Wimbledon 2019 | Simona dă peste o Svitolina upgradată şi complet schimbată! Marea surpriză pregătită de Elina, explicată de specialişti: "Îşi pune întrebarea 'oare să fac asta şi contra lui Halep?'". Comparaţie în 17 puncte înaintea semifinalei. EXCLUSIV

11 iul 2019 8042 afişări Tenis
Wimbledon 2019 | Simona dă peste o Svitolina upgradată şi complet schimbată! Marea surpriză pregătită de Elina, explicată de specialişti: "Îşi pune întrebarea 'oare să fac asta şi contra lui Halep?'". Comparaţie în 17 puncte înaintea semifinalei. EXCLUSIV Elina Svitolina şi-a găsit, la Wimbledon, dragostea pentru venirile la fileu
 • A noua confruntare directă dintre Simona Halep (27 de ani, 7 WTA) şi Elina Svitolina (24 de ani, 8 WTA), programată joi, de la ora 15:00, va aduce în faţa româncei probabil cea mai ofensivă versiune a unei adversare pe care a întâlnit-o pe toate suprafeţele, mai puţin iarba. ProSport a pus cap la cap toate datele statistice ale celor două jucătoare la SW 19, iar surpriza nu a fost deloc mică în momentul în care a venit vorba despre numărul de veniri la fileu al ucrainencei, unul deosebit de mare!
 • Florin Segărceanu şi Sever Dron, două voci importante din tenisul românesc, pun schimbarea de strategie a Elinei pe seama rapidităţii suprafeţei şi consideră că Simona Halep are antidotul pentru a anihila elementul-surpriză din jocul fetei care o desparte de a doua finală la Wimbledon.

În momentul în care află că Halep şi Svitolina vor sta din nou faţă în faţă, mintea oricărui fan al tenisului zboară spre un nou meci presărat cu schimburi lungi, intense, în care pregătirea fizică şi agilitatea în defensivă vor face diferenţa. În opt dueluri, niciuna dintre ele nu a pus în aplicare o tactică "all out attack", dar Wimbledon 2019 pare momentul schimbării pentru vecina noastră. O jucătoare diplomată, care de obicei găseşte echilibrul defensivă-atac, Elina a schimbat registrul. La 180 de grade, pentru că a devenit, brusc, una dintre cele mai ofensive jucătoare de la Wimbledon! O parcurgere a statisticii ne arată că ucraineanca a venit de 107 ori la fileu în cinci meciuri şi a câştigat 75 de puncte. Asta înseamnă un procent de 70%, mult peste Serena Williams (52 de puncte câştigate din 88 de veniri, procentaj de 59%) şi incomparabil mai mult decât Simona (21 de puncte din 38, procentaj de 55,2%). E depăşită de Barbora Strycova (89 de puncte câştigate în 124 de excursii la fileu, procentaj 71,7%), dar în cazul cehoaicei cifrele nu sunt o surpriză, fosta Zahlavova fiind una dintre prietenele fileului şi o excelentă jucătoare de dublu.
 Segărceanu pune schimbarea pe seama suprafeţei, Dron are dubii că tactica va funcţiona cu Simona

Indiferent de adversara din primele cinci meciuri, Elina a rămas fidelă tacticii sale, una pe care Florin Segărceanu, căpitanul-nejucător al echipei de Fed Cup, o pune pe seama ierbii rapide de la All England Club: "Eu cred că este datorită suprafeţei, e o îmbunătăţire tactică firească, pentru că mingea sare altfel pe iarbă. Zgura nu se pune, evident, ar trebui să facem comparaţie cu un meci jucat pe hard. Această agresivitate vine pe baza încrederii, pentru că speculezi mingile puternice şi vii în faţă, spre fileu. Svitolina are capacitatea să vină în faţă, dar Simona nu a dat această şansă adversarelor de până acum", spune fostul jucător, completat de experimentatul antrenor Sever Dron: "E normal să vină mai des în faţă pe iarbă! E datorită suprafeţei, mingea sare mai puţin, vole-ul e mai important. Vedeţi că la băieţi se joacă foarte mult servici-vole. Simona e obişnuită să joace din spatele terenului, e normal să-i fie mai greu, dar a găsit soluţii până acum. Cred că Svitolina îşi pune această întrebare "oare vin la fileu şi cu Simona?". Mingea Simonei e mai apăsată, e aproape imposibil să vii atât de des în faţă".

Vestea proastă pentru Simona? De-a lungul turneului a câştigat doar 38% dintre punctele în care adversara a venit spre fileu, găsind răspunsurile în 27 de cazuri din 71!

2 passing shot-uri a reuşit Simona în ultimul meci direct, câştigat pe hard, la Doha, în februarie.

Svitolina a obosit mai mult, dar domină statisticile ofensive

Continuând slalomul printre statisticile importante pe iarbă, plusul la capitolul ofensiv se vede în continuare din partea Elinei. Stă mai bine la lovituri câştigătoare, greşeşte mai puţin, are procentaj mai bun la punctele pe propriul serviciu, adică domină secvenţele de joc care, teoretic, pot face diferenţa pe iarbă. Avantajul Simonei? Svitolina stă foarte slab pe mingea a doua, o pâine de mâncat într-un meci de anduranţă cum se anunţă cel de astăzi. Important, dar nu foarte relevant în contextul în care ambele vin după o zi de pauză, Svitolina a alergat mai mult şi a stat mai mult pe teren.

Cele mai importante statistici Halep vs. Svitolina:

 • Aşi: 8-9
 • Duble greşeli: 9-9
 • Lovituri câştigătoare: 77-101 (15/meci vs. 20/meci)
 • Greşeli neforţate:71-84 (14/meci vs. 17/meci)
 • Raport lovituri câştigătoare/greşeli neforţate: +6 vs. +17
 • Primul serviciu: 145/225 (64,4%) vs. 177/259 (68,3%)
 • Cea mai rapidă servă:110 mile pe oră vs. 108 mile pe oră
 • Al doilea serviciu: 66/118 (55,9%) vs. 54/129 (41,87%)
 • Distanţă alergată total: 9,69 km (1,93 km/meci) vs. 11,36 km (2,27 km/meci)
 • Timp petrecut pe teren: 7 ore şi 21 de minute vs. 8 ore şi 27 de minute
 • Break-uri: 26 vs. 25 (prima în clasamentul turneului vs. a doua)
 • Puncte totale câştigate pe prima servă a adversarei: 96 (prima în turneu) vs. 89 (a cincea în turneu)
 • Puncte totale câştigate pe a doua servă a adversarei: 64 (a zecea în turneu) vs. 85 (a doua în turneu)
 • Servicii pierdute: 12 vs. 12
 • Şanse de break oferite: 34 vs. 26
 • Puncte la fileu: 21/38 (55,2%) vs. 75/107 (70%)
 • Puncte câştigate când adversara vine la fileu: 27/71 (38%) vs. 43/101 (42,5%)

Segărceanu şi Dron, la unison: serviciul, cheia meciului!

Pentru că iarba presupune un alt registru faţă de zgură sau hard (fie el şi indoor), ambii specialişti contactaţi de ProSport indică jocul la serviciu drept cheia meciului: "Se va juca la câteva mingi, e important să-ţi ţii tactica, pentru că nivelul jocului va fi foarte ridicat. Cheia jocului va fi la serviciu, e important chiar să rişti pe mingea a doua şi să nu-i dai şansa adversarului să intre în schimb cu un retur puternic. Iarba s-a mai tocit, e mai lentă, dar şi mingea a început să sară mai ciudat. Contează cine se deplasează mai bine, cine are mai multă stabilitate pe teren, dar, oricum, ambele se mişcă foarte bine. Mingea sare mai prost, trebuie să ai pregătită o lovitură care să preîntâmpine asta. Cheia meciului va fi la serviciu!", ne-a declarat Florin Segărceanu, în timp ce Sever Dron aduce în discuţie şi capacitatea celor două rivale de a se adapta pe o suprafaţă care a suferit unele modificări odată cu trecerea zilelor în care a fost "măcinată" de adidaşii care au călcat-o: "Contează că iarba s-a tocit, e mai lentă, va conta cine se va adapta mai bine, pentru că schimburile vor fi lungi. A doua minge de serviciu e importantă, capătă importanţă pentru că amândouă au retur bun. De fapt, toate fetele returnează mai bine decât servesc. 10 precente în plus la prima minge contează, îţi oferă şanse mai mari!".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.