori "stop rasismului" pe care forurile internaţionale insistă în ultimii ani sunt luate în derâdere. Cel puţin la Ligă.

Miştoul ieftin şi caterinca inconsistentă, pentru a vorbi pe limba lor, promovate de la vârful piramidei lasă un fenomen periculos să escaladeze în fotbalul românesc. Îngrijorătoare şi explicaţiile unor oficiali ai cluburilor care ar trebui să dovedească infinit mai multă responsabilitate. Am apreciat normalitatea atitudinii lui Laurenţiu Reghecampf la finalul meciului amintit şi tocmai de aceea nu înţeleg de ce a trebuit să dea explicaţii ironic-şmechereşti pentru a justifica gesturi care nu îşi aveau locul. Rimele tâmpe şi periculoase cu familii, boli şi etnii trebuie să dispară, dar pentru asta e nevoie de măsuri ferme şi de tratarea cu maximă seriozitate a unor probleme reale, care nu mai pot fi ascunse în spatele sintagmei: "e teatru, nu fotbal!".

E un cerc vicios din care nu vom putea ieşi cu miticisme gen: "Hai dom'le, vedeţi-vă de treabă că nu e nimic". Nu numai că e, dar bolovanul se rostogoleşte pe principiul dominoului, un gest, o declaraţie atrăgând după sine reacţii mai grave chiar. Nu sunt fanul managerului stelist, dar nu am cum să nu remarc că scandările şi gesturile sale mai mult decât condamnabile au venit ca răspuns la faptul că mii de oameni i-au înjurat urât familia şi fiica. Şi tot aşa! Pentru a putea fi rezolvată o problemă ea trebuie măcar acceptată, dacă nu asumată. Ori eu asta nu văd din partea celor cu putere de a decide.

Tag-uri: blog
Comentează
Versiune selectata: mobil / standard