Răzvan, tu ai băgat alunecări pe zăpadă la Chimistul?

5 mar 2018 1482 afişări Blog

Am un prieten, pe Horia, care la fiecare turneu de FIFA18 pe care îl organizăm oftică ”asistenţa” pierzând câteva secunde pentru a se asigura că jucăm pe teren uscat, fără ploaie sau zăpadă. ”Am băgat destule alunecări la Chimistul pe zăpadă în tinereţe, măcar acum să joc pe teren impecabil”, zice. Sigur, lăsând gluma la o parte, Horia vine din postura de ”aproape microbist” să îi arate unui Răzvan Burleanu cum stau lucrurile. Pentru că degeaba o băgăm pe aia cu ”pentru a conduce un for de sport, nu trebuie să fi fost sportiv”. Ei bine, trebuie. Măcar la nivel de Chimistul, pe un stadion de mâna a paişpea de la periferia Bucureştiului, ca Horia.

În clipa în care n-ai nicio legătură cu sportul, lucru demonstrat inclusiv de fizic, nu doar de felul în care gândeşti, nu ar trebui să iei decizii pentru sportivi. Nu poţi să explici semaforul verde în cazul FC Hermannstadt - FCSB printr-un simplu ”se joacă pentru că e cod galben, nu portocaliu”. Nu e totul explicabil în termeni de Romica Jurca. Nu e matematică, fotbalul nu e ştiinţă exactă, nu ne jucăm FIFA18. Răzvan Burleanu, omul care încă ţine şefia forului care organizează Cupa României, nu a jucat fotbal niciodată, nu ştie că nici măcar crampoanele de 15 înfiletate de urgenţă nu pot asigura aderenţa pe un teren pe care se sparg lopeţile. Vedem cum oamenii, altfel admirabili, care se ocupă de întreţinerea gazonului de la Sibiu au probleme în a înlătura gheaţa de pe iarbă, lopeţile de plastic se îndoaie şi pocnesc. 

Cei care se ocupă acum de Federaţia Română de Fotbal nu sunt, cu foarte puţine excepţii, oameni din sport. Sunt găşti adunate de prin locurile insalubre ale unui aşa-zis mediu de business din România, găşti pigmentate cu băieţi de la vulcanizări auto din Buzău şi cu pretinşi intelectuali care nu au legătură cu sportul şi care, minunat!, n-au văzut un meci de fotbal cap-coadă până să fie aduşi la Casa Fotbalului. Nu li se rupe nici direcţia de la merţan dacă Herghelegiu îşi rupe picioarele sau dacă Florinel Coman îşi fracturează iar vreo gleznă. Ei tot la Casa Fotbalului stau, numărul de la Fan Courierul care duce mingi pe la cluburile-fantomă (dar cu drept de vot) din ţară e acelaşi, primele de calificare şi necalificare tot alea sunt.

Răzvan, fără putinţă de tăgadă, aşa cum îţi place ţie să spui, n-ai băgat nicio alunecare pe zăpadă la Chimistul!

Versiune selectata: mobil / standard