Risipa şi învierea lui Chipciu. Când Gâlcă şi destinul nu ţin cont că tocmai ai dat 6 goluri

19 aug 2014 16142 afişări Blog

„Nu am avut nimic de dovedit, dar dacă se mai îndoia cineva de mine, am demonstrat în seara asta de ce sunt capabil”
Claudiu Keşeru, după Steaua – Pandurii 6-0


Claudiu Keşeru a marcat vineri 6 goluri. Marţi seară, a avut un rol periferic la bucuria lui Chipciu, omul care l-a înlocuit în 11-le de start

În hochei, jucătorul care marchează un gol este îmbrăţişat de colegi, îşi scoate proteza dentară şi, în 9 cazuri din 10, se duce pe banca de rezerve unde, pentru următoarele câteva minute, trage dintr-un bidon de apă. Nu este o regulă, dar oboseala generată de patinatul nonstop în fazele precedente îl împinge spre locul în care îşi poate calma pulsul.

Nu este foarte clar dacă oboseala l-a atins pe Claudiu Keşeru după meciul din campionat cu Pandurii – gurile rele spun că ar fi fost imposibil -, dar Costel Gâlcă a decis să-l ţină pe bancă după ce atacantul a marcat 6 goluri în ultima partidă. Sună ca naiba şi orice om normal la cap se întreabă dacă nu cumva antrenorul are nevoie de o verificare. Este Gâlcă în toate minţile? Cine în lumea asta ar ţine pe bancă un fotbalist care, potrivit terminologiei din hocheiul nord-american, este în “hot streak”, adică marchează gol după gol?! Un jurnalist austriac şi-a permis chiar să râdă pe contul său de Twitter de ciudata decizie a lui Gâlcă. Ce nu ştie Thomas Streif de la nachtrichten.at este că, vineri, fundaşii de la Pandurii au părut uneori simple jaloane, însă - chiar şi aşa - 6 goluri nu mai au nicio valoare?

Chestionat în studioul Dolce de dinainte de meci dacă l-ar fi titularizat pe Keşeru, Basarab Panduru a vrut să-l menajeze pe antrenorul alături de care s-a dezbrăcat în vestiarul Stelei acum două decenii. A eschivat, uimit şi el de bizarul întrebării: “Nu ştiu dacă l-aş fi băgat”. Dacă atacantul nu are vreo problemă medicală, cu siguranţă că Panduru l-ar fi titularizat şi n-ar fi fost singurul. Poate doar Mourinho, într-un moment de genialitate neînţeleasă, sau Guardiola, unul dintre puţinii antrenori pe care costumul stă la fel de bine ca pe Gâlcă, ar fi ţinut pe bancă un jucător care tocmai a reuşit meciul carierei. Dincolo de tot mai complicatele scheme tactice şi de şiruri tot mai lungi de cifre statistice, fotbalul e în continuare un sport dominat de instincte primare. Când dai 6 goluri în 90 de minute, o vreme ai senzaţia că poţi distruge psihic orice fundaş din lume, iar pentru Keşeru vremea aceasta era marţi seară.

Acum 20 de ani, Gâlcă avea aura unui neînţeles. Marţi, în primele 45 de minute cu Ludogoreţ, inexplicabila sa decizie de a-i refuza lui Keşeru tricoul de titular l-a bântuit pe banca de rezerve. Chipciu, folosit vârf fals după moda spaniolă, a ratat penaltyul scos abil de Sânmărtean, apoi frustrarea l-a purtat într-un tackling fără sens care-l va ţine în tribună, suspendat, la returul de miercurea viitoare. Orice om lucid realizează că nereuşitele lui Chipciu nu-i pot fi imputate lui Gâlcă, însă atunci când nu e dominat de instincte fotbalul oferă momente de ironie absurdă. Cu Pandurii, Keşeru a bătut impecabil un penalty şi a înscris pentru 4-0 dintr-un unghi din care Chipciu a ratat cu bulgarii.

Fanii care începuseră să-şi facă socotelile clasice, “dacă ar fi fost Keşeru...” au primit satisfacţie în minutul 57 când terminatorul celor de la Pandurii a intrat în locul lui Stanciu. Încă o ironie. După apariţia lui Keşeru, consistenţa din jocul Stelei a dispărut, fapt care l-a făcut pe comentatorul Dolce, Bogdan Cosmescu, să constate că “până şi echipa de anul trecut a Stelei e mai bună decât cea de acum”. Depinde de referinţa aleasă. În prima repriză, varianta 2014-2015 a părut peste echipa construită de Reghecampf în primul său an, echipa care o bătea pe Chelsea la Bucureşti.

Marea ironie a serii a venit însă la final. Din nimic, Chipciu - ratangiul, suspendatul, indecisul de până atunci – a marcat golul care o va duce pe Steaua peste Dunăre cu un avantaj psihologic uriaş. Şi, pentru că destinul se ţine de poante, Keşeru va fi mai mult ca sigur titular, deşi marţi seară a tras un singur şut, anemic, pe poartă în 36 de minute.  

 

Versiune selectata: mobil / standard