Divorţul real dintre Mourinho şi Valdano

26 ian 2011 7 afişări Blog
Marcel Gascon, corespondentul în România al agenţiei spaniole de presă EFE, scrie în exclusivitate în România pe www.prosport.ro şi în ProSport.
Marcel are 25 de ani, este născut la Castellon şi a studiat jurnalismul la Universitatea Complutense din Madrid, dar şi la Universitatea Bucureşti. Vorbeşte fluent româna, scrie în română, locuieşte în Bucureşti şi, deşi este corespondent pentru toate domeniile, are o pasiune pentru sport.
Marcel scrie atât despre fotbalul mioritic cu ochii unui spaniol, cât şi despre lucrurile mai puţin la vedere din fotbalul iberic.
Divorţul real dintre Mourinho şi Valdano Presa spaniolă anunţă “divorţul” dintre antrenorul Realului, Jose Mourinho, şi directorul sportiv al clubului, Jorge Valdano. Povesteşte presa spaniolă că despărţirea s-a oficializat în ultima călătorie a echipei la Sevilla, când Valdano nu s-a deplasat cu jucătorii şi staff-ul tehnic aşa cum făcea de regulă. Ruptura vine după mai multe speculaţii despre conflictul dintre ei, făcut public de Mourinho când nu l-a recunoscut pe Valdano ca interlocutor şi a declarat că el îi raportează doar lui Pérez şi cu directorul general executiv, José Ángel Sánchez. Realul nu poate să-şi permită asemenea tensiuni în vârful conducerii sportive, iar “telenvovela” se va sfârşi cu plecarea unuia dintre cei doi. Dacă Mourinho rezistă marşului implacabil al Barcelonei în Liga în primele luni ale anului şi merge mai departe în Liga Campionilor e usor de prevăzut că va fi Valdano cel care va trebui să-şi caute de muncă. Proiectul Realului este focusat absolut pe campionul Europei cu Inter, in care fostul campion al lumii, idealistul argentinian partizan al purităţii morale şi al fotbalului frumos, are doar un loc incomod de spectator. Pentru că a acceptat să fie parte dintr-un proiect care îi este cu totul străin şi în care nu are niciun cuvânt de spus, Valdano nu poate să se bazeze decât pe eşecul lui Mourinho pentru a ieşi câştigător din această dispută. În schimb, portughezul a fost o propunere de mare anvergură economică şi simbolică. Performanţa lui în faţa Realului se va judeca pe termen lung, şi cel mai probabil Valdano va trebui să plece înainte de verdict. În colaborările lui de presă din anii precedenţi, Valdano a atacat cu pasiune ideile fotbalistice ale lui Mourinho. A scris despre el că este un "obsedat al controlului", că nu crede în jucători şi că "îşi concentra toată vanitatea în munca de antrenor" pentru că "nu a fost jucător la cel mai înalt nivel". Când, în 2006, Chelsea cu Mourinho a fost eliminată din Liga Campionilor de Barcelona, Valdano a scris că, deşi îi place "imaginea de blestemat" a lui Mourinho, "nu crede în inocenţa lui". "Meritul a învins ticăloşia", a adaugat acesta. Dacă evenimentele se desfăşoară în cursul lor natural, hispano-argentinianul va rămâne acum fără post şi cu prestigiul grav afectat. Pentru că, în această vară, ca să se menţină în post şi în deplină cunoştinţă de cauză, a renunţat la ideile sale pentru a combate “meritul” alături unui “ticălos” cât se vrea de dubios, dar care nu păcăleşte pe nimeni - a avut mereu probitatea transparenţei.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.