1-25 din 207 articole

Articole scrise de Dan FILOTI

Dan FILOTI
Dan FILOTI
 • ProSport. Punct ro şi de la capăt!
  6 dec 2013   Blog
  Am scris în ziarul acesta zeci, poate sute de texte. La multe dintre ele simţeam presiunea dead-lineului ce trebuia respectat...”Vorbeşte cu Filoti...Doar editorialul lui mai e de pus în pagină. Iar întârziem ziarul”, îmi răsună şi acum vocile glumeţ-ironice ale amicilor de la layout în dialog cu responsabilul de număr. La altele, înainte să încep să tastez, mă uitam în gol în faţa foii albe şi electronice şi a cursorului ce clipocea nepăsător. De obicei, în astfel de cazuri, îmi căutăm cuvintele pentru a „vorbi” despre un eşec al naţionalei, al echipelor noastre, al sportivilor noştri. (În clipele de entuziasm ideile vin de la sine...) Şi pentru astfel de momente am un glas familiar şi drag mie care îmi spunea amuzat: „Hai, Dane că lacrimogenele îţi ies bine...”. Acum nu ar trebui să fie cazul nici de lacrimogene, nici de dead-line. Ba din contră, m-am setat să scriu un text prin care să respect on-line-ul.
 • Sistemul ceasului al 2012-lea
  14 nov 2012   Blog
  14 echipe, cu sistem play-off şi play-out e o soluţie de care am auzit prima dată în faţa vechiului sediu al FRF, pe o străduţă cu drum înfundat. Acolo, pe scările sau în anexele sordide ale unei clădiri comuniste, de-a valma oameni de fotbal, impresari şi jurnalişti discutau şi aşteptau. Comunicate, decizii, schimbare... Un soi de Poiană a lui Iocan cu mai puţin praf şi mai multe personaje alfabetizate. Măcar aparent. Cei de atunci, în funcţii şi acum, trăiau clipa şi se hrăneau cu performanţele generaţiei de aur, ce se reunea într-o sală mai mult lungă decât lată, în jurul unei mese roase de carii. Au trecut de atunci ani mulţi şi, în tot acest timp, în loc să acţioneze, cei pe care îi denumim generic conducători, s-au mulţumit să amorţească într-un etern azi păgubos şi clientelar. Adevărul e că viziunea, responsabilitatea şi coerenţa erau ultimele noţiuni la care te-ai fi putut aştepta din partea celor menţinuţi în funcţii atâta amar de vreme de un sistem putred. Au stors tot ce era de stors din burete şi acum îl auzim şi îl vedem pe Dumitru Dragomir, cu privirea malefic-vioaie venind cu soluţia salvatoare, pe sub ramele unor ochelari, schimbaţi între timp ca şi cei ai Naşului, ce trădează bunăstarea. Tot el să ne scoată, cum ar veni. Cam ăsta e mesajul. Preia din mers o idee muult mai bătrână decât Casa Fotbalului şi o pune pe tapet mai mândru decât a venit Edison cu becul în faţa omenirii, îşi umflă pieptul şi păşeşte mai ţanţoş decît a făcut-o Armstrong, Neil nu Lance,
 • Singuri împotriva lor
  8 nov 2012   Blog
  Oficialii clubului Rapid au ajuns să implore Comisiile Ligii să dicteze suspendarea terenului propriu şi disputarea următoarelor meciuri fără spectatori.
 • Fotbalul din altă lume
  1 nov 2012   Blog
  Întâmplare petrecută relativ recent, pe un final de săptămână. Nu sunt în Bucureşti. Un week-end de relaxare fără fotbal parcă nu e suficient de săţios.
 • Bilete în alb pentru naţională
  12 oct 2012   Blog
  Trăim clipa. La ora asta, campioana CFR are un parcurs mulţumitor în Liga Campionilor cu o victorie mare la Braga şi o înfrângere previzibilă împotriva celor de la Man. United, iar Steaua e foarte în grafic în grupa ei de Europa League. România atacă sau, după caz, se apără în dubla cu Turcia şi Olanda, având un punctaj maxim, e drept după două meciuri şi acelea cu adversari inferiori, în grupa de calificare la Mondiale. Ce zic eu e că făcând o comparaţie cu ultimii ani am scos un pic capul la suprafaţă. Şi tocmai de aceea mi se pare extrem de important să ne agăţăm de aceste jocuri spre a consfinţi - nu mă tem de cuvinte mari - o împăcare istorică între naţională şi publicul ei. În ultimii ani şi mai ales după apariţia Ar
 • Europa Champions Ligă
  5 oct 2012   Blog
  Am văzut CFR-ul marţi şi Steaua joi. Le-am văzut în sensul că am urmărit meciurile lor de cupe europene din tribună, dar am şi avut ocazia de a percepe, de a observa şi simţi a
 • Inconştienţă la vârf
  29 sep 2012   Blog
  Semnalul dat de Mircea Sandu printr-un comunicat stufos şi încâlcit îl determină pe Dumitru Dragomir să aibă o reacţie moale şi formală la adresa Comisiilor care judecaseră evenimentele de la Steaua-Rapid. Aici nu vorbim de puncte, de amenzi, de sancţiuni. Vorbim de responsabilitate, de atitudine, de conştientizare şi de implicare. De lipsa lor mai exact. Predicate gen „respect” ori „stop rasismului” pe care forurile internaţionale insistă în ultimii ani sunt luate în derâdere. Cel puţin la Ligă.
 • Filoeuropenii noştri
  19 sep 2012   Blog
  Trăim în fotbalul adevărat datorită a două echipe diametral opuse ca strategie, ca discurs, ca filosofie. Punctul comun al CFR-ului şi al Stelei este reprezentat de forma bună de moment şi asta ne permite să nu tremurăm înaintea debutului în grupele Ligii, Campionilor respectiv Europa. Eu zic că sunt premise şi elemente pentru o rivalitate benefică roş-albastră-vişinie, de tipul celei din sezonul 2005/2006 cu CFR în rolul Rapidului. Momentul la care fotbalul românesc se raportează în ultimii ani a fost posibil datorită unor antrenori pasionaţi, dedicaţi şi pricepuţi, care au construit alături de conducători abili un lot solid, echilibrat valoric şi format din jucători responsabili. Chiar dacă vorbim de alte principii, Steaua echipă românească versus CFR cosmopolit, efectele pot fi aceleaşi. Dacă în campionat va câştiga numai una dintre ele sau, cine ştie, niciuna în Europa nici unii, nici ceilalţi nu au nimic de pierdut.
 • Şase puncte aşteptate şi zeci de mii de surprize
  13 sep 2012   Blog
  Nu trebuie să ne păcălim cu faptul că doar victoria aceea asudată din Estonia a readus fanii în stadion. Şi nici nu trebuie să ne lăsăm induşi în eroare de marketingul balcanic al preşedintelui FRF, care a organizat câteva întâlniri televizate cu liderii galeriilor şi a dat o cotă de bilete gratuite fanilor.
 • România stelistizată
  6 sep 2012   Blog
  Am atacat de câte ori am avut ocazia subiectul Sânmărtean la echipa naţională şi mi se pare în continuare că, la cât de multă lipsă de idei şi fantezie e în exprimarea României, vasluianul ar putea lumina estetic şi nu numai jocul nostru. Continuu să cred că Piţurcă e genul antrenorului/selecţionerului încăpăţânat peste măsură, care revine cu greu asupra unei etichete pe care o aplică unui jucător. Indiferent de cât de mult s-ar schimba ori ar evolua „subiectul” luat în vizor.
 • Dinamo, la barieră în Chiajna
  24 aug 2012   Blog
  Înainte de meci ne făceam curaj! Dinamo în Arena Naţională. Practic, pe stadionul unde au câştigat ultimele şi singurele trofee din ultimii cinci ani: Cupa şi Supercupa României. Dinamo în Europa, din nou condusă de Bonetti. Adică omul care a făcut posibilă frumoasa nebunie de la Liberec acum trei sezoane.
 • Batem Estonia? Poate cu Sănmărtean, poate cu Chivu...
  17 aug 2012   Blog
  România la rece. Mă gândesc la a vorbi altfel decât la cald despre ultimul joc de pregătire disputat de naţionala lui Piţurcă şi nu neapărat la a sugera că pe români îi lasă din ce în ce mai mult indiferenţi această naţională ori că exprimarea tricolorilor este una la limita încremenirii.
 • Rapid 112
  9 aug 2012   Blog
  George Copos vorbeşte cu voce tare despre fanteziile sale: „Minune cu Heerenven”. La ora actuală e infinit mai probabil ca Sharon Stone, actriţa aflată la filmări în România şi care în ultimele zile a tot luat masa la Hilton-hotelul finaţatorului giuleştean, să îl invite la o cafea decât să se califice Rapid mai departe. O echipă mai deprimantă şi mai deprimată, mai moale, mai apatică, mai prăfuită şi mai inestetică decât cea pe care o antrenează acum Sabău eu nu am văzut niciodată în Giuleşti. Nu cad în capcana de a pune totul pe umerii antrenorului. Toţi sunt de vină!
 • Campioanele Susanu şi Andrunache
  2 aug 2012   Blog
  Bucata aceea de metal de aproape jumătate de kilogram suflată cu şase grame de aur, argint ori bronz scoate la iveală poveşti
 • Viaţa asta antrenează "U"
  27 iul 2012   Blog
 • "Victima" Porumboiu
  9 iul 2012   Blog
  Chiar dacă Inacio este deja istorie la Vaslui, eu unul nu îmi pot reveni după discursul lui Adrian Porumboiu
 • Din ciclul ei vara nu dorm
  22 iun 2012   Blog
  Acum că ştim sferturile de la Euro, putem să vorbim şi despre sfertodocţii fotbalului românesc. Doctorul Mureşan îşi permite să ironizeze restul Ligii I. Clujul a avut din nou o campanie consistentă şi profitabilă. A luat o serie de fotbalişti despre care foarte mulţi spun că vor fi titulari în sezonul viitor, cu banii pe care Sampdoria i-a virat deja pentru Renan - Renanul care a confirmat, nu speranţa Rapidului -, cel care i-a ajutat pe italieni să promoveze în Serie A. Cu acest lot semnificativ întărit se pregătesc să atace grupele Ligii, astfel că replici gen „Noi nu avem de ce să plătim bani pentru a aduce echipe de talia Barcelonei în România“ cu trimitere la eforturile câinilor de a-şi călca imaginea şifonată cu cea mai cunos
 • Extremele fotbalului cu cască
  14 iun 2012   Blog
  Europeanul ucraineano-polonez e al extremelor. Fotbalul jucat e frumos, incitant, pe alocuri fermecător, asemeni ucrainencelor, dar turneul în ansamblu pare necivilizat şi grosolan ca organizare. Asta vine din gena îndârjirii feroce şi a teribilismului de care dau dovadă radicalii polonezi. Nu înseamnă neapărat că partea ex-sovietică dă frumosul, urâtul fiind exclusiv al celorlalţi. E un melange contrastant, de tip răsăritean, cu care noi suntem obligaţi să fim obişnuiţi, dar care poate fi şocant pentru restul. Imagini ca acelea cu ruşii atacându-i ca barbarii pe stewarzi sau cu polonezii cărând picioare unui „inamic sovietic“, căzut la pamânt, nu au nimic în comun cu ideea şi spiritul unei astfel de competiţii şi nu pot fi scuzate de niciun conflict istoric şi de nicio tragedie, fie ea cea de la Smolensk. La acest EURO 2012, s-a şifonat teribil imaginea aceea idilică, dar perfect posibilă cu suporterii a două naţionale mergând împreună la meci, înfruntându-se maxim din priviri şi tachinându-se amical la o terasă după meci. Am trăit pe viu sentimentul în 2006 în Germania, în Elveţia în 2008 şi mai ales acum doi ani în Africa de Sud. Anul acesta nu am mers la Euro şi, din acest punct de vedere, mă bucur. Am rămas cu amintiri impresionante, din oraşe, din cartiere, de pe şi din jurul unor stadioane ale unui continent pe care m-am simţit infinit mai confortabil şi mai relaxat decât acum din faţa televizorului. Imaginea aceea cu un jurnalist având cască de motociclist pe cap şi
 • Drobul de zăpadă şi fotbalul din altă lume
  13 feb 2012   Blog
  Singura şansă ca meciul dintre Steaua şi Twente să se joace fără nicio problemă este să nu mai ningă. Sau măcar să nu mai ningă aşa tare. În 2012 şi cu stadion de zeci de milioane de euro, noi privim drobul de zăpadă ce se prăvăleşte necontenit pe gazonul al cărui acoperiş zace încremenit.
 • Cod roş-albastru la stadion
  6 feb 2012   Blog
  Dacă acoperişul este montat numai ca decor, ne putem aştepta şi la briz-brizuri subterane cu o instalaţie de încălzire care să fie pusă degeaba pe sub gazonul de zăpadă al Arenei Naţionale. Mai este îngrijorător de puţin timp până la primul meci oficial al sezonului, iar previziunile meteo nu sunt deloc dătătoare de speranţe. E clar că spectatorii nu vor avea parte de protecţie, în cazul precipitaţiilor, şi, credeţi-mă, ca unul care a fost o repriză în tribune la Steaua - Voinţa Sibiu (ultimul meci jucat pe Arena), că te udă până la piele oriunde ai sta în stadion pe inelul cel mai de jos. Rezultă că mai mult de jumătate dintre cei care vor fi în tribune peste zece zile la Steaua - Twente trebuie să se roage să nu plouă/ningă sau să îşi procure pelerine (accesul cu umbrele nefiind permis, conform normelor UEFA). Ar fi bine ca măcar la nivelul solului să fie lucrurile mai OK, dar totul ţine mai degrabă de hazard decât de eventuale pregătiri pe care organizatorii le-ar putea face. Ce încercăm să spunem în cele două pagini din Prosport este că nu e de ajuns să te trezeşti cu un ditamai stadionul, construit cu investiţii supraevaluate, dacă nu ai interes, habar şi bun simţ profesional pentru a-l folosi. În mod normal, cum va fi starea gazonului, câtă zăpadă va fi în tribune, etc. nu ar trebui să constituie probleme pe care să ni le ridicăm înaintea unui joc internaţional de asemenea anvergură, dar e clar că frigul şi zăpada vor fi adversari la fel de periculoşi ca şi Jong sau
 • Hazard şi conjunctură
  4 feb 2012   Blog
  Tătăruşanu n-ar mai trebui să aibă atâta încredere în el, pentru că nu e mai bun ca Stanca. În poartă îl ţin doar interesele economice. Geraldo este văzut de tot staff-ul drept cel mai valoros fotbalist din lot. Un tip cu capul pe umeri, extraordinar de calculat în teren, dar şi în afara lui şi un om care prin tot ceea ce face constituie un exemplu şi un catalizator al energiilor pozitive.
 • Nedreptatea făcută lui Hizo
  2 feb 2012   Blog
  Chiar dacă mai este un pic până când va începe sezonul competiţional, cu precădere în fotbal, evenimentele par că se derulează pe repede înainte în sportul românesc. Asta ne face să trecem poate prea repede peste anumite momente şi să acordăm atenţie unor lucruri mai puţin relevante. Mi se pare, de exemplu, că nu a existat o relaţie de direct proporţionalitate între performanţa obţinută de Tecău la Australian Open şi mediatizarea respectivului succes. Mai cred că dublele lui Marica şi Daniel Niculae din week-end ar fi trebuit punctate mai mult.
 • S-au întâlnit pentru a treia oară în meci direct în carieră! Zenga - Olăroiu 2-1 S-au întâlnit pentru a treia oară în meci direct în carieră!** Zenga - Olăroiu 2-1
  25 ian 2012   International
  Lui Walter Zenga îi merg toate din plin în această perioadă. Pe plan personal, aşteaptă un al doilea copil în relaţia cu Raluca: „Va fi băieţel şi ne bucurăm foarte mult. În martie va veni Walter junior şi atunci o să fie şi mai frumos decât acum”. Liniştea de acasă îi asigură tehnicianului italian o stare de spirit excelentă, astfel că şi în plan profesional reuşeşte lucruri speciale. În ultima etapă, echipa sa, Al Nasr Dubai, a reuşit un rezultat surprinzător pentru mulţi, învingând cu 2-0 Al Ain-ul lui Olăroiu, rezultat datorită căruia a trecut pe locul secund în campionatul din Emirate, la numai trei puncte în spatele formaţiei antrenate de Cosmin Olăroiu, la care joacă şi Mirel Rădoi.
 • Anul nou becalian
  23 ian 2012   Blog
  23 ianuarie a fost oficial ziua Becali. Nu că restul de 365 înmulţit cu cel mult nouă ar fi fost altfel, în sensul că oricum este prezent zi şi noapte la televizor.
 • De ce nu îl vrea Ilie pe Wesley
  23 ian 2012   Blog
  Cea mai interesantă parte a discuţiei pe care Ilie Stan a avut-o cu reporterii ProSport la finalul stagiului din Poiană mi s-a părut aceea când tehnicianul Stelei a acceptat să îşi închipuie zece titluri pe care ar vrea să le citească la noi în ziar. Practic, acestea nu sunt altceva decât dorinţele pe care omul Ilie Stan le are în fotbal pe 2012. Patru din zece nu se referă la Steaua. Fan declarat al Barcei şi al fotbalului spaniol, cel poreclit Iliesta după numele eroului naţional al lor (Iniesta a marcat golul victoriei în finala Campionatului Mondial, Spania-Olanda 1-0) doreşte continuarea unei frumoase supremaţii.
CLASAMENT
POZ Echipa M V E Î GOL PCT
vezi detalii clasament »
1 CFR Cluj 10 7 2 1 15-4 50
2 FCSB 10 7 2 1 18-6 48
3 Viitorul 10 6 2 2 18-10 39
4 U Craiova 10 3 2 5 7-10 34
5 Astra 10 2 0 8 6-20 27
6 Sepsi OSK 10 0 2 8 5-19 21
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.