Arestată pentru că a încercat să vizioneze un meci de volei. Peste 700.000 de oameni au semnat o petiţie de susţinere

3 nov 2014 2646 afişări Volei
Arestată pentru că a încercat să vizioneze un meci de volei. Peste 700.000 de oameni au semnat o petiţie de susţinere

O femeie britanică de origine iraniană a fost arestată şi condamnată la un an de închisoare în Iran, după ce a asistat la meciul de volei Iran - Italia (scor 3-0), disputat pe 20 iunie

  • 711.000 de persoane au semnat petiţia pentru eliberarea lui Ghavami, care e închisă la penitenciarul Evin

Ghoncheh Ghavami este cunoscută în Iran drept o activistă politică înflăcărată, iar arestarea ei în luna iunie nu a venit ca o mare surpriză. Regimul islamic de la Teheran a susţinut că motivul pentru care a fost arestată şi condamnată la un an de închisoare este propaganda împotriva puterii iraniene, însă BBC scrie că Ghavami, 25 de ani, a fost arestată, de fapt, pentru că a încercat să vizioneze pe viu meciul de volei masculin dintre Iran şi Italia, disputat pe 20 iunie, pe stadionul Azadi din capitala Iranului, Teheran.

Interesant este că statul iranian a interzis femeilor să vină pe stadion sau în sală la meciurile de volei încă din 2012, o practică des întâlnită în lumea arabă în cazul fotbalului, acolo unde femeile apar foarte rar pe stadion, doar cu o dispensă. ”Avem îndoieli şi ne temem că această condamnare nu are motive legale”, a scris Ambasada Marii Britanii la Teheran, într-un comunicat de presă. Gavami, care a terminat studiile în Marea Britanie şi are cetăţenie britanică, a fost arestată în iunie, dar eliberată pe cauţiune. Apoi, în octombrie, ea a fost din nou arestată şi trimisă la penitenciarul Evin, rezervat deţinuţilor politici.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.