CALIFICARE! Naţionala de volei feminin merge la Campionatul European. Victorie superbă în Bosnia, după un meci extrem de complicat

9 ian 2019 5981 afişări Volei
CALIFICARE! Naţionala de volei feminin merge la Campionatul European. Victorie superbă în Bosnia, după un meci extrem de complicat

Naţionala de volei feminin a României s-a calificat la Campionatul European după ce a învins Bosnia&Herţegovina, scor 25-17, 19-25, 21-25, 25-17, 15-9. România se putea califica de sâmbătă, dar a cedat în faţa Spaniei, în sala din Alexandria. Circa 1200 de oameni au umplut până la refuza sala din Lukavac, sperând la o calificare istorică a gazdelor.

Fără căpitanul Adina Salaoru, România a început excelent meciul din sala de la Lukavac. Fetele noastre au controlat primul setul de la un capăt la celălalt şi s-au impus cu 25-17. Al doilea set le-a revenit gazdelor, care s-au trezit din pumni. România a reuşit să recupereze până spre finalul setului secund, dar elevele lui Goran Nesic au fost împinse de la spate de public şi în cele din urmă au triumfat cu 25-19.

Fetele antrenate de bulgarul Nikolay Ivanov nu şi-au revenit în setul următor. Desfăşurat parcă la indigo, setul a fost adjudecat de gazde, cu scorul de 25-21. Publicul era în delir în acel moment, deoarece favoritele mai aveau nevoie de un singut set pentru a se califica în premieră la un Campionat European. Româncele s-au mobilizat, având cuţitul la os, astfel că au defilat în setul patru. După încă un 25-17, ca în primul set, fetele noastre au dus meciul în decisiv.

În primele patru seturi, Dajana Boskovic şi Edina Selimovic au cărat în spate naţionala Bosniei&Herţegovinei. Prima a reuşit să-şi treacă în cont 22 de puncte, iar a doua 12. În tabăra noastră, Ioana Baciu, de la Alba Blaj, a reuşit numai puţin de 21 de puncte.

Setul decisiv a fost unul extrem de tensionat. Bosnia&Herţegovina şi România au mers din nou cap la cap, până la 8-8, după care fetele noastre au preluat conducerea şi s-au detaşat. Elevele lui Ivanov au câştigat puncte consecutive şi au dus scorul la 12-8. Chiar dacă gazdele au sperat să revină în ultimul moment pe tabelă, n-au mai avut puterea necesară. România s-a impus în cinci seturi şi şi-a asigurat prezenţa la turneul final din acest an.

Campionatul European de volei feminin va avea loc în perioada 23 august - 8 septembrie. Meciurile vor fi găzduite de Ungaria, Turcia, Polonia şi Slovacia. Pe lângă cele patru ţări care organizează competiţia, la turneul final şi-au mai asigurat prezenţa: Serbia, Olanda, Azerbaidjan, Italia, Rusia, Belarus, Germania, Bulgaria, Belgia, Croaţia, Grecia, Franţa, Portugalia, Finlanda şi Elveţia.

România a mai evoluat la 11 Campionate Europene până în prezent. Echipa din 1963 a reuşit să obţină medalia de bronz. Europeanul din acel an a fost organizat chiar în ţara noastră, iar URSS s-a încoronat drept campioană europeană. Polonia a completat podiumul. Meciurile de la acel turneu final au fost organizate la Bucureşti, Craiova, Braşov şi Constanţa.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.